GHD Lučine 2013: Nedelja je čas za akcijo

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Sobotne trening vožnje so na GHD Lučine 2013 minile dokaj mirno. Z nekaj tehničnimi težavami in spodrsljaji na progi se je sicer spopadalo kar nekaj voznikov v vseh trening vožnjah.

Sobotne trening vožnje so na GHD Lučine 2013 minile dokaj mirno. Z nekaj tehničnimi težavami in spodrsljaji na progi se je sicer spopadalo kar nekaj voznikov v vseh trening vožnjah, a je po zaslugi dobre organizacije vse potekalo precej gladko. Sicer je ponoči nekdo od civilnih voznikov poškodoval ograjo, tako da so morali med drugim in tretjim treningom na poškodovano mesto zaradi varnosti namestiti bale. Število voznikov je sicer iz vožnje v vožnjo upadalo, saj se nekateri v tretje sploh niso odločili za start, tako da je v zadnji vožnji skozi ciljno črto prišlo ‘le’ 98 voznikov.  Med njimi je bil vsakokrat najhitrejši Federico Liber.

Na današnji startni listi je 109 prijavljenih

Italijan Federico Liber sicer ni ime, ki bi ga poznavalci v preteklih dneh uvrščali med favorite, a je s skupnim časom vseh treh voženj (v zadnji je bil najhitrejši z rezultatom 2:09,98) ugnal tako Vaclava Janika kot ‘lovca’ na rekorde, Lazsla Szasza. In to kljub temu da je njegov dirkalnik precej slabši (po moči) od tekmecev na drugem in tretjem mestu. Med našimi se je najbolje izkazal formulaš Marjan Smrdelj z Lolo F3000, ki je dosegel skupno deveti najboljši čas treningov.

Avto.Over.Net je dobro zastopan na GHD Lučine že tretje leto zapored.

Avto.Over.Net je dobro zastopan na GHD Lučine že tretje leto zapored.

Domače gorsko-hitrostno prvenstvo je v generalu postreglo z bojem med Raspetom in Prekom, ki je sicer že dobil dve gorsko hitrostni preizkušnji za državno prvenstvo, lučinska proga pa, kot pravi, ni pisana na kožo njegovemu dirkalniku. Raspet je tako s svojim Mitsubishijem Lancerjem izkoristil priložnost in se v skupni razvrstitvi po treh treningih umestil pred Preka s Porschejem 997 GT3, dosegel pa skupno dvanajsti najboljši čas, Prek takoj za njim pa trinajstega. V Diviziji I državnega prvenstva prednjači Daniele Trani, ki je tako v prvem kot drugem poskusu na treningih progo prepeljal v nekaj več kot 2 minutah in 38 sekundah in za katerega se zdi, da letos nima konkurence. Minuli konec tedna je Strunjančan v Bellunu prvič dirkal in že na prvem treningu za 8 (na koncu pa celo za 14) sekund popravil rekord za njegov razred.

Čeprav smo v Lučinah pričakovali Bubniča, ki je svoj prihod napovedal v petek pod večer, ga na trening vožnjah ni bilo. Svoj nastop na današnji dirki je zaradi tehničnih težav (okvara motorja) odpovedal Davor Ivić v Nissanu 200SX, prav tako po vsej verjetnosti okvare motorja ne bo uspelo sanirati Matjažu Hribarju, kateremu njegov Suzuki swift servisira rally voznik Idrijčan Jan Mrak.   

Današnja lučinska dirka obeta veliko. V prvi vrsti rekordno število tekmovalcev, na startni listi jih je torej kar 109, prihajajo pa poleg domačih še iz Avstrije, Italije, Češke, Črne gore, Srbije, Slovaške, Poljske in Hrvaške, dva Madžara pa tekmujeta pod hrvaškim okriljem (tako Istvan Kavecz kot Laszlo Szasz za AK Dubrovnik Racing).  Med slednjm se v hrvaški klubski tekmi odvija največja borba za najboljša mesta z AKK Šibenik. Povejmo še, da zavoljo tega, da dirka v Lučinah šteje za hrvaško prvenstvo v gorsko hitrostnem avtomobilizmu, pod hrvaško znamko tekmuje kar 34 tekmovalcev, ki so se tako po številčnosti najbolj približali domačim – teh je na jutrišnji startni listi 50, začenši s starodobniki.

ghd lucine 2013 clio cup renault

Napeti trenutki pred štartom…

Kot že znano pa letos na lučinski dirki Avto.Over.Net skupaj z izkušeno in profesionalno ekipo LEMA Racing predstavlja dva pokalna Renault Clia Cup. Jure Marinšek, kot predvoznik, predstavlja povsem novega Renault Clia Cup s katerim sicer moštvo precej uspešno z dvema hrvaškima mladima upoma nastopa na evropskih dirkah Eurocup Clio. Iztok Franko pa bo tokrat zapeljal po progi navzgor nagrajence organizatorja dirke v Renault Cliu Cup prejšnje generacije.

Omenimo še prijetno vremensko napoved, ki osveženo vabi v Lučine, prijaznost in gostoljubnost domačinov ter vzdušje. Prijazno vabljeni v Lučine, kjer vas čaka dobra volja, prijazen organizator (AMD Zvezda Ljubljana) ter atraktivne vožnje voznikov ter predvoznikov. Svoj obisk je za nedeljsko druženje v Poljanski dolini napovedal tudi eden naših najboljših drifterjev, Luka Marko Grošelj. Tudi to je eden od razlogov, da ne smete zamuditi desete, jubilejne Gorsko-hitrostne dirke Lučine 2013, ki otvarja sezono gorsko-hitrostnih preizkušenj na slovenskih tleh. Dobrodošli!