Fordov 1.0 EcoBoost osvojil ‘Mednarodni motor leta’

Aktualno

Majhen trivaljni motor je osvojil še dve drugi nagradi – postal je “Najboljši novi motor” in “Najboljši motor z manj kot 1,0 litra” po izboru revije Engine Technology International, priznanja pa temeljijo na glasovih žirije s 76 novinarji iz 35 držav po vsem svetu.

Fordov novi 1,0-litrski EcoBoost motor, ki je letos ob uvedbi v Focusu v Evropi požel veliko hvale, je prejel priznanje “Mednarodni motor leta” za leto 2012.
 

Majhen trivaljni motor je osvojil še dve drugi nagradi – postal je “Najboljši novi motor” in “Najboljši motor z manj kot 1,0 litra” po izboru revije Engine Technology International, priznanja pa temeljijo na glasovih žirije s 76 novinarji iz 35 držav po vsem svetu.

56D6C816-A88B-11E1-B460-DA0166B94067

To je prvo Fordovo priznanje “Mednarodni motor leta” v 13-letni zgodovini podeljevanja tega naziva. Pomemben podatek je tudi dejstvo, da je 1,0-litrski EcoBoost zbral največ glasov doslej. Motor so zasnovali v Fordovih tehničnih centrih v britanskem Duntonu in v nemškem Merkenichu. Izdelujejo ga v Fordovih proizvodnih obratih v Craiovi v Romuniji in v Kölnu.

Med inovacijami 1,0-litrskega motorja EcoBoost so tudi:
– izpušni zbiralnik, lit v glavi valja, zniža temperaturo izpušnih plinov, da omogoči optimalno razmerje med gorivom in zrakom v širokem območju vrtljajev;
– edinstveno ohišje iz železove zlitine omogoča hitrejše ogrevanje motorja in v primerjavi z običajnim aluminijastim ohišjem za 50 odstotkov zmanjša porabo energije za ogrevanje, kar se odraža tudi na porabi goriva;
– glavna pogonska jermena motorja sta potopljena v olje, zato je delovanje motorja tišje in učinkovitejše;
– konfiguracija motorja namesto energetsko potratnih izravnalnih gredi uporablja namerno “neuravnoteženje” vztrajnika in jermenice.

1,0-litrski EcoBoost je bil letos v Evropi premierno uveden v Focusu in bo v drugi polovici leta na voljo tudi v modelih C-MAX in B-MAX. Poleti bodo lahko 1,0-litrski EcoBoost izbrali kupci Fordovih modelov v ZDA, pozneje pa še v pacifiškem delu Azije in v Afriki.

V prvem polnem mesecu, ko je naprodaj v Evropi, je Focusa z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost naročilo več kot 4700 kupcev, kar pomeni skoraj četrtino vseh Fordov Focusov na Fordovih 19 tradicionalnih evropskih trgih.

Ford Evropa načrtuje trikratno povečanje letne proizvodnje vozil z učinkovitimi bencinskimi motorji EcoBoost, kar bi pomenilo povečanje s 141.000 vozil v letu 2011 na 480.000 do leta 2015. Po Fordovih pričakovanjih bo več kot 300.000 teh vozil opremljenih z 1,0-litrskim EcoBoost motorjem.

Žirijo za priznanje “Mednarodni motor leta” sestavlja 76 novinarjev iz medijev, ki se v 35 državah po vsem svetu ukvarjajo z avtomobilizmom. Sodniki ocenjujejo vozne lastnosti, zmogljivost, varčnost, prefinjenost in uspešno uporabo naprednih tehnologij za motorje. 1,0-litrski EcoBoost je bil med sodniki tako priljubljen, da je prejel kar 28 odstotkov več točk od najbližjega tekmeca in skupno največ točk med vsemi motorji v zgodovini tekmovanja.