Fordov delež se povečuje že 9 mesecev

Aktualno

Družba Ford Motor Company je oktobra v primerjavi s prejšnjim letom zabeležila deveti zaporedni mesec povečevanja tržnega deleža v maloprodaji, prav tako se je skupna prodaja povečala že peti mesec zapored.

Družba Ford Motor Company je oktobra v primerjavi s prejšnjim letom zabeležila deveti zaporedni mesec povečevanja tržnega deleža v maloprodaji, prav tako se je skupna prodaja povečala že peti mesec zapored.

Tržni delež pri maloprodaji Fordovih osebnih vozil je oktobra na petih Fordovih največjih zahodnoevropskih trgih (Velika Britanija, Nemčija, Francija, Italija in Španija) znašal 7,9 odstotka, kar pomeni povečanje za 0,2 odstotne točke. V letošnjem letu je Fordov tržni delež v maloprodaji dosegel 8,3 odstotka, kar v primerjavi z lanskim letom pomeni povečanje za celo odstotno točko. Ford je tako od leta 2010, ko so začeli spremljati tržni delež v maloprodaji, dosegel največji tržni delež na mesečni in na letni ravni.

ford c-max test 2013

V primerjavi z oktobrom 2012 se je Fordova prodaja končnim kupcem in upraviteljem voznih parkov povečala za pet odstotnih točk na 75 odstotkov skupne prodaje, kar je dve odstotni točki boljše od povprečja v panogi. Obenem je Ford v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšal prodajo podjetjem za najem in število lastnih registracij pri trgovcih s 30 na 25 odstotkov.

“Zaradi prednosti naših modelov in pestre palete naše prodaje – je večja prodaja končnim uporabnikom in upraviteljem voznih parkov ter zmanjšana prodaja podjetjem za najem kot tudi manj lastnih registracij pri trgovcih – še naprej presega povprečje v avtomobilski panogi,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Ford Evropa. “Prepričan sem, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje, saj bomo z vstopom v leto 2014 pospešili uvajanje vozil na trg z vsaj 25 novimi ali prenovljenimi modeli v naslednjih petih letih.”

Oktober je bil tudi peti zaporedni mesec, v katerem je skupno prodajo Ford Evropa povečal. Večje povpraševanje je bilo med kupci celotne palete Fordovih vozil, še posebej pri najnovejših modelih, vključno z B-MAX-om, Transitom Custom in Rangerjem.

Skupno je Ford oktobra na svojih tradicionalnih 19 evropskih trgih prodajo povečal za 1,7 odstotka, saj je prodal 90.300 vozil. Prodaja v prvih desetih mesecih leta 2013 znaša 915.000 vozil, skupni tržni delež pa 7,9 odstotka, kar je enako kot v enakem obdobju lanskega leta.

Prodaja v avtomobilski panogi na Fordovih 19 tradicionalnih trgih se je oktobra povečala za 4,1 odstotka, a na letni ravni še vedno zaostaja za 3,5 odstotka. Ford ostaja druga najbolje prodajana znamka avtomobilov v regiji na letni ravni.

Ford je oktobra zabeležil prodajo 16.100 gospodarskih vozil, v letošnjem letu pa 156.700, kar pomeni povečanje za 10,7 oziroma 4,1 odstotka. To je vplivalo tudi na tržni delež Fordovih gospodarskih vozil, ki se je oktobra povečal za 0,4 odstotne točke in je znašal 8,8 odstotka, na letni ravni pa se je povečal za 0,8 odstotne točke na 9,4 odstotka. Oktobrski in skupni letni tržni delež pri gospodarskih vozilih predstavljata najboljši Fordov rezultat od leta 2007. Tržni delež Fordovih gospodarskih vozil se je v primerjavi z lanskim letom povečal vsak mesec, razen maja, ko je bil enak lanskemu.

Značilnosti trga

V Veliki Britaniji, Fordovem največjem evropskem trgu po prodaji, je Ford še povečal svoj vodilni položaj. Prodaja Fordovih vozil se je oktobra povečala za 3,4 odstotka na 27.000 vozil in na letni ravni za 9,3 odstotka, kar pomeni 330.800 prodanih vozil. Fordov delež v maloprodaji je vključno z oktobrom znašal 13,3 odstotka in se je v primerjavi s prvimi desetimi meseci leta 2012 povečal za 0,9 odstotne točke. Ford Fiesta in Ford Focus sta v letošnjem letu na prvem in drugem mestu po številu prodanih vozil v Veliki Britaniji. Fordovi osebni modeli so že 37. leto zapored vodilni na trgu, Fordovim gospodarskim vozilom pa je v Veliki Britaniji uspelo doseči vodilni položaj po prodaji že 48. leto zapored.

V Nemčiji, Fordovem drugem največjem trgu, je Ford oktobra prodal 22.300 vozil. Fordov skupni tržni delež med vozili je v tem mesecu znašal 7,6 odstotka, enako kot leta 2012, Fordov delež v maloprodaji pa se je povečal za 0,7 odstotne točke na 6,6 odstotka. Tržni delež Fordovih gospodarskih vozil se je v Nemčiji povečal za dve odstotni točki na 9,0 odstotka.

V Rusiji, Turčiji in Italiji je Ford v letošnjem letu prodal 85.400, 83.100 in 79.300 vozil in tako so se te države uvrstile na tretje, četrto in peto mesto med največjimi Fordovimi trgi letos. V Turčiji je Ford povečal svoj tržni delež za 0,7 odstotne točke na 12,3 odstotka.

Prodaja v državah, kjer Ford Evropa sodeluje z uvozniki – večina jih je v vzhodnoevropski in severnoafriški regiji (evropski neposredni trgi**) – se je letno vključno z oktobrom povečala za 0,2 odstotne točke in je dosegla 42.700 vozil.

Na 51 evropskih trgih je Ford oktobra prodal 110.200 vozil, letos pa skupno 1.130.200 vozil.