Fordovi avtomobilski sedeži na modni brvi

Zanimivosti

Oblazinjenja avtomobilskih sedežev, uporabljena v novih Fordovih modelih, so po recikliranju za edinstveno modno kolekcijo ponovno oživela pod sojem žarometov. Obetavni nadarjeni oblikovalci iz Evrope in Azije so oblazinjenja, ter druge materiale in ostanke iz Fordove proizvodnje vozil preobrazili v obleke, suknjiče in srajce za forum Redress, Fordov oblikovalski izziv. Ta poteka med Tednom mode […]

Oblazinjenja avtomobilskih sedežev, uporabljena v novih Fordovih modelih, so po recikliranju za edinstveno modno kolekcijo ponovno oživela pod sojem žarometov.

Obetavni nadarjeni oblikovalci iz Evrope in Azije so oblazinjenja, ter druge materiale in ostanke iz Fordove proizvodnje vozil preobrazili v obleke, suknjiče in srajce za forum Redress, Fordov oblikovalski izziv. Ta poteka med Tednom mode v Hongkongu, organizirala pa ga je dobrodelna modna organizacija Redress, da bi predstavila trajnostno oblikovanje v modi in avtomobilski panogi.

oblikovanje-ford

Sodelovalo je deset finalistov tekmovanja za priznanje 2014/15 EcoChic Design Award pod Fordovim pokroviteljstvom, vključno z obetajočimi talenti iz Danske, Francije, Švedske in Velike Britanije. Amandah Andersson iz Švedske je uporabila klobučevino in blago iz sedežnega oblazinjenja Mondea in Kuge ter v samo treh urah ustvarila zmagovalno kreacijo.

model-ford-recikliranje

Od leta 2001 si posebna ekipa Fordovih inženirjev prizadeva za vključevanje do okolja prijaznih trajnostnih materialov v Fordova vozila, pri tem pa morajo biti izpolnjena stroga merila glede kakovosti in zmogljivosti. Danes v Fordu za zmanjšanje uporabniških in industrijskih odpadkov, manjše obremenitve naravnih virov in manjšo porabo energije uporabljajo reciklirane plastenke, bombaž, kenaf (vlakna tropske rastline), slamo, sojo in ricinovo olje.

Notranje obloge vrat povsem novega Mondea in Kuge so izdelana iz mešanice kenafa in plastike v razmerju 50:50, teža posameznega sestavnega dela pa je zato manjša za več kot 30 odstotkov.

ford-kreativa

Ford sodeluje tudi s podjetjem za proizvodnjo prehranskih izdelkov Heinz. Podjetji raziskujeta možnosti za uporabo paradižnikovih vlaken pri razvoju trajnostnih kompozitnih materialov za proizvodnjo vozil. Družba Ford je tudi eden od ustanovnih članov zveze Bioplastic Feedstock Alliance, skupine, ki vzpodbuja odgovoren razvoj plastičnih snovi na osnovi rastlin, med njenimi pomembnim člani pa so tudi World Wildlife Fund, Heinz, Unilever in drugi globalni partnerji.

Do okolja prijazni trajnostni materiali so le del Fordovega celovitega pristopa k trajnosti. Od leta 2000 so pri Fordu zmanjšali skupno porabo vode v globalni proizvodnji vozil s 64 milijonov kubičnih metrov na 24 milijonov kubičnih metrov.