Hidria razglasila inovatorje leta

Aktualno

Na 6. Inovacijskem forumu Hidrie, ki je potekal na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, je Hidria podelila nagrade in priznanja inovatorjem leta, avtorjem izboljšav z največjo gospodarsko koristjo ter avtorjem najboljših diplomskih del v letu 2011.

341A5AD2-4CA1-11E0-97D7-2C8D66B94067Na 6. Inovacijskem forumu Hidrie, ki je potekal na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, je Hidria podelila nagrade in priznanja inovatorjem leta, avtorjem izboljšav z največjo gospodarsko koristjo ter avtorjem najboljših diplomskih del v letu 2011.

 
V kategoriji izdelkov so naziv inovatorji leta 2010 osvojili Iztok Skočir, Igor Dolenc in Aleš Bizjak za razvoj grelnika nafte z integriranim senzorjem temperature in nivoja vode. Izvedba grelnika z integracijo dveh senzorjev, temperaturnega in vodnega, predstavlja novost na svetovnem trgu. Za rešitev, ki Hidrio uvršča med vodilne svetovne proizvajalce sistemov za hladen zagon dizelskih motorjev, je že vložena patentna prijava. Nagrajeni grelnik bo vgrajen v vozila znamke Opel ter vozila drugih blagovnih znamk.
 
V kategoriji tehnologij in tehnoloških rešitev je priznanje in nagrado za 1. mesto osvojil Davorin Rejc. Inovator je  z razvojem naprave za krivljenje uporov grelnikov zraka, ki predstavlja novost na tržišču, optimiziral proizvodnjo grelnikov zraka. Naprava je ekološka, energetsko učinkovita, z nizko stopnjo hrupa pa zadosti zahtevnim evropskim standardom.
 
Zmago v kategoriji poslovnih modelov so osvojili Renato Gnezda, mag. Aleš Poljanšek in dr. Boštjan Zajec s projektom WESPA, interdisciplinarnim pristopom k reševanju zahtev kupca, ki s kombinacijo inženirske podpore in predrazvojnih aktivnosti s prodajnimi prinaša bistvene prednosti pred konkurenco.
 
Priznanje za izboljšavo leta 2010 so prejeli Uroš Bucaj, Alfio Krivičič in Boris Stanič, ki so samoiniciativno posodobili sistem za hlajenje vozil na dinamometru ter tako ustvarili 45.000 evrov letnega prihranka.
 
Naziv organizacijske enote leta po številu izboljšav na zaposlenega je v letu 2010 osvojila enota Plamenske svečke, za najboljšega vodjo organizacijske enote pa je bil razglašen Bogdan Lapanja, vodja omenjene organizacijske enote, ki je skupaj s sodelavci ustvaril nadpovprečno število izboljšav.
 
Na inovacijskem forumu Hidrie je bil razglašen tudi avtor najboljšega diplomskega dela v letu 2010. David Mašera je študij uspešno zaključil z diplomskim delom z naslovom »Optimizacija postopka izdelave elektronskih vezij«. Diplomsko delo, ki je nastajalo vzporedno z izvajanjem inovacij in sprememb, je prispevalo k izboljšanju kakovosti proizvodnje elektronskih vezij na oddelku elektronike.
 
6. Inovacijski forum Hidrie, ki se ga je udeležilo preko 150 vodilnih managerjev Hidrie, inovatorjev in nagrajencev, je bil namenjen tudi spoznavanju strategije na področju inovacijske kulture v Hidrii ter izmenjavi izkušenj in mnenj o procesu inoviranja. Po uvodnem nagovoru predsednika upravnega in predsednika poslovodnega odbora Hidrie Edvarda Svetlika in mag. Iztoka Seljaka, ki sta se osredotočila na vodenje in motivacijo zaposlenih ter kompetence in inovativnost, je o Hidriinem modelu inovativnosti in izboljšavah spregovorila direktorica za inovacijsko kulturo v Hidrii Tanja Mohorič.
 
Gostje letošnjega foruma Hidrie so področje inovativnosti osvetlili z različnih zornih kotov. Prof. dr. Borut Likar iz Inštituta za inovativnost in tehnologijo je spregovoril o vlogi vodij in procesu prepoznavanja priložnosti za izboljšave. Dražen Carić iz svetovalnega podjetja I.C.I.C. je predstavil nove modele inoviranja ter orodja za doseganje odličnosti v inoviranju. Gonzalo Hennequet iz Renaulta se je osredotočil na razvoj kompetenc s poudarkom na načinih za razvoj kompetenc, ki jih uporabljajo na področju predrazvoja v korporaciji Renault.