Jerebu peklenski Koper

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Andrej Jereb (Subaru Impreza STI) je zmagovalec 2. Mednarodnega rallya Koper. Izolan je še tretjič letos premagal edinega tekmeca za zmago Tomaža Kaučiča (Subaru Impreza STI). Spektakularne obalne ceste so terjale velik davek med pločevino….

Andrej Jereb (Subaru Impreza STI) je zmagovalec 2. Mednarodnega rallya Koper. Izolan je še tretjič letos premagal edinega tekmeca za zmago Tomaža Kaučiča (Subaru Impreza STI). Spektakularne obalne ceste so terjale velik davek med pločevino. Po ogorčenem boju s Tomom Nemarnikom (Peugeot 206 Super 1600) tretje mesto pa je osvojil Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer Evo VIII) s skorajda tremi minutami in pol zaostanka.

Jereb je povedel že na petkovi uvodni hitrostni preizkušnji po koprskih ulicah, ko si je privozil pet sekund naskoka pred Kaučičem. Slednji je ostal njegov najresnejši tekmec tudi na sobotnem nadaljevanju po koprski okolici. Njegov zaostanek pa je že po polovici sobotnih preizkušenj narasel na več kot 40 sekund, tako da je lahko vodilni Jereb na najdaljši HP Marezige že nekoliko popustil plin in pazil na prvo mesto. V osmi HP se je vrstni red v boju za tretjo stopničko tudi zamenjal, saj je Peljhanu uspelo prehiteti Nemarnika, slednji pa po odstopu Mitje Klemenčiča tudi ni imel pravega tekmeca za četrto mesto. S petim mestom je navdušil mladi Miha Jezeršek (Mitsubishi Lancer Evo VI). V ospredju je Jereb zlahka nadzoroval položaj in Kaučiču ni dovolil, da bi se mu približal, na koncu je bila njegova prednost tako 46 sekund. “Zelo sem zadovoljen s prikazano vožnjo in zmago, katero je bilo tu pred domačim občinstvom in pokrovitelji še toliko lepše doseči. Reli je bil težji, kot sem pričakoval, kar dokazuje veliko število odstopov in tudi nesreč. Midva večjih težav nisva imela, najpomembneje je bilo, da sva uspela ujeti želeni ritem in tako na zelo visokem nivoju odpeljati ta reli,” je svoj nastop ocenil Jereb.

Najbolj dramatičen razplet dirke pa je bilo zagotovo” mesarsko klanje” v diviziji II, kjer sta se mladinca Marko Jeram (Renault Clio RS) in Gašper Ilijaž kot leva borila z legendarnim Slavkom Komelom (Peugeot 206 RC). Slednji je zmago bržkone zapravil na 7 HP, ko je z vožnjo po treh kolesih izgubil dragocene sekunde. S številnimi težavami sta se ubadala tudi Jeram in Ilijaž. Na koncu je z vratolomno vožnjo na zadnjih dveh HP slavil Jeram pred Komelom, tretji je bil Iljaž. “To je neverjetno, če bomo nadaljevali s tako klavnico se bomo vsi pobili,” je v šali pokomentiral slednji.

Po polovici sezone DP v reliju – čez mesec dni bo naslednja dirka v Mariboru, dirkače pa čakata še preizkušnji septembra v Velenju in oktobra v Postojni – Jereb tako s polnim izkupičkom tudi vodi v DP.

Končni vrstni red (10 HP):
1. Andrej Jereb/Miran Kacin (Slo/Subaru Impreza STI) 1:18:27,0
2. Tomaž Kaučič/Peter Zorenč (Slo/Subaru Impreza STI) + 46,0
3. Darko Peljhan/Igor Kacin (Slo/Mitsubishi Lancer Evo VIII) 3:27,6
4. Tom Nemarnik/Miloš Počkaj (Slo/Peugeot 206 S 1600) 4:25,3
5. Miha Jezeršek/Marko Potočnik (Slo/Mitsubishi Lancer Evo VI) 6:40,1
6. Aleks Humar/Edvard Čuk (Slo/Citroen C2 Challenge) 9:15,0
7. Valter Kobal/Jernej Korpar (Slo/Subaru Impreza WRX STi) 9:45,6
8. Marko Jeram/Damjan Jeram (Slo/Renault Clio RS) 10:31,6
Več »