Goodyear predstavlja generacijo zimske pnevmatike UltraGrip

Novosti

Goodyear je predstavil 9. generacijo zimskih pnevmatik UltraGrip, ki izpolnjuje zahteve spremenljivih vremenskih razmer po Evropi. Za zimske mesece v Evropi so značilne spremenljive vremenske razmere, zato je Goodyear razvil pnevmatiko UltraGrip 9, ki izpolnjuje zahteve nadvse muhastega zimskega vremena; od hladnih in suhih dni do dežja, snežne brozge ali snega. Na razvoju najnovejše zimske […]

Goodyear je predstavil 9. generacijo zimskih pnevmatik UltraGrip, ki izpolnjuje zahteve spremenljivih vremenskih razmer po Evropi.

Za zimske mesece v Evropi so značilne spremenljive vremenske razmere, zato je Goodyear razvil pnevmatiko UltraGrip 9, ki izpolnjuje zahteve nadvse muhastega zimskega vremena; od hladnih in suhih dni do dežja, snežne brozge ali snega. Na razvoju najnovejše zimske pnevmatike je delal več kot dve leti, pri tem pa se je opiral na visoke standarde, ki so jih postavile zimske pnevmatike zadnjih osmih generacij. Njeno predhodnico UltraGrip 8 so namreč v zadnjih treh letih montirali na več kot 7 milijonov vozil.

Pnevmatika UltraGrip 9 je na voljo v 33 dimenzijah v razponu od 14 do 16 col in je namenjena manjšim ter srednje velikim vozilom.

pnevmatika-UltraGrip-9

Vrhunska zmogljivost v vseh zimskih razmerah

Zaradi lamel in prijemnih robov nove tekalne plasti, ki se ne glede na izveden vozni manever prilagodi obliki naležne plošče, se pnevmatika pri zaviranju ter pospeševanju odlično odziva tako na ravni cesti kot tudi v ovinku. Nova pnevmatika je v primerjavi s predhodnico še zmogljivejša za vožnjo v snegu, saj številni prijemni robovi in visoka amplituda lamel v ramenskih blokih omogočajo boljšo vodljivost, spremenljiva geometrija blokov pa čvrst oprijem v snegu. Poleg tega gosto posejane lamele in bolj kvadratna naležna ploskev pnevmatike povečujejo njeno zmogljivost na ledu, medtem ko je zaradi hidrodinamičnih kanalov odporna proti akvaplaningu v dežju ter snežni brozgi. V mrzlih deževnih dneh pa čvrsti ramenski bloki s tehnologijo 3D BIS poskrbijo tudi za učinkovito zaviranje na mokrih cestah.

Pri razvoju nove pnevmatike je Goodyear izboljšal tudi njeno zmes in za večjo zmogljivost na zasneženi ter poledeneli podlagi vanjo vključil posebno mehčalo z dodatkom smole in rastlinskega olja, ki omogoča boljši oprijem v mokrih zimskih razmerah. Pnevmatika UltraGrip 9 je tudi prva, katere dezen ima dve različici, odvisno od dimenzije, in zato omogoča največjo zmogljivost posameznih dimenzij.

Z globokimi lamelami, ki zagotavljajo oprijem, tudi ko se obrabljajo, pnevmatika ohranja zimsko zmogljivost skozi celo življenjsko dobo. Uporabniki lahko obrabo spremljajo tudi s pomočjo tako imenovanega TOP-indikatorja v obliki snežinke, ki je vgrajen v tekalno plast pnevmatike. V trenutku, ko ima pnevmatika samo še 4 mm globok profil, je obrabljena tudi snežinka, ki uporabnika opozori, da pnevmatika ni več primerna za zimske razmere in jo je potrebno zamenjati.

Pri razvoju sodelovali tudi slovenski strokovnjaki

Pnevmatiko UltraGrip 9 so pričeli razvijati leta 2012, v procesu nastajanja pa je šla skozi roke številnih inženirjev in strokovnjakov za pnevmatike. Slednji so v štirih razvojnih obratih, med drugim tudi v tovarni  Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. v Sloveniji, izdelali okoli 3.000 prototipov. Poleg poglobljenega razvojnega procesa je pnevmatika uspešno prestala tudi sedem serij zimskih testov na progah in testnih objektih na Finskem, v Franciji, Švici ter Novi Zelandiji. Skupaj s strojnim testiranjem so pnevmatiko preizkusili več kot 600-krat in se tako prepričali, da potrošnikom ponujajo kakovostno zimsko pnevmatiko, ki presega celo njene lastne standarde.

slovenski-strokovnjaki