Temeljitost

Audi, Testi

Na Pariškem avtomobilskem salonu je Audi predstavil pomlajeno limuzino srednjega razreda. Audi A4 je postal še za odtenek športnejši, znebil se je oglatega zadka in dobil agresivnejši sprednji del z enojno masko, ki medtem krasi…

Na Pariškem avtomobilskem salonu je Audi predstavil pomlajeno limuzino srednjega razreda. Audi A4 je postal še za odtenek športnejši, znebil se je oglatega zadka in dobil agresivnejši sprednji del z enojno masko, ki medtem krasi že vse novejše hišne modele. Seveda je poseg v njegovo identiteto razumljiv in pričakovan, konkurenca namreč ne spi, Mercedes je nedavno prenovil svoj razred C, Bavarci pa bodo vsak hip trgu ponudili popolnoma novo serijo tri. Zadržati tržni delež Audiju ne bo lahko, čeprav ima A4 kar nekaj adutov, ki bodo vsekakor doleteli na topel sprejem pri kupcih.

Posodobljena zunanjost izraža več kot samozavest

A4 se je torej po prenovi znašel v novi obleki, ki so jo oblikovalci poveznili če obstoječo šasijo. Medosna razdalja je z 2.648 mm celo nekoliko krajša kot pri predhodniku, medtem ko je širina ostala nespremenjena. Avtomobil je v dolžino malce zrasel, dolžinski prirast pa gre le na račun obeh previsov. Zadnji del limuzine je dobil podobne luči, s katerimi se že baha A3 sportback. Za žaromete je značilen valovit spodnji rob, ki skupaj z masko motorja in odbijačem z odprtinami za zajem zraka kažejo ne le navihan, temveč kar agresiven pogled. Testnega A4, ki se je bahal s srebrno barvo karoserije, je poganjal dvolitrski TDI s 140 KM, ki v paleti pomeni korak više od dizelske osnove, 1.9-litrskega TDI s 115 KM.

Stopnja više od dizelske osnove

Dvolitrski agregat ponuja precej več uglajenosti in moči od osnovne dizelske izbire. Čeprav zanj ni značilna tehnologija vbrizga po skupnem vodu, so Audijevi inženirji dokazali, da je mogoče tudi prej dokaj glasen in robat motor s pravilnim vpetjem in zvočno zatesnitvijo na pravi način ukrotiti. Precej težjo nalogo povzroča velika količina navora (320 Nm), ki ga agregat razvije že pri 1.750 vrtljajih v minuti in ga nespremenjenega ohranja do številke 2.500, ko se njegova krivulja začne spuščati. K sreči sistem proti zdrsu gnanih, v tem primeru sprednjih koles, sodi med serijsko opremo, saj se slednja tudi na suhi podlagi rada zvrtita v prazno. Motor z neposrednim vbrizgom po načelu črpalka-šoba, turbinskim polnilnikom z variabilno geometrijo lopatic in štirimi ventili na valj sicer ne dosega tihosti nekaterih konkurenčnih agregatov, kot so na primer motorji HDi francoskega koncerna PSA, jih pa prekaša po odzivnosti, moči in marsikdaj tudi pri porabi goriva, ki se je na preizkušnji vrtela okoli hvalevrednih šestih litrov. Še nekaj bistvenih podatkov: A4 2.0 TDI do hitrosti sto km/h potrebuje 9,7 s, kazalec hitrosti pa se na ravnem ustavi pri številki 212 km/h.

Športnost skače v zelje limuzinskemu udobju

A4 ponuja več, kot le prenovljeno zunanjost. Poleg nekaterih novih motorjev, ki so obogatili njegovo ponudbo, se nova generacija ponaša z novimi menjalniki, ki omogočajo, da so vzdolžno nameščeni agregati potisnjeni nekoliko nazaj, kar izboljša porazdelitev teže in s tem voznih lastnosti. Te so pridobile tudi na račun posodobljene sprednje in zadnje preme, ki sta se približali tistima pri novem A6. Kaj to prinaša med vožnjo? Predvsem večjo odzivnost, ki gre z roko v roki z natančnejšim volanskim mehanizmom, zaradi večjih sprednjih blažilnikov nekoliko boljše glajenje cestnih grbin, čeprav podvozje prenovljenega A4 ostaja dokaj čvrsto in ne za vsak okus. Kdor išče udobno potovalno limuzino, naj raje poškili h konkurenci, kandidat na tokratni preizkušnji, kot je bilo že rečeno, stavi na športnost in dinamiko.

Potniška kabina s preverjenim receptom

Ta pa se odraža tudi v mladostno zasnovani notranjosti, ki ji ne manjka prestiža. Armatura tako ne varčuje z okraski iz aluminija, žlahtni material obkroža tudi estetsko umirjene in zelo dobro berljive instrumente, dominantna barva je siva. Zadnje lahko razumemo tudi kot rahlo kritiko prenove, od katere smo pričakovali več, čeprav je treba priznati, da odličnih materialov in kakovosti, ki so bili značilni že za predhodnika, ni povsem zlahka nadgraditi. No, povsem nov je športni volan s sredinskim delom, ki ima obliko maske hladilnika in ne ponuja nikakršnih stikal za priročnejše upravljanje sicer odličnega avdio sistema »concert«, ki se v A4 znajde le za doplačilo. Sedeži si z brezkompromisnim oprijemom in solidnimi merami zaslužijo kritiko, ki pa to pravzaprav ni. To pa le za tiste, ki so v avtomobilu previdni in ne umažejo občutljive sive tkanine, s katero so prevlečeni. Testna različica je bila opremljena tudi z nadvse dobrodošlim ogrevanjem sedežev, ki je v mrzlih zimskih dneh enostavno rečeno prav prijetna razvada.

Cena v primerjavi s predhodnikom praktično nespremenjena

V primeru trka potnike ščiti šest varnostnih blazin, od tega se varnostni zavesi raztezata po celotni dolžini oken in zaradi varnosti ostaneta napihnjeni še nekaj sekund po trku. A4 2.0 TDI je tudi drugače solidno opremljen, med pomembnejše elemente štejejo elektronski nadzor stabilnosti, samodejna dvopodročna klimatska naprava, električno pomična stekla spredaj in zadaj ter po višini nastavljiva sprednja sedeža. Zahtevnejšim kupcem pri Audiju namenjajo bogat seznam doplačilne opreme, na katerem so navedene tudi postavke, kot so kovinska barva in sredinsko naslonjalo za roke spredaj, ki bi lahko bile samoumevne. Take in podobne reči so osnovno ceno preizkusne različice (6.780.609 SIT) brez težav dvignile na 8,2 mio slovenskih tolarjev. Kljub temu A4 ostaja cenejši od obeh prestižnih nemških tekmecev.

Foto: Mitja Koželj