Hyundai i10 1.0 comfort

Hyundai, Testi, Top

Hyundai se je na področju malčkov odločil, da bo prednost dal razumu. Kljub temu so simpatičnimi barvnimi kombinacijami in novo podobo vdihnili i10 prav simpatično dušo. Vse skupaj za manj kot deset tisočakov. Mestni malčki so zadnja leta pravi hit. Želijo biti kar se da v trendu in oblikovalci pogosto pozabljajo na uporabnost. Hyundai i10 […]

Hyundai i10

Hyundai se je na področju malčkov odločil, da bo prednost dal razumu. Kljub temu so simpatičnimi barvnimi kombinacijami in novo podobo vdihnili i10 prav simpatično dušo. Vse skupaj za manj kot deset tisočakov.

Mestni malčki so zadnja leta pravi hit. Želijo biti kar se da v trendu in oblikovalci pogosto pozabljajo na uporabnost. Hyundai i10 ni koli ni veljal za modno ikono. Vendar je nova generacija naredila velik skok naprej. Kljub vsemu pa ostaja uporaben in prostoren, kot želi biti že od nekdaj. Preseneti z odlično končno izdelavo in je odlična alternativa za vožnjo “v službo in nazaj”.

Hyundai i10

Hyundai i10 se v mestu znajde izvrstno.

Oblikovno je i10 pravi sodoben Hyundai. S simpatičnim nasmeškom, ki ga zaključujejo led dnevne luči.Velika trapezna maska in prosojni žarometi dajejo avtu značilen izgled. Tudi znak Hyundai se vedno ponosnejše sveti na sredini. Kljuke in ogledala so v barvi vozila. Linija stekel se lepo dviga proti koncu vozila. Zgolj plastični pokrovi na platiščih izdajo, da gre za cenovno dostopen avtomobil.

Notranjost je simpatična in pregledna. Priporočil bi doplačilo avtomatske klimatske naprave.

Notranjost je simpatična in pregledna. Priporočil bi le doplačilo za avtomatsko klimatsko napravo.

V notranjosti se hitro počutiš kot doma. Napredek, ki ga je v tem razredu naredil Hyundai, je lahko zgled marsikaterim evropskim proizvajalcem. Materiali v notranjosti so glede na cenovni razred izvrstni. Pohvaliti je treba tudi detajle, kot recimo aluminijaste obrobe okoli zračnikov. Prav vsako stikalo je osvetljeno v tradicionalni modri barvi, enako velja tudi za usb in aux priklope. Volan je sodoben s kopico stikal. Manjka mu zgolj globinski pomik. Servo ojačevalnik omogoča, da volan premikamo zgolj z enim prstom. Hvale vredno je, da je radio z bluetooth in usb povezavo del serijske opreme. Predvajanje glasbe in upravljanje s telefonom je varno in preprosto. Barvna kombinacija se sklada z oranžno zunanjostjo.

Hyundai i10

Ob nakupu se odločite za divje barvne odtenke. Ne bo vam žal.

Sama uporabniška izkušnja avtomobila je izjemno prijetna. Sedeži so lepo zaključeni s kontrastnimi šivi. Tudi tekstil v katere so oblečeni je na dotik kvaliteten. Višje postavljena prestavna ročica je v tem razredu posebnost, ki je vredna posnemanja. Malce zatikanja je le pri pomiku v vzvratno prestavo, kar smo pri pet stopenjskih ročnih menjalnikih tega tipa kar vajeni. Avtomobil se kljub ozkim kolesom pelje prepričljivo. Pozna se seveda kratka medosna razdalja in zelo mehak volan, vendar daljšim relacijam avto tako ali tako ni namenjen. Sama preglednost je dobra. Sploh ob višje nastavljenem sedežu voznik dobro vidi konec avtomobila.

Hyundai i10

Ker je avto lahek motor svoje delo opravlja dobro. Lahko bi bil le bolj varčen.

Motor je osnovna izbira. Litrski trivaljnik teče zelo tiho in uravnovešeno. Kljub enostavnosti ima že pri nizkih vrtljajih dovolj navora. Povprečni uporabnik bo z motorjem zadovoljen. Morda je šibka točka zgolj poraba goriva, kar je verjetno posledica odsotnosti modernih sistemov start-stop.  Testna poraba se je nenehno vrtela okrog 6 litrov ob umirjeni, precej mestni vožnji. Polovico litra manjšo porabo boste doživeli ob vožnji po regionalnih cestah in hitrostih do 80 kilometrov na uro. Zatesnjenost v notranjosti je v samem vrhu razreda. Edini hrup, ki smo ga zaznali je bil povezan s pnevmatikami, kar bi z izbiro drugih pnevmatik zelo verjetno odpadlo.

Za deset tisočakov boste težko dobili več. Tudi kvaliteta izdelave je boljša od mnogih, bolj zvenečih tekmecev.

Za deset tisočakov boste težko dobili več. Tudi kvaliteta izdelave je boljša od mnogih, bolj zvenečih tekmecev.

Za ceno 10 tisočakov so pri Hyundaiu ponudili res veliko. Na seznamu dodatne opreme bi priporočal zgolj avtomatsko klimatsko napravo. Avto me je res pozitivno presenetil, sploh v notranjosti ponuja veliko in prijetno izkušnjo. Z izbiro močnejšega bencinskega motorja bi bila poraba verjetno še kak deciliter manjša. Bomo preverili.

Teja, ženski komentar o vozilu Hyundai i10 1.0 comfort:

ženski komentar

ženski komentar

Od avtomobila, ki stane 10 tisočakov ne pričakuješ veliko, dokler ne spoznaš Hyundaia i10. Ko se usedeš vanj, mu ne bi nikoli predpisala takšne cene. Notranjost je zelo simpatična, sploh ker je barvno uskajena z zunanjostjo. Ima simpatičen zložljiv ključ. Veliko prostora za odlaganje. Tudi v vratih so prostorna držala za pijačo. Tudi pelje se kot večji avtomobili. Najbolj mi je všeč zelo mehak volan, ki je super za parkiranje v mestu. Za vožnjo v službo idelalna izbira, sploh za to ceno.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Hyundai i10 1.0 comfort si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______ 

Podatki: 
Motor / menjalnik: 3-valjni vrstni, bencinski 0,9 (48,5 kW / 65 KM, 95,2 Nm) / 5. stopenjski ročni
Poraba po ECE: 5,1-6,0 / 3,7-4,0 / 4,3-4,7 (CO2: 98-108 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 155 km/h / 14,5 s
Dolžina / širina / višina: 3665 / 1660 / 1500 mm
Medosna razdalja: 2385 mm
Masa praznega vozila: 1008 kg
Posoda za gorivo: 40 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 252 – 1046 l

Osnovna cena vozila (hyundai i10 life): 8.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 9.990 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 10.410 EUR (kovinska barva)