Honda CR-V 2.2 i-DTEC 4WD Lifestyle

Honda, Testi

CR-V spada med tiste kultne avtomobile, ki so orali ledino posameznih avtomobilskih razredov. In če je bila prva generacija popolna eksotika in znanilec nove dobe…

Honda CR-V

CR-V spada med tiste kultne avtomobile, ki so orali ledino posameznih avtomobilskih razredov. In če je bila prva generacija popolna eksotika in znanilec nove dobe, se četrta generacija spopada z agresivno konkurenco, hkrati pa ji kupce speljujejo mali cestni terenci, ki so postali zelo »in«.

Pisalo se je leto 1995, ko je Honda lansirala prvo generacijo modela CR-V. Avtomobil je spremenil avtomobilski svet in tlakoval pot cestnim terencem s štirikolesnim pogonom, a brez reduktorja. Leta 1995 je šlo za eksotiko, ki se je odlično prijela. Danes si mnogi avtomobil predstavljajo samo še kot športni terenec. Trend, kot ga poznamo onkraj luže je zavzel tudi staro celino. Gre namreč kar za način življenja, ki ga poosebljajo ti avtomobili.

Honda CR-V

Oblikovno je CR-V dovolj samosvoj, da je prepoznaven na prvi pogled. Sprednji del avtomobila sledi modernim Hondinim trendom, ki narekujejo bolj enostavne linije. Maska s kromiranimi letvicami pa kaže njegov terenski značaj. Aktivni ksenonski žarometi dobro opravljajo svoje delo in vožnja ponoči je povsem neobremenjujoča. Pohvale gredo tudi dodatni osvetlitvi v ovinek, ki je uporabna za križarjenje po mestu. Bočna linija je že manj prepoznavna, saj ga hitro zamešamo za kakšen drug premium terenec, kar mu štejemo prej v plus kot minus. Streha ima namesto strešnih nosilcev zgolj predpripravo, ki pa v kombinaciji z aluminijem izpade prav všečno. Zadnji del bi hitro pripisali Volvu in je všečen.

Notranjost je dobila kopico kvalitetnih materialov. Sedežne prevleke so v kombinaciji usnja in alkantare, kar nakazuje tudi logotip na sedežih. Radijski sprejemnik se odlično razume z vsemi modernimi standardi (mp3, usb, bluetooth), pogrešali smo zgolj navigacijsko napravo, ki je na seznamu doplačil. Ambientalna osvetlitev vozila skrbi za lep izgled med nočno vožnjo. Notranjost izgleda zaradi materialov odlično, preseneti pa tudi imitacija brušenega aluminija, ki šele ob dotiku razkrije, da gre v resnici za plastiko. Odlagalnih površin je dovolj, kar se za terenca tudi spodobi. Za pomoč pri vožnji nazaj nam pomaga kamera za vzvratno vožnjo, ki je del paketa Lifestyle. Sploh, ker so zadnja stekla zatemnjena. Edina šibka točka je bil premium audiosistem. V kombinaciji z mp3 posnetki je odlično opravljal svojo nalogo, sprejem FM radijskih postaj pa je bil izjemno slabe kvalitete, ne glede na izbrano postajo. Multifunkcijski volan je kar prenatrpan s stikali. Poleg multimedije namreč omogoča še upravljanje s potovalnim računalnikom, tempomatom in osrednjim zaslonom. Na vse tipke se je potrebno kar navaditi.

Občutek za volanom je odličen. Sedenje je namreč visoko in omogoča odlično preglednost. Sedeže se da primerno nastaviti. Testni CR-V je bil opremljen tudi z dodatno nastavitvijo hrbtne opore, kar se izkaže kot odlično, sploh na daljših relacijah. Vožnja ni utrujajoča. Zunanje mere vozila so velike, kljub temu je avtomobil okreten in omogoča dobro vodljivost tudi po mestu. K dobri preglednosti pripomoreta tudi prilagodljivo sovoznikovo ogledalo, ki se ob vožnji vzvratno prestavi v primeren položaj in kamera za vzvratno vožnjo. Le v kakšno ozko garažno hišo ne priporočamo, saj boste iz vozila komaj izstopili. Štirikolesni pogon se izkaže odlično. Sploh ob zavedanju, da ga bo večina zavestno uporabila zgolj ob sneženju. Se pa avtomobil ne ustraši tudi malce večjih vzponov in slabše ceste, saj odlično prenaša nepravilnosti na cesti. Kaj več pa verjetno lastniki od njega tudi ne pričakujejo.

Honda CR-V

Največjo pohvalo si zasluži motor. Odlično je kos praktično vsem razmeram izkaže pa se kot izjemno varčen. Na testu smo namreč porabili 6,5 litra dizelskega goriva, kar je za ta velikostni razred odličen rezultat. Motor ima 110 kilovatov moči, ki se preko 6 stopenjskega ročnega menjalnika prenaša po potrebi na štiri kolesni pogon. Menjalnik je na trenutke pretrd, tako da bi bilo smotrno razmisliti o doplačilu za avtomatski menjalnik. Zanimivo je tudi delovanje v načinu »ECO«, ko se v merilnem instrumentu glede na varčnost vožnje prilagaja intenzivnost zelene osvetlitve. Tako je voznik nenehno osredotočen na ekološko vožnjo. Zanimiva rešitev.

CR-V ni več edini terenec med cestnimi terenci. Konkurenca ga napada z vseh strani. Ostaja pa samosvoj, z odličnim motorjem tudi izjemno varčen. V njem se boste hitro videli tudi tisti avanturisti, ki želite kdaj udariti malce čez večje luže ali blato. Cena testne različice ni majhna, se pa za ta denar dobi ogromen terenec z veliko udobja in tudi z uporabno dodatno opremo. In če bi ga lahko ocenil po šolsko bi mu z veseljem podelil petico. Predvsem zaradi svoje vsestranske uporabnosti, lege na cesti in odlične porabe goriva. Saj veste, »đip je đip«. In CR-V ima svoj čar.

Teja, ženski komentar o vozilu Honda CR-V:

»Honda me je čisto navdušila. V njej se počutim zelo varno. Je izjemno pregledna. Sploh kamera za vzvratno vožnjo mi je zelo všeč. Super so tudi parkirni senzorji in ogledalo, ki se premika, ko voziš nazaj. Malce manj mi je všeč menjalnik, ki je trd pri prestavljanju. Prostora ima ogromno, sploh v prtljažniku. Super avto če imaš otroke.«

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Honda CR-V z 2,2-litrskim dizelskim motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:

Motor / menjalnik: 2,2 i-DTEC (110 kW/150 KM, 350 Nm) / 6-stopenjski ročni
Poraba po ECE: 5,3 / 5,8 / 6,7 (CO2: 149 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 190 km/h / 9,7 sekund
Dolžina / širina / višina: 4570 / 1820 / 1685 mm
Medosna razdalja: 2630 mm
Teža: 1750 kg
Posoda za gorivo: 58 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 589l

Osnovna cena (2.0 i-VTEC 2WD): 22.990 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 32.490 EUR (Honda CR-V 2,2 i-DTEC 4WD lifestyle) 
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 33.040 EUR
(dodatna oprema: 550 EUR – kovinska barva, 160 EUR – stroški priprave vozila)