Hyundai i40 1.7 CRDi Aut. Premium Business

Hyundai, Testi

V začetku novembra 2011 smo imeli na testu karavansko vozilo Hyundai i40 Premium Business z 1,7-litrskim dizelskim pogonskim agregatom CRDi ter 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko…

“Izstopite iz množice”, pravijo pri korejskem proizvajalcu vozil Hyundai.
 

Z njihovim novim modelom i40, ki se trenutno prodaja le kot karavanska različica, zagotovo boste. S tem avtomobilom so namreč naredili velik korak oziroma bolje zapisano preskok naprej.
 
3967884C-34C8-11E1-81D5-898366B94067
 
Zunanja oblika nakazuje, da si Hyundai želi na evropskem tržišču vse več pozornosti. Z avtomobilom i40, ki je prepleten z elegantnimi linijami, obut v 18-palčna lahka lita platišča ter prekrit s stekleno streho, jo uspešno pridobiva. Oblika i40 sporoča, da pričakuje od svojih lastnikov aktiven slog življenja, pa naj bodo to družine ali poslovni uporabniki.
 
Notranjost i40 se lahko povsem konkurenčno primerja z ostalimi avtomobili srednjega razreda. Pri testni različici pri tem pomaga še kako bogata serijska oprema, ki sliši na ime Premium Business. Za voznika je dobro poskrbljeno, le malce se pozna, da so za mero imeli kakšnega manjšega korejskega strojnika, saj je osrednja armaturna plošča dokaj nizko postavljena. Vsekakor pa je to v prid vsem, ki niso ravno veliki. Voznik in sovoznik imata na voljo dovolj odlagalnih površin. V dosegu roke pa so vsi pomembni upravljalni gumbi, tudi tisti za samodejno parkiranje ali za vklop opozorilnika za nenamerno menjavo voznega pasu. Prednja sedeža, kot tudi – pozor – zadnji sedeži so ogrevani (prednja tudi hlajena), kar je vsekakor velik plus sploh sedaj v zimskem delu leta. Najverjetneje ni potrebno omeniti, da so vsi sedeži odeti v usnje, žal ne v alkantaro. Želja, da se i40 uspešno kosa z najboljšimi evropskimi avtomobili je nakazana tudi v tem, da je volan ogrevan ter, da se voznikov sedež samodejno umakne pred izstopanjem. Seveda si lahko do tri željene nastavitve sedeža tudi zapomne.
 
A2B17A96-34C9-11E1-8540-898366B94067
 
V osnovi je v prtljažniku prostora 553 litrov, dovolj, a izpostaviti velja uporabne fleksibilne tračnice s katerimi lažje razporejamo prostor in s tem preprečimo, da se nam pravkar nakupljena hrana ne razsuje iz vrečk.
 
24127D2C-2CA2-11E1-88CE-898366B94067Pod motornim pokrovom testnega i40 je bil spravljen 1,7-litrski dizelski pogonski agregat s stotimi kilovati. Zadovljiva moč za uporabnika, ki želi zanesljiv in varčen motor. Tu velja omeniti, da je na našem testu povprečna poraba v kombiniranem stilu vožnje znašala okoli osem litrov na sto prevoženih kilometrov. Hja, lahko bi bilo malce bolje in to edina večja napaka tega vozila. Šeststopenjski samodejni menjalnik je v avtomobilu, ki se ne ponaša s športnimi dosežki, pričakovano naravnan za udobno vožnjo. V samodejnem načinu prestavlja lepo, tekoče, a brez neke posebne hitrosti. Bistveno bolje ni niti v možnosti izbire Sport. Pretikanje s pomočjo ročic ob volanu je sicer zabavno, a kaj bi se trudili s tem, ko pa avtomanika dovolj dobro opravi svoje delo.
 
Ob koncu testa se je potrebno soočiti s ceno i40, ki je v našem primeru znašala dobrih 35 tisoč evrov. Marsikdo bi rekel, da toliko denarja ne da za “Korejca”, a ga naj popravim že v pričetku takšnega razmišljanja. S toliko opreme kot jo je imel testen i40 pač težko dobiš avtomobil za nižjo ceno.
 

