Hyundai i30 Coupe 1.6 CRDi iLike

Hyundai, Testi

Hyundai je znamka, ki uživa vse več in več zaupanja svojih strank in ugleda v poslovnem svetu. Skupaj s Kio se vzpenjajo, predstavljajo nove modele in režejo vse večji kos pogače. Hyundai i30 Coupe je nišni model za tiste, ki jim ne diši petvratna ali karavanska različica.

Hyundai je znamka, ki uživa vse več in več zaupanja svojih strank in ugleda v poslovnem svetu. Skupaj s Kio se vzpenjajo, predstavljajo nove modele in režejo vse večji kos pogače na svetovnem trgu. Hyundai i30 Coupe je nišni model za tiste, ki jim ne diši petvratna ali karavanska različica.

Bi od spredaj takoj ugotovili da je Coupe?

Bi od spredaj takoj ugotovili da je Coupe?

Kdo je potem povprečna stranka modela Hyundai i30 Coupe? Preprosto. A gremo lepo počasi po vrsti. Avtomobil spredaj spominja na klasičen petvratni i30. Ko ga z očmi preverimo s strani in od zadaj opazimo, da gre za “zgolj” tri-vratno različico. Oblikovalci niso želeli izstopati  s tem modelom. Očitno ima pri tej korejski znamki to nalogo že Veloster, ki se žal v Sloveniji ni najbolje prijel. Elegantne linije bodo všeči tako ženski, kot tudi moški populaciji, ki si predvsem želi ugoden, malce drugačen klasičen avtomobil ne-evropske znamke. S tem avtomobilom pokažeš, da si drugačen, a s tem ne izstopaš. Ne želiš si pozornosti, a hkrati si individualen.

hyundai i30 coupe 2014 merilnik hitrosti

Svetla notranjost? Prefinjeno.

Svetla notranjost? Prefinjeno.

Občutek avantgardnosti v notranjosti ni zgolj naključje, saj so elegantne zunanje linije združili s prefinjenim stiliranjem notranjosti. Seveda si tudi to Coupe deli s klasičnem i30. Spredaj je dovolj prostora za voznika in sopotnika, medtem ko se je potrebno zadaj prebiti skozi odprtino prednjih vrat. Sedeža bi se lahko lepše preklanjala, ampak ok. Se da preživeti. Nižjerasli oziroma otroci ne bodo imeli pretiranih težav ob vstopu na zadnjo sedežno klop. Materiali delujejo kvalitetni, le plastika okoli armaturne plošče se lahko hitro odrgne. Svetla notranjost doda piko na i, če želite malce prefinjen stil.

Zadek se nič kaj kupejevsko ne zaključuje.

Zadek se nič kaj kupejevsko ne zaključuje.

V času krize, ko vsi gledamo najbolj na porabo, i30 Coupe ponuja dobro dizelsko opcijo za popotnike, ki so precej na cesti. Relativno majhna teža avtomobila, povprečno poskočen 1,6-litrski turbodizelski pogonski agregat ponuja opcijo vožnje z okoli 5,5 litri dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov. Poskočnosti ne pričakovati, vendar jo je dovolj za zmerno vožnjo po predpisih. Tudi nad omejitvami na avtocesti se boste lahko vozili, vendar ne priporočamo. Zaradi predpisov, varnosti in seveda tudi porabe, ki s takšno vožnjo naraste.

Podvozje ni ravno športno nastavljeno. To i30 Coupe tudi ne želi biti. Želi si biti predvsem udoben avtomobil. To mu popolnoma uspeva. S ceno 16 tisoč evrov pa je hkrati še relativno ugoden avtomobil tega ranga.


Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai i30 Coupe si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1582 ccm, turbodizelski (81 KW / 110 KM, 260 Nm) / 6-st. ročni
Poraba po ECE: 4,1 / 3,5 / 3,7 (CO2: 97 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 185 km/h / 11,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 4300 / 1780 / 1465 mm
Medosna razdalja: 2650 mm
Teža: 1365 kg
Posoda za gorivo: 53 l
Št. sedežev: 5
Prtljažnik: 378-1316 l

Osnovna cena (1,4 CVVT iDrive): 12.220 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 15.980 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 16.440 EUR
(dodatna oprema: metalna barva, priprava in prevoz vozila)