Prvenec Melandrija

Avtomobilizem, Šport

Zmaga v elitni konkurenci je šla spet v Italijo, vendar tokrat ni bil najboljši "Doktor", temveč je prvi uspeh v najmočnejšem razredu dočakal Marco Melandri. Valentino Rossi je začel s četrtega mesta ter se nato…

Zmaga v elitni konkurenci je šla spet v Italijo, vendar tokrat ni bil najboljši “Doktor”, temveč je prvi uspeh v najmočnejšem razredu dočakal Marco Melandri.

Valentino Rossi je začel s četrtega mesta ter se nato prebil do drugega, vendar tokrat ni mogel mimo Melandrija, ki je vozil zanesljivo in brez napak. Te je spet delal Španec Sete Gibernau, z malo vožnje po pesku se je na koncu moral zadovoljiti s četrtim mestom, na tretjo stopničko pa je stopil Nicky Hayden. Novi in stari svetovni prvak Rossi bi lahko z zmago dosegel še en rekord v bogati karieri, saj mu še nikoli doslej ni uspelo zmagati na 12 dirkah v sezoni, vendar bo moral še počakati do Valencije. Melandri si je dal v ciljnem izteku duška ob prvi zmagi, pošteno je “zakuril” pnevmatike svoje Honde ter se veselil prvenca: “Bil sem zelo vznemirjen, prosil sem moštvo, da mi ne pokažejo, kdo vozi za mano. Ko sem se v cilju obrnil in videl, da me je preganjal Valentino, sem bil presrečen zaradi zmage.”

Stoner pred PedrosoBoj za zmago v četrtlitrskem razredu sta zaznamovala najboljša dirkača sezone. Petič letos je bil najboljši Avstralec Casey Stoner, ki je že okronanega svetovnega prvaka Pedroso tokrat premagal z vožnjo brez napak. Avstralec je izkoristil gnečo po startu, ko se je moral Pedrosa boriti z Alexom de Angelisom, Hirošijem Aojamo in Andreo Doviziosom. Šele v zadnjem krogu ga je lahko zares napadel, toda Stoner je njegove poskuse dobro odbijal in vselej ostal na pravi strani steze, tako da se je Pedrosa na koncu moral zadovoljiti z drugim mestom. Podobno oster je bil boj za tretje mesto, ki pa se je končal s padcem de Angelisa v zadnjem zavoju pred ciljno črto, s čimer si je najnižjo stopničko priboril Japonec.

Hitri Di Meglio

Huda napaka v zadnjem krogu bo Finca Mika Kallia najverjetneje stala naslova v najšibkejšem razredu do 125 ccm. Finec, ki se za naslov najboljšega bori s Švicarjem Thomasom Luethijem , je v razburljivi preizkušnji še krog pred koncem vodil, toda v prvem zavoju zadnjega kroga je zdrsnil in končal v pesku ob stezi; pri tem bi skorajda s seboj potegnil še Švicarja, ki se mu je nato nenadoma ponudila priložnost, da bi že v Turčiji dosegel nedosegljiv naskok. Na koncu je bil peti, kar pomeni, da ima zdaj pred zadnjo dirko v Valenciji 23 točk naskoka. Finec lahko upa na naslov le v primeru, če bo v Španiji zmagal, Luethi pa ne bo boljši od 14. mesta. V Carigradu je prvič v karieri zmagal Francoz Mike Di Meglio pred Italijanom Mattio Pasinijem in Japoncem Tomojošijem Kojamo.

Zadnja dirka sezona bo velika nagrada Valencie 6. novembra.

Več na Delo.si