HYbrid4 je osvojil odlikovanje “Goldenes Lenkrad”

Aktualno

Naslov “Goldenes Lenkrad” (Zlati volan), eno od najvišjih avtomobilskih odlikovanj v Evropi, kot nagrada s področja okoljevarstvenih rešitev, je bil podeljen 9. novembra v Berlinu. Prislužila si ga je hibridna tehnologija HYbrid4 z dizelskim motorjem,…

Naslov “Goldenes Lenkrad” (Zlati volan), eno od najvišjih avtomobilskih odlikovanj v Evropi, kot nagrada s področja okoljevarstvenih rešitev, je bil podeljen 9. novembra v Berlinu. Prislužila si ga je hibridna tehnologija HYbrid4 z dizelskim motorjem, katero je kot svetovno novost razvila skupina PSA Peugeot Citroën.

 
852FE4B0-0D7A-11E1-A4C4-178D65B94067Komisija, ki so jo sestavljali bralci revije “Auto Bild” in “Bild am Sonntag” ter ugledni strokovnjaki iz 15 držav, je to tehnologijo izbrala izmed 16 finalnih projektov – vozila, konceptna vozila, različne tehnologije – ki so zaznamovali leto s svojo predlagano rešitvijo ali s prispevkom glede zmanjšanja onesnaževanja okolja na avtomobilskem področju.
 
Ta naslov tako nagrajuje vozilo Peugeot 3008 HYbrid4, prvo hibridno športno terensko vozilo z dizelskim motorjem, ter vozilo Citroën DS5 Hybrid4 Airdream, ki bosta na tržišču v prvi četrtini leta 2012.
 
Nagrado je prevzel Jean-Marc Gales, generalni direktor znamk Peugeot Citroën, na svečani večerni podelitvi 9. novembra. Ob tej priložnosti je izjavil: “V velik ponos mi je prejem te nagrade že drugo leto zapored, po obeleženju našega električnega avtomobila Peugeot i0n v letu 2010. Ponovna osvojitev nagrade “Zeleni volan” potrjuje dolgoletni vodilni položaj skupine PSA Peugeot Citroën na področju tehnologij, ki zagotavljajo manjše izpuste plina CO2. Prepričan sem, da bo hibridna tehnologija HYbrid4 z dizelskim motorjem hitro postala zgled na trgu, kot je to veljalo pred njo za motor HDi, filter sajastih delcev ali za našo tehnologijo Stop&Start e-HDi, ki je na tržišče prišla lani.”
 
Pri pogonskem sklopu HYbrid4 je skupina PSA Peugeot Citroën stavila na združitev okolju prijaznega dizelskega motorja s prednostmi električnega pogona: prava revolucija na področju zmanjšanja porabe goriva – približno 30 % manjša poraba v primerjavi s klasičnim vozilom z dizelskim motorjem – in izpusti plina CO2, manjši od 100 g/km.
 
200 konjskih moči pri porabi goriva 3,8 l na 100 km in 99 g izpusta CO2.
 
Tako pri vozilu Peugeot 3008 HYbrid4 kot tudi pri vozilu Citroën DS5 Hybrid4 Airdream prednjo premo poganja dizelski motor z močjo 120 kW (163 KM), ki je serijsko opremljen s filtrom sajastih delcev (FAP), zadnjo premo pa poganja električni motor z močjo 27 kW (37 KM), ki omogoča tudi štirikolesni pogon.