Hidrio obiskala vlada

Aktualno

Hidrio so v okviru današnjega obiska slovenske vlade na severnem Primorskem obiskali predsednik vlade Borut Pahor, ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič z delegacijami.

B739222A-5AE5-11E0-B46D-B93766B94067Hidrio so v okviru današnjega obiska slovenske vlade na severnem Primorskem obiskali predsednik vlade Borut Pahor, ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič z delegacijami. Predsednik vlade in ministrica za gospodarstvo sta si ob tej priložnosti ogledala laboratorije Hidria Inštituta Klima v Godoviču, v nadaljevanju obiska pa sta se z vodstvom Hidrie na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji pogovarjala o priložnostih za razvoj slovenskega gospodarstva na področju profesionalne klimatizacije zgradb ter avtomobilske industrije, ki za Hidrio predstavljata ključni razvojni usmeritvi. Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se je v prostorih Hidria Inštituta Klima srečal z vodilnimi iz podjetij in ustanov, združenih v kompetenčni center TIGR, ki se osredotoča na trajnostno in inovativno gradbeništvo.

 
Vodstvo Hidrie je predsedniku vlade Borutu Pahorju in ministrici za gospodarstvo mag. Darji Radić uvodoma predstavilo Inovativni center Hidrie, ki poleg tehnoloških centrov, inkubatorjev novih proizvodnih programov ter Hidriine Akademije znanja združuje tri razvojne inštitute. Visoka gosta sta si ogledala laboratorije Hidria Inštituta Klima v Godoviču, kjer poteka razvoj inovativnih sistemov za klimatizacijo, ogrevanje in hlajenje z integriranimi obnovljivimi viri energije in inteligentnimi sistemi upravljanja velikih zgradb, s katerimi je Hidria že prepričala investitorje po vsej Evropi in na Bližnjem Vzhodu. V nadaljevanju srečanja na Kendovem dvorcu so vodilni iz Hidrie s predsednikom vlade in ministrico spregovorili predvsem o priložnostih za razvoj slovenskega gospodarstva na področju profesionalne klimatizacije zgradb, ki je tesno povezana s segmentom gradbeništva, ter na področju avtomobilske industrije. Vodstvo Hidrie je pohvalilo prizadevanja države za spodbujanje gospodarskega razvoja v okviru kompetenčnih centrov in razvojnih centrov SiEVA in NELA. Istočasno je izpostavilo potrebo po konkretnih anti-cikličnih ukrepih javnega sektorja v gradbeništvu, ki bi pozitivno vplivali tako na gospodarstvo in zaposlenost, kot tudi na državni proračun in izpolnjevanje zelenih zavez. Vodstvo Hidrie se je zavzelo tudi za podporo vlade načrtovani investiciji Renaulta v Sloveniji, saj ta predstavlja pomembno priložnost za slovenska visokotehnološka podjetja, ki bi lahko bistveno povečala prisotnost v dobaviteljski verigi omenjene francoske korporacije. 
 
Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič se je na današnjem delovnem srečanju v Hidria Inštitutu Klima v Godoviču sestal z vodilnimi iz podjetij in ustanov, združenih v kompetenčnem centru TIGR, ki združuje ugledna slovenska podjetja in ustanove s področja trajnostnega in inovativnega gradbeništva. Partnerji kompetenčnega centra: Helios, Hidria, Primorje, TKK, Trimo, Univerza v Ljubljani s Fakulteto za arhitekturo, Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za strojništvo, Kemijski inštitut in Zavod za gradbeništvo Slovenije so ministru predstavili dosedanje sodelovanje, osrednji del srečanja pa namenili predstavitvi zastavljenih ciljev na področju razvoja vrhunskih rešitev za stavbe prihodnosti. Omenjene rešitve bodo poleg visokega bivalnega udobja zagotavljale uvajanje obnovljivih virov energije, minimalno rabo energije, podprto z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami ter razvoj in uporabo novih in recikliranih materialov. Kot so vodilni iz kompetenčnega centra TIGR še poudarili na današnjem srečanju, bo skupni razvoj temeljil na uvajanju novih tehnologij, analizi življenjskega cikla in zmanjševanja emisij, podprt pa bo z novo razvitimi poslovnimi modeli.