Alonsu zadostovalo tretje mesto

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

VN Brazilije se je končala po pričakovanem scenariju. Mclarna sta bila zopet razred zase, Alonso pa je s konstantno vožnjo dokazal, da ni vedno potrebno le zmagovati, da postaneš svetovni prvak. Ferrarija sta bila za…

VN Brazilije se je končala po pričakovanem scenariju. Mclarna sta bila zopet razred zase, Alonso pa je s konstantno vožnjo dokazal, da ni vedno potrebno le zmagovati, da postaneš svetovni prvak. Ferrarija sta bila za odtenek boljša.

Po ugasnjenih rdečih lučeh je najbolje potegnil s prvega startnega položaja, iz petega mesta se je za njim zagnal Raikonen, ki je hitro prišel na tretje mesto. Start pa je predvsem zaznamovala nesreča Webra s Coulthardom, zaradi česa je na stezo zapeljal varnostni avtomobil. Do prvih postankov v boksih smo bili priča kar nekaterim prehitevanjem. Predvsem sta presenetila Ferrarija, ki sta nizala konstantne čase, Schumacher je imel celo možnosti za uvrstitev na stopničke.

Mclarna se med dirko nista oddaljila eden od drugega za več kot slabih pet sekund, vendar je bil cel vikend občutno hitrejši Juan Pablo Montoya. Zanimivo bi bilo gledati razplet, če bi imel Fernando Alonso težave in bi odstopil; ali bi tedaj Montoya spustil predse Raikonena?

Pustimo ugibanja, kajti Španec Fernando Alonso je s svojimi 24 leti, 1 mesecem in 27 dnevi postal najmlajši svetovni prvak v Formuli 1 ter tako izboljšal dosedanji rekord, ki ga je držal Emerson Fitipaldi. Alonso pa je pred leti s svojimi takratnimi 21 leti postal najmlajši dirkač, ki je stal v Formuli 1 na prvem startnem položaju, leto kasneje pa kot najmlajši zmagovalec velike nagrade.

Obdobje Michaela Schumacherja se je tako končalo, vendar ne pozabimo, da bodo drugo leto spremenjena pravila in čisto možno je premešanje moči med moštvi. Pravtako bo od naslednjega leta BMW nastopal v karavani s svojim lastnim moštvom (kupil je Sauberja), Williams bo vgrajeval Cosworthove motorje in Red Bull bo vozil s Ferrarijemi agregati.

Zadnji dve dirki te sezone pa bosta še pomembni za naslov konstruktorskega naslova, ki še ni odločen, trenutno bolje kaže Mclarnu, ki ima sedaj prednost dveh točk.