Ženski komentar o vozilu Hyundai i40 – Nastja:

909DF664-2CA3-11E1-9E35-898366B94067“Hyundai i40 je avtomobil, ki ti definitivno pade v oči. Športno-zapeljiva zunanja oblika omenjenega karavana mi pritegne pogled vsakič, ko se zazrem na cesto, parkirišče. Notranjost soupada z zunanjim izgledom, torej, je precej športna, drzna. Vožnja je sproščujoča – zahvala gre seveda super udobnim in nastavljivim sedežem, ki imajo možnost spomina treh pozicij, ter avtomatskemu menjalniku, ki voznika razbremeni prestavljanja prestav. Zelo uporabna je seveda tudi kamera, ki pomaga ob vzratni vožnji.”

S foruma…

V začetku novembra 2011 smo imeli na testu karavansko vozilo Hyundai i40 Premium Business z 1,7-litrskim dizelskim pogonskim agregatom CRDi ter 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Na testu: Hyundai i40 1.7 CRDi Aut. Premium Business.

Vprašanje uporabnika wegte56: Ali se lahko i40 povsem primerljivo primerja z Volkswagen Passatom?
Odgovor: Po opremi, prostornosti in tudi kvaliteti izdelave bi si upal trditi da vsekakor. Armaturna plošča je res sijajno sestavljena in je viden velik napredek v primerjavi s prejšnjimi modeli znamke Hyundai. Opazno je, da gre za povsem nov avtomobil. Omeniti velja, da ima i40 tudi zelo dolgo splošno garancijo, 1 leto daljšo kot vozila pri Volkswagnu. V primerjavi s Passatom ima i40 manjši prtljažnik, a je malenkost krajši in ožji ter predvsem nižji. Ima pa i40 večji prtljažnik od Forda Mondea karavan, ki je po zunanjih merah večji avtomobil v primerjavi z omenjenima modeloma. Tudi Renault Laguna Grantour ima kljub večjim meram manjši prtljažnik.
Najslabše se trenutno i40 odreže pri porabi in podvozju, saj slabše prenaša neravnine v primerjavi z omenjenimi; Mondeo, Passat in Laguna. 
Samodejni menjalnik je povsem primerljiv z Laguninim BVA, a se seveda ne more povsem dostojno primerjati z DSG-jem ali Powershiftom, ki imata dvojno sklopko in zato bolj tekoče delujetav. Ne gre pa tu za ogromne razlike, temveč manjše opazke, ki jih opazijo zahtevnejši uporabniki.
 
Vprašanje uporabnika g point: Kakšen je občutek za volanom, sedenje?
C983FCCC-34CC-11E1-A860-898366B94067Odgovor: Sedenja za volanom se bodo najhitreje privadili zagotovo manjši vozniki, saj je armaturna plošča in celotna sredinska konzola nizko postavljena, kar omogoča dober pregled kar se dogaja zunaj vozila. Tudi sedeža se ne da tako nizko nastaviti, kot recimo v Mondeu ali Passatu (vsaj občutek je takšen, da se sedi višje). V kolikor sta prednja sedeža električno nastavljiva si lahko prilagodite položaj sedeža in naslon povsem po svojih željah. Tu velja omeniti še, da ima testen i40 ogrevana in hlajena prednja sedeža ter ogrevan tudi volanski obroč. Pohvalno.
 
Vprašanje uporabnika aon: Koliko stane doplačilo za avtomatski menjalnik?
Odgovor: Doplačilo za samodejni menjalnik znaša 1.500 evrov. V kolikor denarja ne boste pogrešali in obožujete sproščeno vožnjo brez pretikanja, potem vam ga vsekakor priporočam. Še toliko bolj, če ste veliko na cesti in pogosto ostanete v kakšni gneči. Samodejni menjalnik ima obvolanske ročice, vendar jih verjetno redko kdo uporablja, saj je vožnja brez prestavljanja resnično preprostejša in manj stresna. 
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.7 CRDi turbodizelski (100 kW/136 KM, 325 Nm) / 6. st. samodejni
Poraba po ECE: 7,2 / 4,8 / 5,6 l (CO2: 149 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 10,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4770 / 1815 / 1470 mm
Medosna razdalja: 2770 mm
Teža: 1589 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 553–1719 l
 
Osnovna cena (1.6 GDI Comfort): 21.490,00 EUR
Osnovna cena testnega modela: 30.690,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 35.590,00 EUR
(dodatna oprema: Business paket 1, Business paket 2 in transport).