Mestna dama

Lancia, Testi

Lancia tudi pri svojem najmanjšem modelu, ypsilonu, jasno nakazuje, da gre za prestižno znamko iz koncerna Fiat. Privlačno zaobljene karoserijske linije, razkošna notranjost in kromirani dodatki dodajajo tisto piko na i, ki naj bi prepričala…

Lancia tudi pri svojem najmanjšem modelu, ypsilonu, jasno nakazuje, da gre za prestižno znamko iz koncerna Fiat. Privlačno zaobljene karoserijske linije, razkošna notranjost in kromirani dodatki dodajajo tisto piko na i, ki naj bi prepričala kupce, da kljub povprečni tehniki za lancio ypsilon odštejejo več denarja, kot za druge mestne malčke.

Baročno zaobljene karoserijske linije

Italijani so mojstri oblikovanja, o tem ni dvoma. Z baročnimi oblinami poudarjena oblika lancie ypsilon je zvesta hišnemu slogu z veliko kromirano sprednjo masko v obliki ščita, sprednjimi žarometi v obliki solze in s poudarjeno bočno linijo. Pokončne zadnje luči so nameščene na spodnje robove karoserije, široka vrata prtljažnega prostora pa poudarja kromirana letvica nad registrsko tablico. Kromirane so tudi masivne kljuke po enih dolgih vrat na vsakem boku.

Oblika in luksuz imata prednost pred prostorom

Razkošna notranjost je odeta v alkantaro (doplačilo 191 tisoč tolarjev), pa ne samo sedeži, tudi obloge vrat in armaturna plošča. Svetla barva ustvarja občutek luksuza in topline, a je po drugi strani močno občutljiva na umazanijo. Sedeži so udobni, a nudijo premalo bočnega oprijema. Prostora je spredaj dovolj, medtem ko je zadnja (po dolžini pomična) klop zgolj simbolične narave in izrazito utesnjena. Z 215 litri je podpovprečen tudi prtljažni prostor, kar je pač davek na zunanjo obliko. Sredinsko nameščena armaturna plošča se ponaša z merilniki arhaičnega izgleda, sredinska konzola je povzeta po pandi in preveč natrpana s preslabo osvetljenimi stikali, pandine pa so tudi previsoko nameščene obvolanske ročice, kar kazi celostno podobo potniške kabine.

Prestiž ni sam po sebi umeven

Oprema argento high predstavlja nadgrajeno srednjo možnost, za prestiž in butičnost lancie ypsilon pa je vseeno potrebno kar precej dodati s seznama doplačilne opreme. Testna ypsilona sta z le-tega zajemala že omenjeno oblazinjenje notranjosti v alkantari, radijski sprejemnik s predvajalnikom glasbe v zapisu MP3 (128 tisoč tolarjev), kvalitetno ozvočenje Bose (100 tisoč tolarjev), platišča iz lahke litine premera 15 palcev (96 tisoč tolarjev) ter še nekaj malenkosti, kar bliža ceno proti štirim milijonom tolarjev.

Uglajen bencinski motor ali prožen turbodizel

Preizkusili smo dve različni motorni izbiri, 1,2-litrski bencinski motor z 80 KM in 1,3-litrski turbodizel s tehnologijo multijet (več vbrizgov na delovni takt) s 70 KM. Bencinski stroj (170 km/h; 13,2 s do 100 km/h) je zmogljivejši od dizelskega (165 km/h; 15,1 s do 100 km/h), poleg večje uglajenosti pa je tudi za 330 tisoč tolarjev cenejši. Turbodizel prepriča z večjo prožnostjo (navor 180 Nm pri 1.750 vrtljajih) v srednjem območju vrtljajev, medtem ko je pri nizkih vrtljajih izrazito lenoben. Poraba goriva je na testu znašala 7,4 litra bencina oziroma 5,5 litra plinskega olja na sto kilometrov.

Podvozje na osnovi punta ne prepriča

Lancia ypsilon temelji na puntovem podvozju, kar ne prepriča z lego na cesti. Vzmetenje je mehko naravnano, a nekoliko neuglašeno požira cestne neravnine, zaradi tega pa se avtomobil v ovinkih tudi precej nagiba. Pri hitri vožnji je lega zadnjega dela avta nekoliko manj suverena, volanski mehanizem z električnim servoojačevalnikom pa je preveč sterilen in nudi premalo povratnih informacij. Opremljen je s sistemom ‘city’, ob pritisku na gumb namreč postane njegovo vrtenje še bolj lahkotno, kar olajša manevriranje na tesnih parkiriščih.

Opaznost ima svojo ceno

Lancia ypsilon je torej butični izdelek, ki prepriča s svojo oblikovno privlačnostjo in luksuzom v potniški kabini, a obenem za to zahteva tudi pošten poseg v denarnico. Na cesti je vsekakor opazen, a tehnično ne najbolj dodelan avtomobil, ki v različici 1,2 16V argento high stane 2,98 milijona, v različici 1,3 multijet argento high pa 3,31 milijona tolarjev.

Foto: Miloš Milač


Sorodne vsebine