Francosko privlačen luksuzen karavan

Peugeot, Testi

Peugeot z modelom 407 nadaljuje svojo tradicijo francosko privlačnih in očesu prijetnih avtomobilov, nadgrajuje pa jo s karavansko različico SW. Limuzinskega 407 smo preizkusili že konec lanskega oktobra, sedaj pa še najmočnejšo in najbolje opremljeno…

Peugeot z modelom 407 nadaljuje svojo tradicijo francosko privlačnih in očesu prijetnih avtomobilov, nadgrajuje pa jo s karavansko različico SW. Limuzinskega 407 smo preizkusili že konec lanskega oktobra, sedaj pa še najmočnejšo in najbolje opremljeno izbiro, 407 SW SV executive 2,9 V6, ki je kljub temu cenovno še vedno cenovno konkurenčna izbira.

SW je oblikovno skladnejši od limuzine

Karavanska različica peugeota 407 z oznako SW je spredaj popolnoma enak limuzinski različici, se pravi da ga v sprednjem odbijaču zaznamuje velika odprtina za zajem zraka, nad njo pa velik hišni znak ter daleč v boke razpotegnjeni sprednji žarometi. SW je dobil zaobljen karavanski zadek, ki ga zaznamujejo prav tako daleč v boke razpotegnjene zadnje luči ter široka vrata prtljažnega prostora s kromirano letvico nad registrsko tablico. Dinamično bočno linijo poudarja proti zadnjemu delu vzpenjajoč se C stebriček, zatemnjena stranska stekla ter trikotno zadnje stransko okno, ki se nadaljuje v steklo na prtljažnih vratih.

Povprečno velik, a temeljito obdelan prtljažni prostor

Potniška kabina je, enako kot v limuzini, prostorna, ergonomija je razmeroma dobra, prepriča pa tudi s kvalitetnimi materiali, sploh v najplemenitejši opremski izbiri SV executive, ter solidno izdelavo. Merilniki so pregledni, prav tako večnamenski barvni zaslon na sredinski konzoli, na preostalem prostoru pod njim pa je natrpana obilica najrazličnejših stikal, kar vsaj na začetku zahteva nekaj potrpežljivosti ob iskanju pravega gumba. Prtljažni prostor s 448 litri oziroma 1.642 litri ob podrti zadnji klopi ne sodi med največje v razredu in tako bolj kot tovorno poudarja športno-luksuzno poslanstvo peugeota 407 SW. Po drugi strani je prtljažnik uporabno kvadratne oblike in temeljito obdelan, zadnja vrata pa se zajedajo v odbijač in tako ustvarjajo ravno nakladalno dno.

Zmogljiv, a ne športen šestvaljnik

2,9-litrski bencinski V6 šestvaljnik z močjo 211 KM pri 6.000 vrtljajih in navorom 290 Nm pri 3.750 vrtljajih popolnoma zadošča za suvereno vožnjo dobre 1,6 tone težkega peugeota 407 SW. Motor je zmogljiv (229 km/h; 9,6 s), a brez športnega pridiha. Svoje dodaja tudi uglajen, a lenoben šeststopenjski avtomatski menjalnik z možnostjo ročnega pretikanja. Lega na cesti je udobna, a po drugi strani je ob hitreje voženih ovinkih nagibanje avtomobila precejšno. Tudi najmočnejši peugeot 407 SW torej ni športnik, temveč uglajen in udoben avtomobil, ki se dobro počuti predvsem pri hitrih avtocestnih vožnjah.

Najprestižnejši 407 SW stane 7,79 milijona tolarjev

Cena s praktično vsem, razen z usnjem opremljenega peugeota 407 SW SV executive z najmočnejšim motorjem 2,9 V6 znaša razmeroma ugodnih 7,79 milijona tolarjev. Glede na udobje in luksuz, ki ga avtomobil ponuja, je cena poštena, čeprav se kot bolj racionalna kaže izbira šibkejšega, a slab milijon cenejšega 2,2-litrskega bencinskega štirivaljnika oziroma 2,0-litrskega HDi turbodizla. Slednji bo vsekakor prispeval tudi k nižjim stroškom goriva, saj se je poraba bencinskega šestaka na testu gibala med 10 in kar 15 litri na sto kilometrov.

Foto: Miloš Milač