Kimi ohladil špance

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Kimi Räikkönen je s tretjo zmago kariere pokvaril Špancem načrtovano veselico na razprodanem Circuit de Catalunya in prekinil Renaultov zmagoviti niz. Fernando Alonso , ki mu tokrat še ni bilo usojeno, da bi postal prvi…

Kimi Räikkönen je s tretjo zmago kariere pokvaril Špancem načrtovano veselico na razprodanem Circuit de Catalunya in prekinil Renaultov zmagoviti niz. Fernando Alonso, ki mu tokrat še ni bilo usojeno, da bi postal prvi domači zmagovalec dirke za veliko nagrado Španije, se je moral zadovoljiti z drugim mestom, s katerim še vedno udobno vodi v letošnjem svetovnem prvenstvu, bo pa po tej dirki zagotovo posvečal več pozornosti »letečemu Fincu«, kot pa Michaelu Schumacherju, ki ima po še eni ničli vse manjše možnosti, da bi že letos osvojil osmi naslov svetovnega prvaka.

 

»To ni bila zgolj navadna zmaga, temveč premočna zmaga z najboljšega štartnega položaja in vodstvom od štarta do cilja,« se je šef McLarna Ron Dennis veselil uspeha svojega voznika, ki mu je prišel kot naročen v času, ko vrhovni šefi koncerna njegovega motornega partnerja Daimler-Crhyslerja po rekordnem vpoklicu 1,3 milijona mercedesov na servisno popravilo in menda ne prav spodbudnih prodajnih številkah vse bolj nejevoljno gledajo pregrešno dragi program formule 1. Kimi Räikkönen je tokrat lahko do konca izpeljal to, kar je kazal že pred dvema tednoma v Imoli, a ga je tedaj tehnika pustila na cedilu. Srebrna puščica je bila veliko prehitra za doslej dominantni Renaultov dirkalnik, Finec si je tako hitro nabiral prednost, da je ohranil vodstvo tudi po vsakem od obeh postankov, že po prvem pa je po lastnih besedah ublažil ritem in začel prizanašati avtomobilu in gumam. Manj sreče je imel drugi voznik srebrnega moštva, povratnik po poškodbi rame Juan Pablo Montoya, ki se je po uvodnem prerivanju z Jarnom Trullijem in izletu na travo nekaj kasneje zavrtel na progi, ob prvem postanku pa je odpovedala cev za gorivo, tako da se je moral še enkrat vrniti v bokse po gorivo. »Žal mi je sicer za Montoyo, toda sem smo prišli po zmago in jo tudi dosegli, kar je ta hip najbolj pomembno. Tu je uspešno prestala preizkušnjo zmogljivejša različica motorja, pripravljamo pa nove izboljšave, s kateremi bomo v nadaljevanju sezone le še hitrejši,« je napovedal Dennis.

 

Fernando Alonso sicer ni mogel razveseliti množice svojih navijačev s četrto zmago, a je bil videti povsem zadovoljen tudi z drugim mestom. »Pet uvrstitev na zmagovalni oder v prav toliko dirkah, to je več, kot sem si lahko obetal pred sezono,« je dejal 23-letni Španec, ki ima sedaj s 44 točkami v vozniški razvrstitvi kar 18 točk prednosti pred tokrat tretjeuvrščenim Jarnom Trullijem. »Kimi je bil sprva tako hiter, da se mi je zdelo nesmiselno pretiravati, raje sem prizanašal gumam, za katere sem vedel, da bodo odigrale ključno vlogo,« je povedal in dodal, da se je lega dirkalnika precej popravila, ko so mu ob prvem postanku spremenili pritisk v gumah, a je imel tedaj Finec že preveliko prednost, da bi ga lahko še ujel. Znova je imel veliko smole njegov moštveni kolega Giancarlo Fisichella, ki je moral v 40. krogu, ko je bil na drugem mestu, zaradi težav s hladilnikom za olje na dodaten postanek v boks, potem pa na koncu dirke v boju z Avstralcem Webberjem za 5. mesto za tolažbo postavil najhitrejši krog dirke.

 

Michael Schumacher je po dirki priznal, da ga je Barcelona, kjer je doslej zmagal šestkrat, štirikrat zapored v zadnjih letih, še za korak oddaljila od osmega naslova svetovnega prvaka. Pri Ferrariju so tvegali s taktiko enega postanka (za to se je odločil le še Villeneuve, vsi drugi so šli dvakrat po gorivo), ki pa se jim je maščevala. Michael Schumacher se je z 8. štartnega položaja do 29. kroga prebil na 2. mesto, glede na dogajanje na dirki pa je imel realne možnosti, da dirko konča kot tretji. Toda vožnja s polnim tovorom bencina je bolj načela gume, kot so pričakovali v rdečem taboru: v 44. krogu je moral v boks po novo zadnjo levo gumo, le krog kasneje pa mu je med vožnjo odpovedala prednja leva, zaradi česar je odstopil. Rubens Barrichello, ki je zaradi menjave motorja štartal iz ozadja, je na cilj pripeljal kot deveti. »Spet nas čaka veliko dela,« je dejal po vse prej kot prijetnem španskem vikendu Michael Schumacher.

Naslednja preizkušnja prvenstva bo 22. maja VN Monaka.