Formula Student 2011 iz Maribora

Aktualno, Zanimivosti

Ekipa približno tridesetih študentov Fakultete za Strojništvo Univerze v Mariboru je po skoraj letu dni trdega dela v sredo, 13. julija, v Europarku tudi uradno predstavila svoj izdelek – formulo. Predstavitve, ki so jo študenti pripravili v sodelovanju s Henklom…

Ekipa približno tridesetih študentov Fakultete za Strojništvo Univerze v Mariboru je po skoraj letu dni trdega dela v sredo, 13. julija, v Europarku tudi uradno predstavila svoj izdelek – formulo. Predstavitve,  ki so jo študenti pripravili v sodelovanju s Henklom Slovenija, sta se poleg množice radovednih mimoidočih udeležila tudi posebna gosta in s tem podprla prizadevanja mariborskih študentov. Naš puščavski lisjak Miran Stanovnik in Marc Coma, večkratni prvak rally Dakar, sta se namreč za en dan prelevila v testna voznika in s formulo drvela po dirkaški stezi na strehi nakupovalnega centra.

 

89242436-B1D2-11E0-93D2-728565B94067Formula Student je plod enoletnega truda študentov, ki so dokazali, da se v Sloveniji na področju strojništva dela dobro. Poudarek projekta je na razvoju, glavna področja so: računalniške simulacije delovanja sesalnega in izpušnega sistema, testiranje in nastavljanje motorne elektronike na testni mizi, študija dinamike vožnje in zasnova mehanizmov vzmetenja, številne trdnostne analize šasije, vzmetenja in pogonskega sklopa ter razvoj elektronskih sistemov, kot je robotiziran sekvenčni menjalnik, variabilni sesalni sistem, sistem za nadzor vrtenja pogonskih koles in štartna elektronika. Določeni deli na dirkalniku, kot je motor, so kupljeni, večino posameznih komponent pa študenti konstruirajo sami izključno za potrebe dirkalnika. Tudi kupljeni deli so večinoma nekoliko predelani in previdno vmeščeni v celoto, ključno pa je izbrati pravi kompromis med lastnimi in kupljenimi deli ter na koncu konstruirati čim hitrejši dirkalnik.  

Predstavitev formule sicer predstavlja le uvod v najpomembnejši del tekmovanja – prvo dirko in merjenje moči z evropskimi vrstniki, ki bo potekala v Hockenheimu od 2. do 7. avgusta letos.

Vodja projekta Dino Florjančič»Svojo prvo vožnjo pred občinstvom je dirkalnik opravil z odliko, zato smo v ekipi s predstavitvijo zelo zadovoljni. Vse je potekalo po načrtu, kar pri prototipnih izdelkih ne gre vedno pričakovati. Vožnja Mirana in Marca je bila izjemno atraktivna. Pričakovali smo, da bosta bolj zadržana, saj sta prvič videla tako stezo kot dirkalnik. Toda dirkač je dirkač, zato je šlo na navdušenje gledalcev takoj na polno. Obema bi se rad zahvalil, da sta se odzvala vabilu z naše strani in strani Henkel Slovenija ter se udeležila prireditve.”

Uspešna izvedba prireditve je plod projektnega dela študentov in Henkel Slovenija, skupaj so dosegli in presegli prepoznavnost Formule Student, kar so si bili zadali za nalogo. S tem so prestali prvi test in pokazali, da je možno znanje združiti s tehnologijo slovenskih podjetij in narediti dober izdelek. Dirkalnik se je namreč izdeloval na mnogih lokacijah. Impol je prispeval visokokakovostni aluminij, pri Rotu so izdelali karoserijo, GKN je pomagal pri izvedbi prenosa moči na zadnjo os, v podjetju Rajh Plus pa so pravljali zahtevno varjenje aluminija. V podjetju Henkel Slovenija so sicer priskočili na pomoč tudi po strokovni plati z izdelki Loctite, Teroson in Pattex.

Svoje navdušenje in zadovoljstvo so nad doseženimi rezultati izrazili tudi predstavniki Univerze v Mariboru, prorektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič, dekan Fakultete za strojništvo prof. dr. Niko Samec in mentor projektne skupine prof. dr. Jože Flašker ter predstavniki podjetja Henkel Slovenija: Vodja Tehnologije Henkel Slovenija Dražen Radetić, Vodja Lepila Henkel Slovenija – Andrej Polanič in Vodja marketinga Henkel CEE Monica Mueller.

Študentje se zavedajo, da rezultata ne bi dosegli s pomočjo mnogih sponzorjev, ki so jim tudi v težkih trenutkih stali ob strani:

Univerza v Mariboru – Fakulteta za strojništvo, Impol, Henkel Slovenija, ROTO, AVL, GKN, Rajh Plus, Monting SK, Ledinek, Europark, Unior, SŽ Oprema Ravne, Mariborska livarna, Tehnika SET, Alumat, M. Knez, Akrapovič, Adel, Linde, Bell, M-trade, HTE, Odelo, Aerodrom Maribor, KIT Žižki, WD Tehnik, VRC springs, M.A.J. Klub, Conrad, IK Šport, Reca, RLS, Feroda, Plasmait, Čarman Motosport, Honda Čepin, Motospirit, Energe, OZS, Pro Bota, Metal Mikulič, Haberkorn-Ulmer, AkuBat in Velog.