Fordov 1.0 EcoBoost osvojil novo priznanje

Aktualno

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je na podelitvi priznanj najboljšim avtomobilom revije Auto Motor und Sport osvojil prestižno priznanje International Paul Pietsch Award 2013 za tehnološke inovacije.  Najnovejše priznanje je že peto v vrsti nagrad, ki jih je Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost osvojil od uvedbe spomladi 2012. Dopolnilo je pokal Dewar Trophy Kraljevega avtomobilskega kluba v […]

Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost je na podelitvi priznanj najboljšim avtomobilom revije Auto Motor und Sport osvojil prestižno priznanje International Paul Pietsch Award 2013 za tehnološke inovacije. 

Najnovejše priznanje je že peto v vrsti nagrad, ki jih je Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost osvojil od uvedbe spomladi 2012. Dopolnilo je pokal Dewar Trophy Kraljevega avtomobilskega kluba v Veliki Britaniji, priznanje za preboj Breakthrough Award revije Popular Mechanics v ZDA in naslov Mednarodni motor leta 2012, ki ga podeljuje Engine Technology International – 1,0-litrski EcoBoost ga je osvojil z največjo prednostjo v zgodovini podeljevanja tega priznanja.

Ford mondeo z ecoboostom 2012

Priznanje International Paul Pietsch Award podeljujejo vsako leto že 24 let, prejemnika pa določi žirija 30 glavnih urednikov založniške skupine Motorpresse Stuttgart Group iz 22 držav po vsem svetu. Fordov revolucionarni motor EcoBoost so izbrali med finalnimi 12 inovacijami, posebej pa so pohvalili njegovo varčno porabo goriva in majhne izpuste.

“To priznanje je osvojila tehnologija, ki je pomembno vplivala na avtomobilski svet. Fordov 1,0-litrski motor EcoBoost prinaša resnično spremembo: odlično deluje, navduši z vožnjo, ima izjemno sodobno in lahko konstrukcijo ter vključuje do okolja prijazne tehnologije,” je na slavnosti ob podelitvi priznanj v Stuttgartu povedal Bernd Ostmann, založnik revije Auto Motor und Sport

To ni le prvi Fordov trivaljnik, premierno uvaja tudi veliko novih tehnologij, ki jih še nismo videli v Fordovih vozilih. Med njimi so vgrajeni izpušni zbiralnik, variabilna oljna črpalka, deljeni sistem hlajenja, ročična gred z zamikom in majhen, a izjemno odziven turbopolnilnik, ki deluje z do 248.000 vrtljaji v minuti.

Rezultat napredne zasnove 1,0-litrskega motorja EcoBoost je tih in uglajeno delujoč motor, ki razvije približno takšno moč kot običajni 1,6-litrski štirivaljni bencinski motor. Z napredno tehnološko zasnovo z majhnim trenjem se 1,0-litrski EcoBoost s porabo samo 4,8 l/100 km in izpusti CO2 109 g/km v različici s 100 KM v Fordu Focusu uvršča v sam vrh tega razreda.

1,0-litrski EcoBoost je najmlajši član rastoče Fordove globalne družine motorjev EcoBoost, v kateri sta tudi 1,6- in 2,0-litrski štirivaljnik ter dve različici 3,5-litrskega motorja V6. Fordova nagrajena tehnologija EcoBoost združuje neposredno vbrizgavanje goriva, turbopolnilnik in variabilno krmiljenje ventilov, ki porabo motorja z manjšo prostornino v primerjavi z večjimi motorji brez izgube zmogljivosti zmanjšajo za do 20 odstotkov. 

1,0-litrski motor EcoBoost je v Evropi trenutno na voljo z modeli Fiesta, B-MAX, Focus in C-MAX. Doslej so v Evropi prodali 72.000 Fordovih vozil z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost, ta motor pa je izbralo kar 40 odstotkov kupcev nove Fieste in B-MAX-a.

 Večkrat nagrajeni motor bo v Evropi na voljo tudi v povsem novem Mondeu in športnem terencu EcoSport, ki ga bodo prodajali v Aziji in Južni Ameriki. 1,0-litrski motor EcoBoost izdelujejo v Fordovih tovarnah motorjev v Kölnu in romunski Craiovi, na voljo pa bo na večini globalnih trgov, kjer prodajajo Fordova vozila.