Anglež z italijanskim imenom

Aktualno, Zanimivosti

Ascari KZ1 – Anglež z italijanskim imenom Ascari se sliši zelo italijansko. No, vozilo je narejeno v eni mnogih tovrstnih tovarnic v Angliji. Ime je prav za prav kratica za »Anglo Scottish CAR Industries«. Še…

Ascari KZ1 – Anglež z italijanskim imenom
Ascari se sliši zelo italijansko. No, vozilo je narejeno v eni mnogih tovrstnih tovarnic v Angliji. Ime je prav za prav kratica za »Anglo Scottish CAR Industries«. Še eden angleški športnik torej.
Materiali kot v formuli ena
Karoserija dvosedežnega »bolida« je narejena iz karbonskih vlaken, ki so jih »ascarijevci« oblikovali v super športno vozilo prilično agresivne oblike. Tudi dimenzije vozila so zelo športne. Dolžina 433, širina 185 in višina le 113 centimetrov. Ker se karoserija, pa naj bo še tako športna in lahka, ne pelje sama od sebe, so za prednja sedeža vgradili 4941 kubični »V« osemvaljni motor, ki zmore obojega po 500. Konjev in newton-metrov, namreč.

Dirkalne zmogljivosti
Po proizvajalčevih podatkih vozilo z mirovanja do 100 kilometrov na uro potegne v nepolnih štirih sekundah in doseže dobrih 340 kilometrov na uro največje hitrosti. Vsa filozofija dobrih časov na dirki je čim kasnejše zaviranje pred ovinkom in čim boljše pospeševanje iz njih. Zato so v KZ1 vgrajeni štirje prisilno hlajeni koluti s štiri batno čeljustjo na vsakem izmed njih. Za pospeške in pojemke je torej dobro poskrbljeno. Zaenkrat je vozilo le prototip, vendar tovarna obljublja, da jih bodo tudi serijsko izdelovali. Izdelava naj bi bila ročna, serija pa zelo majhna. Ja, tako je to. Drage stvari so še dražje, če jih je malo.

Over.net