Japonski futurist (?!)

Citroën, Testi

Ne! To ni dosežek japonskega futurističnega oblikovanja, temveč francoskega z logotipom Citro ë na na pokrovu motorja. Sedemnajst palčna lita platišča, športen in dinamičen dizajn, trda »dirkaška« prestavna ročica in … 2,0 HDi dizelski motor,…

Ne! To ni dosežek japonskega futurističnega oblikovanja, temveč francoskega z logotipom Citroëna na pokrovu motorja. Sedemnajst palčna lita platišča, športen in dinamičen dizajn, trda »dirkaška« prestavna ročica in … 2,0 HDi dizelski motor, ki ne razočara s svojimi stotimi kiloWatti. Čemu to zadošča?

Zunanjost avtomobila je vsekakor futuristična, kakršno smo lahko opazovali pred nekaj leti po največjih avtomobilskih salonih v Ženevi, Frankfurtu in predvsem v Tokiu. C4 Coupe deluje polno, dovolj ga je v vseh pogledih saj je visok skoraj meter in pol, dolg 4,3 metre ter širok 1,7 metra. Z 1,4 tone je najtežji v ponudbi kot kupe verzija. Prednje luči so v obliki »bumeranga« ter kljub temu, da so precej večja od BMW-jeve petice spominjajo na njih. Parkirne luči v temi delujejo kot obrvi na lepem dekletu. Citroënov logotip je sestavni del kromirane okrasne maske na sprednjem motornem pokrovu. Ogledala so posrečno oblikovana in dovolj velika za vpogled, kar se dogaja za vozilom. Močne kompaktne linije pričarajo avto, kot nizek in stabilen pa vendar kljub sedemnjast palčnim litim platiščem, ki so oblikovane zelo samosvoje je C4 le malce preveč dvignjen od tal. Zadek se zaključuje s previsom nad prtljažnikom, kar deluje zelo športno. Zadnja steklena površina je velika, na prelomu le te je manjši spojler, ki v bistvu, ko se ga navadite prav nič ne omejuje pogleda nazaj.

Notranjost avtomobila je še bolj futuristična kot zunanjost. Vsakdo se bo najprej zazrl v volanski obroč s fiksnim srednjim opravljalnim delom na katerem je moč nastaviti glasnost ter postajo na radiu, brskanje po potovalnem računalniku ter spreminjanje osebnih nastavitev, vklopiti omejevalnik ter regulator hitrosti. Digitalna instrumentna plošča je ergonomsko zasnova na osrednjem delu armature. Prisotna je tudi imitacija karbona okoli osrednjega zaslona ter glavnih stikal. Na analogne prikazovalnike podatkov pozabite,C4 je pač napredno zasnovan. Skupaj ima Citroën, kar štiri digitalne zaslone, ki so za neljubitelje futurističnih vozil moteči, saj je potreben čas, da se navadite na katerem zaslonu se izpišejo določeni podatki. Sedeži… oja… so udobni ter zračni z velikim stranskim oprijemom, ki poskrbi da vas pri še tako veliki hitrosti v zavoju ne vrže iz njih. Zadaj je prostora za tri osebe, na daljših potovanjih imasta dva odrasla človeka več kot dovolj prostora, če seveda upoštevamo, da govorimo o kupeju. Odlagalnih prostorčkov je po avtomobilu povsod dovolj, prenekateri so stilsko skriti. Vozniku je uporaben sredinski naslon za roke pod katerega lahko shrani veliko drobnarij. Kljub tako naprednemu avtomobilu pa bi v teh hladnih jesenskih dneh človek potreboval ogrevanje sedežev ter volanskega obroča… Vem, pretiravam!

Dizelski turbopolnilnik s 136 konjskimi močmi vsekakor da svoj pečat. Vendarle to ni vse, kajti vijačne zmeti, teleskopski hidravlični blažilniki, stabilizacijski drog spredaj in zadaj ter seveda izključljivi ESP poskrbijo za rahlo trdo, vendar udobno vožnjo med zavoji. Trdota vožnje je ravno primerna tistim, ki želijo čutiti skupaj z avtomobilom cestišče ter spreminjajočo se podlago. Blažilniki pri večjih luknjah opravijo svojo nalogo z odliko ter tako preprečijo bolečine v hrbtenici. Na makadamski površini ob prekomernem dodajanju plina se vključi ESP, kar je vidno tudi na osrednji konzoli avtomobila kot opozorilna lučka. V uvodu sem ironično omenil trdo »dirkaško« prestavno ročico, ki res daje občutek da sedite v nekem slabšem dirkaškem avtomobilu, saj je na trenutke nenatančna in vedno trda. Omejevalnik hitrosti je uporaben v naseljih, ker vam omogoča, da ne boste prekoračili hitrost.

In če se vrnemu vprašanju iz uvoda, komu takšen avtomobil zadošča. Vsakemu individualistu, z zanimanjem za veliko elektronike v avtomobilu… in seveda, takemu, ki si lahko privošči 4,5 milijonov tolarjev vreden avtomobil, ki vsekakor je vreden tega denarja. Znan mi je tudi primer, ko je družina iz Beograda prišla v Slovenijo kupit sinu, s pravkar opravljenim vozniškim izpitom, novega C4 Coupeja, le zato da ga ne bi predolgo čakali v Srbiji. Torej prihodnost je v futurizmu (C4) ter recikliranju smeti.

Tehnični podatki

motor

1997 cm3

Moč (KM/kW)

136/100

Zavore

Spredaj koluti/zadaj koluti (ABS)

Gume

Michelin 205/55 R16 V Energy

Prostornina prtljažnika

314 l

Maksimalna hitrost

207 km/h

0 – 100 km/h

9,7 s

Poraba goriva

7,1/4,5/5,4

Izpust CO2

142 g/km

Masa praznega vozila

1379 kg

Cena osnovnega C4 Coupe-ja

4.080.000,00 SIT

Cena testnega vozila

4.450.000,00 SIT*

*V ceno je vštet tudi popust v višini 780.000,00 SIT pri avtohiši Avtoline Krško d. o. o.


Sorodne vsebine