Schumacher: FIA je smešna

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Če so se navijači v pretekli sezoni formule 1 najbolj razveselili pravila o omejeni uporabi pnevmatik, ki je poskrbelo za razburljivejše dirke, so bile kritik deležne predvsem kvalifikacije, ki pa so bile vse prej kot…

Če so se navijači v pretekli sezoni formule 1 najbolj razveselili pravila o omejeni uporabi pnevmatik, ki je poskrbelo za razburljivejše dirke, so bile kritik deležne predvsem kvalifikacije, ki pa so bile vse prej kot vznemirljive. Mednarodna avtomobilistična zveza je že potrdila spremembo v sezoni 2006 za sistem kvalifikacij na izpadanje, majhno presenečenje pa je bila ponovna uvedba pravila o menjavi pnevmatik. Prav ta so namreč poskrbela za največji preobrat oziroma za ‘upočasnitev’ Ferrarijevih dirkalnikov, ki so bila v tem tisočletju tako prvič poražena. 


Michelin je bil s svojimi sedmimi ekipami v prednosti pred Bridgestoneom, sicer pa se bosta japonskemu proizvajalcu v novi sezoni zdaj pridružili še Toyota in Williams. Novost bodo tudi šibkejši motorji, uporabljali se bodo osemvaljniki s prostornino 2.4 litra. In najbolj zanimivo vprašanje je, za kakšen preobrat lahko spet povzroči sprememba pravil.
 
Veliki šef karavane formule 1 Bernie Ecclestone je prepričan, da to ni ravno voda na mlin Ferrariju. ‘’Na žalost pravila ne bodo pomagala Michaelu Schumacherju,’’ najprej poudari Bernie in ovrže tudi namigovanja, da so pravili spremenila prav zato, da bi pomagali moštvu Maranella spet na vrh. ‘’Ponovne menjave pnevmatik med samo dirko bodo proizvajalcem omogočila enake pogoje. Oprijem dirkalnikov bo zaradi šibkejšega motorja drugačen, zaradi manjšega obsega pa bodo tehnični direktorji poiskali tudi nove aerodinamične rešitve,’’ je še povedal Ecclestone.

Ferrari in Michael Schumacher pa še kar ostajata na tapeti kritik v časopisih. Sedemkratni svetovni prvak se je že odzval in povedal, da se mu zdi FIA oziroma njen način sprejemanja odločitev naravnost smešna. ”Že v začetku pretekle sezone smo se vsi strinjali, da je format kvalifikacij potrebno zamenjati. Mnogi so na to opozarjali zelo glasno in ko se je Mednarodni avtomobilistični zvezi nato le zazdelo, da mora nekaj spremeniti, se je vse zgodilo zelo na hitro,” je povedal Nemec.

Več na Delo.si