Frankfurt 2013: Porsche

Aktualno, Saloni

Znanilec novih tehnologij, Porsche 918 Spyder, se bo svetovni javnosti premierno predstavil na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu. Superšportni priključni (plug-in) hibrid odpira novo poglavje v izdelavi športnih avtomobilov.

Porsche 50 let

Znanilec novih tehnologij, Porsche 918 Spyder, se bo svetovni javnosti premierno predstavil na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu. Superšportni priključni (plug-in) hibrid odpira novo poglavje v izdelavi športnih avtomobilov.

Porsche 50 let

Svetovna premiera na IAA 2013 – Porsche 918 Spyder

Še nobeno športno vozilo, zasnovano za vsakodnevno uporabo, se doslej ni moglo pohvaliti s tako superiornimi dinamičnimi voznimi zmogljivostmi in hkrati porabo goriva na ravni kompaktnih vozil. 918 Spyder ima torej podobno pionirsko vlogo kot 911, ki je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu debitiral pred pol stoletja. Ob tej priložnosti predstavlja družba Porsche omejeno serijo jubilejnega modela “50 let 911”, ki temelji na aktualni 911 Carreri S in povezuje tradicionalne elemente modela 911 z najsodobnejšimi tehnologijami. Frankfurtsko premierno predstavitev Porschejevih športnih avtomobilov bo zaokrožil novi 911 Turbo.

Edinstveni razpon Porschejeve modelske palete ponazarja nova generacija Panamere. Kot prvi priključni hibrid v luksuznem razredu je Panamera S E-Hybrid prepričljiv dokaz Porschejeve vodilne vloge na področju športno-varčnih pogonskih sistemov. Ponudbo dopolnjuje zmogljivejša in varčnejša Panamera Diesel, ki zdaj razvije moč 220 kW (300 KM) in je idealni gran turismo za dolge relacije.

Značilna kombinacija zmogljivosti in učinkovitosti ostaja recept za uspeh znamke Porsche in temelj za nove prodajne rekorde. Matthias Müller, predsednik uprave družbe Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG: “Od januarja do julija smo v svetovnem merilu prodali približno 95.300 novih vozil – 17 odstotkov več kot v prvih sedmih mesecih leta 2012. Obeti za naslednje mesece so dobri in prepričani smo, da bomo do konca leta 2013 dosegli še boljše prodajne rezultate kot lani. Glede na to, kako nam gre danes, pričakujemo novo rekordno leto – in to kljub dejstvu, da so okvirni gospodarski pogoji vse prej kot spodbudni.” 2012 je bilo s 143.096 prodanimi vozili in 13,9 milijarde evrov prometa najuspešnejše poslovno leto v zgodovini družbe Porsche.

Športna legenda praznuje rojstni dan: posebni model “50 let 911”

Porsche 911 je svetovno premiero doživel septembra 1963 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Vse od takrat ljubiteljem avtomobilov po vsem svetu predstavlja sinonim športnega avtomobila. Porschejev najbolje prodajani model praznuje na letošnjem avtomobilskem salonu svoj 50. rojstni dan. Porsche to obletnico obeležuje z omejeno serijo 1963 vozil na osnovi 911 Carrere S, kar simbolizira leto prve predstavitve. Ta prav posebni model ponuja bogato opremo in številne optične elemente, ki spominjajo na zgodnja leta legendarnega 911. Široka karoserija, ki je sicer značilna za izvedbe s štirikolesnim pogonom, je kombinirana s klasičnim pogonom na zadnji kolesi. Tudi to je poklon izvornemu Porscheju 911, ki je moč 6-valjnega bokser motorja prav tako prenašal na zadnji kolesni par.

Novi 911 Turbo: še več vozne dinamike, še manjša poraba goriva

Desetletje po prvem modelu 911 se je leta 1973 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu na ogled postavil prvi prototip 911 Turbo. Ob 40. obletnici tega dogodka Porsche predstavlja novo generacijo modelov 911 Turbo in 911 Turbo S, ki sta z vidika tehnološke naprednosti in vozne dinamike vrhunec te modelske serije. Nov štirikolesni pogon, aktivno krmiljenje zadnje preme, prilagodljiva aerodinamika, LED-žarometi ter 6-valjni bokser motor z dvojnim tlačnim polnjenjem in močjo do 412 kW (560 KM) so odlike, ki novo generacijo modela 911 Turbo utrjujejo v vlogi nosilca najsodobnejših tehnologij na dirkalnih stezah in tudi v cestnem prometu. Vozno dinamiko še povečuje aktivno stabiliziranje nagibanja karoserije PDCC, ki je za 911 Turbo novost. Pri modelu 911 Turbo S je sistem del serijske opreme, tako kot paket Sport Chrono z dinamičnim vpetjem motorja in keramičnimi zavorami PCCB – vsa ta oprema je opcijsko na voljo tudi za 911 Turbo. Rezultat: novi 911 Turbo S prevozi Severno zanko na Nürburgringu v samo 7:27 min – s serijskimi pnevmatikami, seveda. Oba športna avtomobila se lahko pohvalita s še večjo učinkovitostjo – po novem evropskem voznem ciklusu porabita za 100 km poti v povprečju 9,7 l/100 km, kar je 15 odstotkov manj kot doslej.