Priseganje na pionirstvo

Opel, Testi

Opel je pred pol stoletja predstavil kadetta z izrazito velikim in uporabnim prtljažnim prostorom, ljudje pa so ga hitro poimenovali ‘car-a-van’ – avto in kombi. Iz tega je nastala skovanka ‘karavan’, ki je sedaj vsesplošno…

Opel je pred pol stoletja predstavil kadetta z izrazito velikim in uporabnim prtljažnim prostorom, ljudje pa so ga hitro poimenovali ‘car-a-van’ – avto in kombi. Iz tega je nastala skovanka ‘karavan’, ki je sedaj vsesplošno uporabna praktično za vse avtomobile s povišanim zadkom in velikim prtljažnim prostorom. Izrazito radodarna s prtljažnim prostorom je tudi opel vectra karavan, ki smo jo preizkusili v različici 1,9 CDTI cosmo.

Daljši avtomobil, večja medosna razdalja, skladna oblika

Opel vectra karavan je 482 cm zunanje dolžine dobrih 22 cm daljša od limuzinske različice, a kljub temu ostaja oblikovno skladen avtomobil. Z 283 cm se karavan ponaša tudi s 13 cm daljšo medosno razdaljo od limuzine in tako po velikosti do neke mere nadomešča nekdanjega Oplovega zastavonošo, omego. Razpoznaven sprednji del zaznamujejo veliki oglati žarometi, nekaj dinamike bočni liniji dodajajo zatemnjena zadnja okna, zadek pa zapirajo globoko v zadnji odbijač zajedajoča se vrata prtljažnega prostora in velike zadnje luči.

Po velikosti je prtljažnik je v samem vrhu

Zadek skriva ogromen prtljažni prostor, ki že v osnovi meri razkošnih 530 litrov, z deljivim prevračanjem naslonjala zadnjih sedežev pa ga je mogoče povečati na kombijevskih 1.850 litrov. Prtljažnik odlikuje tudi ravno dno ter velika in dovolj visoko (s pomočjo elektrike) odpirajoča se vrata z veliko nakladalno odprtino. V absolutni konkurenci ga po velikosti prekaša le mercedsov razred E v karavanski različici T, medtem ko so ostali avtomobili (tudi razreda višje) manj radodarni s prostorom. Tudi v osnovi sicer večji prtljažni prostor novega audija A6 avant ob podrtih zadnjih sedežih ponuja manj prostora kot vectra karavan.

Prostorni potniški kabini manjka boljša ergonomija in pridih luksuza

Potniška kabina je solidno prostorna, voznika pa zmoti slaba ergonomija, kamor sodijo na primer v usnje odeti sedeži s slabim bočnim oprijemom in kratkim sedalnim delom ter prevelik volanski obroč. Armaturna plošča je izdelana in puste sive plastike, ki jo skuša poživiti letvica v neposrečeni imitaciji plemenitega lesa. Na sredinski konzoli kraljujeta velik zaslon s črno-rumeno grafiko in večopravilni vrtljiv gumb, ki ob upravljanju terja nekaj privajanja. Hišno prepoznavne so tudi obvolanske ročice in stikala za pomik stekel.

Bogati cosmo se umika

Sicer pa je vectra karavan s paketom cosmo temeljito opremljen avtomobil s serijskim usnjenim oblazinjenjem, popolno varnostno opremo in platišči iz lahke litine. Testno vozilo je bilo opremljeno še z dodatki v vrednosti slabih 400 tisočakov, med drugim z radijskim sprejemnikom s CD predvajalnikom, ksenonskimi žarometi in sistemom za pomoč pri parkiranju. Slednji bi glede na velikost in slabšo preglednost avtomobila moral soditi v serijsko opremo. Sicer pa se cosmo prihodnje leto umika s prodajnega programa, zamenjuje pa jo opremsko podoben paket elegance.

Koncernski turbodizel v vectri prisega na uglajenost

Pod motornim pokrovom vectre karavan 1,9 CDTI se vrti 1,9-litrski turbodizel z največjo močjo 150 KM in navorom 315 Nm. Motor je zaradi vbrizga goriva po sistemu skupnega voda in dobre zvočne izolacije uglajeno tih, vendar se med vožnjo pozna precejšna teža avtomobila in motorna moč ne pride toliko do izraza. Kljub temu tako motorizirana vectra omogoča visoke potovalne hitrosti, dobro se počuti predvsem na avtocestah, kjer zaradi velike medosne razdalje natančno drži smer. Podvozje udobno blaži dolge neravnine, dobro pa se odzove tudi na krajše in ostre grbine, saj jih le v manjši meri prenese na telesa potnikov.

Razumno doplačilo za karavansko vectro

Opel vectra karavan 1,9 CDTI cosmo se je na testu izkazala kot potovalno udoben karavan z izrazito velikim in uporabnim prtljažnim prostorom. Cena 7,45 milijona tolarjev ni ravno nizka, a bi bila predvsem ob bolj luksuzni notranjosti razumnejša. Doplačilo za karavansko vectro v primerjavi z limuzinsko različico je ugodnih 360 tisoč tolarjev.

Foto: Miloš Milač