Pomlajena v novi krog

Honda, Testi

Honda CR-V je bila eden prvih avtomobilov, ki danes sodijo v popularno kategorijo športnih terencev. Predstavili so jo leta 1998, kar pomeni, da konstrukcijsko sodi že v zrela leta svojega življenja. Z nedavno osvežitvijo in…

Honda CR-V je bila eden prvih avtomobilov, ki danes sodijo v popularno kategorijo športnih terencev. Predstavili so jo leta 1998, kar pomeni, da konstrukcijsko sodi že v zrela leta svojega življenja. Z nedavno osvežitvijo in težko pričakovanim 2.2-litrskim turbodizelskim motorjem je CR-V spet privlačen morda spet nekoliko živahnejše. Avtomobil, ki razvaja s prostornostjo in uporabnostjo, smo preizkusili s dvolitrskim bencinskim agregatom, ki na sprednji in po potrebi deloma tudi na zadnji kolesni par prenaša okroglih 150 KM.

Lepotni popravki

Honda CR-V v dolžino po novem meri 4635 mm in je tako skupaj z zadnjo pnevmatiko za 60 mm daljša od lanskega letnika. To pomeni, da se pod rahlo osveženo zunanjostjo, ki je zajela le prednji del in zadnje luči, skriva udobna in prostorna potniška kabina, ki brez težav nudi zatočišče petim potnikom. Ti sedijo na čvrstih in dovolj velikih sedalnih površinah in uživajo v dobri preglednosti iz vozila ter sproščeno pogledujejo pod strop, saj je za glave v vsakem primeru dovolj prostora. Voznikov sedež je pri opremi ES nastavljiv po višini, v dolžino premalo izdatno, paket zajema še splošni električni paket, samodejno klimatsko napravo, tempomat in radio s CD predvajalnikom, ki pa je zvočno in funkcionalno podpovprečen.

Prevladuje črnina

Volanski obroč je dobro oprijemljiv, a nastavljiv le po višini, merilniki so estetski in zelo pregledni, voznika moti le ročica potovalnega računalnika, ki hkrati opravlja tudi vlogo gumba za dnevni števec kilometrov in je verjetno posledica tega, da bi morali za primernejšo rešitev precej preurediti sredinsko konzolo. Sprednja sedeža imata vsak svojo oporo za komolce, priročna je tudi nizka zložljiva mizica med njima z dvema utoroma za pijačo. Med zanimive posebnosti sicer precej klasično zasnovane notranjosti je tudi ročica ročne zavore, ki posnema stebriček na sredinski konzoli. Morda je notranjščina honde CR-V tudi nekoliko pretemna, posledica tega je tudi ta, da se vsakršna umazanija ali prah več kot očitno nastavlja našim očem. V črnino je zavit tudi prostoren in z rolojem prekrit prtljažni prostor, ki je po potrebi povečljiv.

Namesto prožnosti priganjanje v visoke vrtljaje

Športnim in seveda tudi resnejšim terencem najbolj pristojijo dizelski agregati. To, sicer z druge strani, potrjuje tudi testni CR-V, ki je bil opremljen z bencinskim agregatom. Pod zajetnim pokrovom različice 2.0 ES se namreč vrti dvolitrski štirivaljnik z največjo močjo 110 kW/150 KM in največjim navorom 192 Nm pri 4.000 vrtljajih v minuti. Motor je sicer ob priganjanju dovolj zmogljiv in nikoli preglasen, prej športno pogumen, sicer pa za težkega terenca premalo prožen. Kljub temu so vozne lastnosti povsem spodobne: končna hitrost 177 km/h, pospeški 10,8 s, povprečna poraba pa le pogojno pod enajstimi litri. Moč se v običajnih razmera prenaša le na sprednji kolesni par, ko pa se ta začne vrteti v prazno, se del preusmeri na zadnji kolesi, kar zadostuje zgolj za manj zahteven teren.

Podvozje zvesto asfaltu

Med pozitivne lastnosti CR-V-ja zagotovo sodi tudi lega na cesti. Podvozje daje občutek solidnosti, nagibanje v ovinkih je zmerno, niti hitro menjavanje smeri avtomobila ne vrže s tira. Tudi pri visokih hitrostih ni zaznati nervoze, ugaja tudi solidna zvočna zatesnjenost potniške kabine, saj je šumenja manj kot v nekaterih bolj aerodinamičnih jeklenih konjičkih. Za dodatno varnost skrbi sistem VSA (Vehicle Stability Assist), ki ga je mogoče izklopiti in pošteno okopati avtomobil v blatu, harmonično vzmetenje pa zagotavlja tudi dobro glajenje slabe podlage.

Tudi CR-V mamljivejši z dizelskim agregatom

CR-V kljub letom ostaja več kot spodoben predstavnik srednje velikih športnih terencev iz Hondinega družine. Dobre vozne lastnosti, prostorna in uporabna potniška kabina, solidna tehnika ter kakovostna izdelava so stvari, ki jih cenijo kupci tovrstnih vozil. Manj je to značilno za terenske zmogljivosti, saj se s CR-V-jem in njej podobnimi le redko podamo na zahtevnejši teren. Nekaj pomislekov je zbujala le kombinacija z bencinskim agregatom, ki se precej bolje odreže v limuzinskem accordu, zato priporočam, da izberete CR-V-ja z izjemnim 2.2-litrskim dizelskim agregatom, pa čeprav za nekoliko višjo ceno.

Foto: Mitja Koželj