Garmin predstavil novosti za leto 2013

Aktualno, Zanimivosti

Podjetje Garmin, hčerinska družba Garmin Ltd. je danes v prostorih Kristalne palače – BTC City v Ljubljani, pripravilo tradicionalno srečanje z mediji. Predstavili so novosti na področju cestne navigacije, napredek na področju ročnih, športnih GPS in navtičnih naprav, mobilnih aplikacij ter spletnega portala Garmin Connect. Garmin za letošnje leto napoveduje prisotnost na širšem trgu uporabe […]

Podjetje Garmin, hčerinska družba Garmin Ltd. je danes v prostorih Kristalne palače – BTC City v Ljubljani, pripravilo tradicionalno srečanje z mediji. Predstavili so novosti na področju cestne navigacije, napredek na področju ročnih, športnih GPS in navtičnih naprav, mobilnih aplikacij ter spletnega portala Garmin Connect.

garmin jure mohoric 2013Garmin za letošnje leto napoveduje prisotnost na širšem trgu uporabe GPS naprav. Na današnjem srečanju je najprej predstavilo novosti na področju cestne navigacije. Nove navigatorje Garmin odlikuje nov in izstopajoč dizajn, velikost diagonale zaslona tudi do 7″, izboljšan vmesnik, prikaz informacij oz. POI točk, kaj se nahaja pred nami (restavracije, bencinske črpalke, banke itd.) ter realen prikaz obcestnih znakov. Bolj naravno navigacijsko izkušnjo in prikaz na daljšo razdaljo omogoča Active Lane Guidance. Novost pri premium seriji je tudi aktivni magnetni nosilec. Dobrodošel pripomoček za vse uporabnike Garmin je Garmin express, novo orodje za enostavnejši dostop do programske in kartografske nadgradnje, varnostne kopije in izbiro ikon vozil ter glasov iz t.i. Garmin garaže. Vse novosti predstavljajo za uporabnika boljšo izkušnjo med vožnjo. Dolgoročni cilj družbe je ostati še naprej vodilno podjetje na področju navigacijskih naprav v Sloveniji. V Sloveniji beležijo že preko 190 tisoč uporabnikov Garmin naprav.  

Strategija podjetja tudi v prihodnjem delovanju sledi željam množice uporabnikov, katerim želijo približati in kar najbolje prilagoditi široko paleto GPS naprav in rešitev. Garmin športne navdušence združuje tudi preko portala Garmin Connect, ki deluje na globalni ravni in je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Na portalu je registriranih že več kot 2,5 milijona članov in naloženih več kot 2 milijardi milj aktivnosti. To je spletno orodje za treniranje, shranjevanje, analizo in izmenjavo športnih dejavnosti. Na portalu Garmin Connect se lahko povežete s prijatelji, tekmeci ali profesionalci, ki lahko vidijo vir vaših dejavnosti, vi pa lahko vidite njihovega. Spremljate lahko profesionalne športnike in statistiko njihovih nedavnih treningov ter tekem. Novost za tekače in kolesarje je funkcija Osebni rekordi. S pomočjo spletnih načrtov treningov na portalu Garmin Connect boste lahko spremljali svoj napredek. Vadbe lahko pošljete tudi neposredno v napravo za vodenje med samim treningom. 

V povezavi s portalom je na voljo Garmin Connect™ Mobile, Android in Garmin Connect™ Mobile, iOS – brezplačna aplikacija na pametnem telefonu, ki omogoča prikaz športnih aktivnosti. Nova GPS kolesarska računalnika Edge 510 in 810 nudita povezljive funkcije, ko sta povezana s pametnim telefonom (Apple ali Android™) in aplikacijo Garmin Connect™ Mobile. Edge beleži podatke in jih pošilja telefonu preko povezave Bluetooth®.

Novosti pri prvih namenskih kolesarskih GPS napravah, Edge 510 in Edge 810, so uporabniku prijazen uporabniški vmesnik, direktno sledenje, posredovanje podatkov v družabne medije in sveži vremenski podatki, ki zagotavljajo, da so nove naprave odlične za trening, popotniško kolesarjenje in gorsko kolesarstvo. Natančno beležita hitrost, razdaljo, čas, GPS položaj, nadmorsko višino, porabljene kalorije, vzpon in spust. Za še več podatkov med aktivnostjo se preko ANT+™ tehnologije povezujeta z Garmin senzorji srčnega utripa, hitrosti in kadence ter z združljivimi merilniki moči ostalih proizvajalcev. Za beleženje vzpona in spusta ter sprememb v nadmorski višini imata napravi vgrajen barometrični višinomer. Nova možnost nastavitve profilov aktivnosti omogoča kolesarju za specifično aktivnost (trening, tekma, cestno kolesarjenje, gorsko kolesarjenje) nastaviti izbrana polja s podatki in nastavitve naprave. Sledenje v živo omogoča funkcija LiveTrack. Povabi lahko oddaljene spremljevalce preko elektronske pošte s povezavo ali preko družabnih spletnih medijev, tako, da lahko podatke preko Garmin Connect v živo spremljajo na svojem pametnem telefonu, namizju ali tabličnem računalniku. Po prejemu elektronskega sporočila s povezavo lahko v živo spremljajo kolesarjeve podatke, kot so hitrost, razdalja, srčni utrip (opcijsko), kadenca in moč (opcijsko) ter lokacijo na zemljevidu. Tudi Garminova profesionalna kolesarska ekipa Garmin-Sharp professional cycling team bo Livetrack funkcijo uporabljala med svojimi treningi in omogočila vodstvu in trenerjem ekipe v živo vpogled v svoje napore.

Predstavljeni so bile novosti tudi na področju ročnih GPS naprav za pohodništvo in prosti čas, in sicer  Oregon 600/650. Golfiste bo navdušila nova Approach S2 ura s prednaloženimi podatki o 30.000 golf igriščih po vsem svetu. Navtično revolucijo predstavlja quatix™, edina GPS-ura na tržišču, ki ponuja v enem izdelku inovativne rešitve kot so MOB (človek v vodi), kontrolna enota za Garmin avtopilota, daljinski upravljalnik za Fusion avdio sisteme, štartna ura, prikazovanje SOG/VMG, virtualna štartna linija, pomoč za idealni obrat, barometer, tri-osni kompas, senzor temperature ter še mnogo več. Iskanje rib bo lažje kot kdajkoli z novim Garmin® echoMAP™ 50s in 70s, najnovejšo kombinacijo fishfinderja in visoko zmogljivega GPS ploterja z WiFi in Bluetooth™ brezžično povezavo. 

Jure Mohorič, direktor podjetja Garmin: »V tekočem letu bomo obogatili našo celotno ponudbo na področju cestne navigacije, športnih in ročnih GPS naprav ter navtičnih naprav Garmin. Spektru naših storitev namenjamo vse večji pomen, veliko pozornosti je namenjene prav GPS športnim napravam, saj se teh poslužuje vedno več ljubiteljev športa. Uporabniki športnih naprav bodo tudi v prihodnje dobili možnost popolne in dinamične izkušnje, ki jo zagotavlja možnost povezave v njihovo družabno okolje preko spletnega portala Garmin Connect in aplikacije za pametne telefone Garmin Connect Mobile. Garmin je v svetovnem merilu vodilni na področju GPS naprav in tudi v Sloveniji pričakujemo ohraniti vodilno vlogo na področju GPS naprav na vseh segmentih.«


Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine