Goodyear odkril, da iz soje naredimo gumo

Aktualno

Goodyear Tire & Rubber Company (Akron, Ohio) je naznanil svoj nov razvojni dosežek, ki bi lahko pomagal potrošnikom in okolju, saj bi zmanjšal količino olj na naftni osnovi, ki se uporabljajo za proizvodnjo pnevmatik.

Goodyear Tire & Rubber Company (Akron, Ohio) je naznanil svoj nov razvojni dosežek, ki bi lahko pomagal potrošnikom in okolju, saj bi zmanjšal količino olj na naftni osnovi, ki se uporabljajo za proizvodnjo pnevmatik, obenem pa podaljšal življenjsko dobo tekalne plasti.
 

Goodyearovi raziskovalci v Inovacijskem centru podjetja so s testiranjem ugotovili, da bi z uporabo sojinega olja v pnevmatikah lahko za 10 odstotkov podaljšali življenjsko dobo tekalne plasti in v proizvodnji pnevmatik zmanjšali uporabo olj na osnovi nafte za do 26,5 milijonov litrov letno.
 
FD81AD42-DA1E-11E1-BE2F-91B165B94067
 
Poleg tega so testi v Goodyearovem proizvodnem obratu v Lawtonu v Oklahomi pokazali večjo sposobnost mešanja v proizvodnem procesu. V podjetju so ugotovili, da se gumene zmesi, izdelane s sojinim oljem, bolje mešajo s siliko, ki se uporablja za izdelavo pnevmatik. S tem se poveča učinkovitost proizvodnega obrata ter zmanjšajo poraba energije in emisije toplogrednih plinov.
 
Jean-Claude Kihn, glavni tehnični direktor v Goodyearu je ob tem povedal: “Potrošniki bodo pridobili z daljšo življenjsko dobo pnevmatik, Goodyear z večjo učinkovitostjo in manjšo porabo energije, vsem nam pa prinaša koristi vse, kar ima pozitiven vpliv na okolje.”
 
Prototipne pnevmatike, ki so jih izdelali v Lawtonu, bodo v naslednjih mesecih preizkusili na Goodyearovi tesnni progi v San Angelu v Teksasu. Če bodo pokazatelji še vedno pozitivni, bodo po Goodyearovih pričakovanjih potrošniki že leta 2015 lahko kupovali pnevmatike, izdelane z uporabo sojinega olja.
 
Goodyearov projekt pomaga financirati USB – United Soybean Board (združeni odbor za sojo), in sicer s 500.000 $ nepovratnih sredstev v dveh letih. Goodyear bo pnevmatiko, izdelano z uporabo sojinega olja, razstavil 6. in 7. avgusta v raziskovalnem centru podjetja Ford Motor v Dearbornu v Michiganu, v okviru dogodka, ki ga bo sponzoriral USB.
 
K trenutnim Goodyearovim prizadevanjem za zmanjšanje porabe fosilnih goriv sodi tudi njegova tako imenovana Air Maintenance Technology (AMT). Tehnologija AMT bo omogočila, da bodo pnevmatike ohranjale optimalen polnilni tlak, ne da bi bila za to potrebna kakršna koli zunanja tlačilka ali elektronska naprava. Vsi sestavni deli sistema AMT bodo v celoti vgrajeni v pnevmatiko. Med potencialne prednosti takšnega sistema lahko prištevamo boljši izkoristek goriva, manj emisij, daljšo življenjsko dobo pnevmatik ter višjo raven varnosti in zmogljivosti.