Goodyear bo kot surovino za avtoplašče pričel uporabljati riževa pleva

Poslovno, Zanimivosti

Odpadke, ki nastanejo pri riževi žetvi, bo Goodyear pričel uporabljati kot okolju prijazen vir silke za tekalno plast pnevmatik. S tem bo pripomogel k varovanju okolja, potrošnikom pa hkrati ponudil pnevmatike, ki omogočajo večji izkoristek goriva. Družba Goodyear je prepoznala prednosti riževih plev, ki so do sedaj končala na odlagališčih odpadkov, in jih bo pričela […]

Odpadke, ki nastanejo pri riževi žetvi, bo Goodyear pričel uporabljati kot okolju prijazen vir silke za tekalno plast pnevmatik. S tem bo pripomogel k varovanju okolja, potrošnikom pa hkrati ponudil pnevmatike, ki omogočajo večji izkoristek goriva.

Družba Goodyear je prepoznala prednosti riževih plev, ki so do sedaj končala na odlagališčih odpadkov, in jih bo pričela uporabljati kot surovino za proizvodnjo avtoplaščev z večjim izkoristkom goriva. Njihovi raziskovalci v Centru za inovacije v Akronu (ZDA) so namreč po dveh letih prizadevanj ugotovili, da lahko pepel, ki nastane po sežigu riževih plev za proizvodnjo elektrike, uporabijo kot učinkovit in okolju prijazen vir silke za pnevmatike. Ta je v pri proizvodnji pnevmatik izredno cenjena zaradi svojega pozitivnega vpliva na vozne lastnosti pnevmatike. Kadar jo zamešajo v gumeno zmes tekalne plasti, namreč poveča čvrstost pnevmatike in zmanjša njen kotalni upor, s tem pa omogoča večji izkoristek goriva ter boljši oprijem na mokri podlagi. Goodyear je tako že pričel pogajanja z morebitnimi dobavitelji, od katerih bi lahko pridobival potrebne odpadke.

goodyear-odpadki

Z novim odkritjem bo Goodyear zagotovil dodaten vir silke in hkrati pripomogel k zmanjšanju odpadnih riževih plev, na ta način pa bo izpolnjeval svojo zavezanost inovacijam in skrbi za okolje. Družba v svojem razvojnem procesu namreč ves čas stremi k izdelavi pnevmatik, ki bi bile okolju bolj prijazne v vseh pogledih – tako pri uporabljenih materialih in v samem proizvodnem procesu kot tudi pri končni zmogljivosti ter porabi. Med drugim uspešno napredujejo tudi z razvojem pnevmatik, pri proizvodnji katerih namesto nafte uporabljajo sojo. Kot so predstavili pred dobrima dvema letoma, lahko z uporabo sojinega olja v pnevmatikah za 10 odstotkov podaljšali življenjsko dobo tekalne plasti in zmanjšajo uporabo olj na osnovi nafte za do 26,5 milijonov litrov letno.