V Sloveniji največji mercedes med avtobusi

Aktualno, Zanimivosti

Setra v svetu avtobusov pomeni to, kar mercedes pomeni med avtomobili. Najbolj luksuzna različica turističnega avtobusa, setra S 431 DT, je danes uradno zapeljala tudi k prvemu slovenskemu kupcu. Lastnik Edvard Vengust, ki se ukvarja…

Setra v svetu avtobusov pomeni to, kar mercedes pomeni med avtomobili. Najbolj luksuzna različica turističnega avtobusa, setra S 431 DT, je danes uradno zapeljala tudi k prvemu slovenskemu kupcu.

Lastnik Edvard Vengust, ki se ukvarja z mednarodnimi prevozi in turizmom, je od slovenskega uvoznika za Setro, družbe AC-Intercar, uradno prevzel luksuzni turistični avtobus setra S 431 DT. Najemna cena znaša 380 tolarjev za kilometer, od tega z dvema tretjinama pokrije stroške amortizacije, vzdrževanja in registracije avtobusa ter stroške voznika. Vengust ocenjuje, da se mu bo investicija v novi avtobus povrnila po sedmih letih.

Prvi avtobusi s samonosno karoserijo

Luksuzna znamka avtobusov Setra je bila prva, ki je pri avtobusih uporabil samonosno karoserijo namesto klasične zasnove s šasijo. Od leta 1995 je v lasti DailmlerChryslerja, od takratnih približno tisoč vozil letno pa je proizvodnja danes presegla že 2.700 enot.

Najbolj luksuzno paleto predstavlja družina TopClass 400, ki zajema vse od 10,1 metra dolgega modela S 411 HD pa vse do dvonadstropnega triosnega turističnega avtobusa S 431 DT dolžine 13,9 metra. Cene zanje se gibljejo med 240 in 450 tisoč euri. Oblikovno celotno družino avtobusov zaznamuje bočna linija, ki se dviguje od sprednjim žarometov proti zadnjemu delu strehe.

Luksuzna notranjost za skoraj 90 potnikov

V avtobusu setra S 411 HD je prostora za največ 82 oziroma 89 potnikov; odvisno od tega, ali na zgornji krov vodita eno ali dve stopnišči. Sedeži so na voljo v treh različicah, v najbogatejši oplemeniteni tudi z usnjenim oblazinjenjem. Klimatska naprava je opremljena z izmenjevalnikom toplote v zadnjem delu, saj zaradi zakonsko določene višine, največ štiri metre, zanjo ni prostora na strehi. Za udobje potnikov skrbi tudi popoln audio in video sistem z več LCD zasloni, razporejenimi po celotni kabini, WC, hladilniki za pijačo, priročne mizice na hrbtnih straneh sedežev in še kaj. Prostor za prtljago je nad zadnjimi kolesi, po želji pa tudi v posebnem dodatnem prtljažnem prostoru na zadnjem delu avtobusa.

16-litrski turbodizel

Setro S 431 DT poganja osemvaljni V8 turbodizel prostornine 16 litrov z močjo 503 KM in največjim navorom 2.300 Nm pri 1.080 vrtljajih na minuto. Menjalnik je v tem avtobusu avtomatski z dvanajstimi stopnjami, medtem ko je v drugih različicah mogoče izbirati med ročnim in avtomatskim menjalnikom. Dva rezervoarja za gorivo sprejmeta skupno okoli 630 litrov goriva.

 

Foto: Anže Jamnik