Humarju zmaga v MB in naslov državnega prvaka

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Aleks Humar in njegov sovoznik Florjan Rus (Škoda Fabia S2000) sta z zmagami na vseh hitrostnih preizkušnjah postala zmagovalca jubilejnega, desetega relija v Mariboru. Na stopničkah sta Humarju družbo delala še Darko Peljhan in Sašo Horvat.

Aleks Humar in njegov sovoznik Florjan Rus (Škoda Fabia S2000) sta z zmagami na vseh hitrostnih preizkušnjah postala zmagovalca jubilejnega, desetega relija v Mariboru.
 

Na stopničkah sta Humarju družbo delala še Darko Peljhan in Sašo Horvat (oba Mitsubishi Lancer EVO9). V diviziji II zmaga Boštjana Logarja (Peugeot 206 R3), v diviziji I pa Jerneja Fakina (Fiat Panda).

8C63A530-C406-11E1-87FE-D64165B94067

Humar in njegov sovoznik Rus sta torej velika zmagovalca relija v Mariboru. Vozila sta hitro ter z atraktivno vožnjo privozila svojo prvo zmago v Mariboru. Humarju in Rusu to zadostuje za predčasno osvojitev naslova državnih prvakov v letošnji sezoni!
 
Humar je letos dobil prav vseh 43 hitrostnih preizkušenj državnega prvenstva, kar kaže na njegovo popolno premoč. V Mariboru Humar ni pretiraval, čeprav njegov ritem še zdaleč ni bil zadržan ali počasen. Njegovi časi so bili primerljivimi s tistimi, ki jih je lani v Mariboru z istim dirkalnikom postavil Piero Longi, lanski državni prvak v reliju. Humarjeva prednost v cilju je znašala več kot dve minuti.
 
“Poskušal sem voziti v kar najboljšem ritmu. Še posebej takrat, ko je bila cesta še čista in ni bilo tako veliko peska, sem napadel. Zadovoljen sem z doseženimi časi, ki so na nivoju lanskoletnih Longhija. Od njega sem bil celo nekoliko hitrejši, kar je dober pokazatelj, da sva s Florjanom vozila zelo hitro in zavzeto. V zaključku relija sem nekoliko pazil, da ne bi po nepotrebnem prebil gume. Vesel sem naslova državnega prvaka, ki je resnično prišel zelo ekspresno in zanesljivo. Vsekakor pa je lažje dirkati v bolj izenačeni konkurenci, ko tekmeci iz tebe potegnejo vse znanje,” je po zmagi v Mariboru povedal Humar.
 
Peljhan je za Humarjem zaostal 2:09,7. Drugo mesto se je sprva nasmihalo Madžaru Janosu Szilagyiju (Mitsubishi Lancer EVO9), ki pa je na drugi hitrostni preizkušnji prebil gumo.
 
V diviziji II se je zmage v Mariboru prešerno veselil Logar. Potem ko ga je na zadnjih dveh relijih državnega prvenstva zapustila sreča, je tokrat tehnika sledila njegovemu ritmu. Logar je vodstvo prevzel na drugi hitrostni preizkušnji in ga zanesljivo obdržal do cilja. Drugi je bil Alan Pajk (Citroen C2-R2) z zaostankom 12,9 sekunde, tretji pa domačin Friderik Vajnhandl (Citroen C2-R2). V skupni razvrstitvi divizije II je vodstvo v državnem prvenstvu prevzel Pajk.
 
Zelo napet je bil mariborski reli, ki je imel 7 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 90 kilometrov, tudi v diviziji I. Po štirih odpeljanih hitrostnih preizkušnjah sta bila Fakin in Andrej Velkavrh (VW Polo) do desetinke sekunde izenačena, popoldan pa je Fakin še odločneje stopil na plin in zanesljivo zmagal. Njegova prednost pred Velkavrhom je bila 10,1 sekunde, tretje mesto je osvojil Luka Kos. Fakin je z zmago prav tako prevzel vodstvo v skupnem seštevku državnega prvenstva divizije I.
 
Na letošnjem reliju v Mariboru je nastopilo 44 posadk, do cilja pa jih je prišlo 29.
 
Skok na hitrostni preizkušnji Gačnik je tudi letos osrednja točka relija v Mariboru. Dirkači že zjutraj prek znamenitega prevoja niso kaj prida varčevali svojih dirkalnikov in skrbeli za navdušenje gledalcev. Oglejte si video, kako je skok prvoosebno doživel Janos Szilagyi z Mitsubishi Lancerjem EVO9.
 

V kolikor najdete še kakšen odličen video pa ga lahko posredujete na naš forum Avtomobilizem in F1, na zid facebook profila ali preko twitterja. Vsekakor bomo veseli tudi vašega mnenja.