Ford Grand C-max Titanium 1.6 EcoBoost

Ford, Testi

Med 1. novemberskimi prazniki 2011 smo imeli na testu družinsko enoprostorsko vozilo Ford Grand C-max z opremo Titanium, 1,6-litrskim turbo-bencinskim pogonskim agregatom EcoBoost ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem…

V letošnjem letu smo že imeli na testu družinske enoprostorce znamke Ford; Galaxy, S-max in C-max. Kot zadnji je na vrsto prišel Grand C-max.

B291D4E4-218A-11E1-9B67-629466B94067Očitno so pri proizvajalcu vozil Ford menili, da sam po sebi C-max ni dovolj in na trg poslali malce večjega Grand C-maxa. Kakšna je bistvena razlika med obema omenjenima modeloma? Nesporno dejstvo je, da sta si avtomobila vse do drugega (B) stebrička povsem enaka. Zaključek pa je pri Grand C-maxu višji s čimer je v notranjosti postal prostornejši. “El Grande” je tudi v sled tega za 14 centimetrov daljši od C-maxa in hkrati v primerjavi z večjim S-maxom krajši za celih 25 centimetrov!
 
V notranjosti je voznikov prostor povsem enako odmerjen kot pri navadnem C-maxu. V drugi vrsti pa je zaradi prilagajanja in dostopa do tretje sedežne vrste mogoče srednji sedež pospraviti v sosednjega, kar smo opazili že pri testni Mazdi5. V drugi vrsti sta sedeža fleksibilna in opremljena z ISOFIX pritrdišči. Dva odrasla potnika se v drugi vrsti dobro počutita, le tisti v sredini bo malce stokal nad utesnjenostjo.
 
CBE3D104-2C84-11E1-8C9F-898366B94067Maksimalna prostornina prtljažnika Grand C-maxa znaša 1742 litrov, kar je za 19 litrov več kot pri osnovnem C-maxu. Tisti, ki potrebujejo vsak kubični centimeterček prostora, bodo to še kako cenili. Dodatni par sedežev povsem zadaj je razumljivo pogojno uporaben in menimo, da se za Granda odločijo predvsem tisti, ki potrebujejo večji prtljažnik, drsna stranska vrata, a ne dodatnih sedežev v tretji vrsti. Ob vgrajeni tretji vrsti sedežev je potrebno omeniti, da je dno prtljažnika ob njihovi zložitvi žal neravno. V primeru testnega vozila smo vstopali v prtljažnik lažje, saj so se vrata odpirala in zapirala samodejno električno – le pritisniti je potrebno na gumb. Le tega pa niso omogočala stranska drsna vrata.
 
Pod motornim pokrovom testnega vozila je bil nameščen že znani 1,6-litrski turbo pogonski agregat EcoBoost, ki pa je ponujal več moči, kot različica v testnem C-maxu, ki smo ga predstavili poleti. Če je bilo moči dovolj že v različici s 110 kW jo je tu več kot dovolj. Prehitevanja potekajo brez zadrege, saj ponuja avtomobil s tem motorjem dovolj navora že pri dovolj nizkih vrtljajih. Menjalnik je natančen z nekoliko daljšimi hodi. Vsekakor bi se tudi v tem avtomobilu prilegel samodejni menjalnik Powershift. Udobje vožnje pa ne izstopa od drugih Fordovih modelov, torej udobno z zanesljivo lego v zavojih. Vozniki mehkih francoskih vozil bi bili ob prvem stiku z Grand C-maxom najverjetneje malce presenečeni nad trdoto, a bi se jo hitro privadili.
 
Kupiti ali ne kupiti Grand C-maxa, ko pa imamo le malce manjšega in cenejšega C-maxa ali dražjega, a večjega S-maxa je odločitev vsakega posameznika. Vsekakor ima Grand C-max svoj potencial zaradi drsnih vrat, ki ju omenjena modela nimata.
 
B52959DE-2C84-11E1-807A-898366B94067

S foruma…

Med novemberskimi prazniki 2011 smo imeli na testu družinsko enoprostorsko vozilo Ford Grand C-max z opremo Titanium, 1,6-litrskim turbo-bencinskim pogonskim agregatom EcoBoost ter 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Na testu: Ford Grand C-max 1.6 EcoBoost.

Vprašanje uporabnika citypark: A ta Ford ima drsna vrata?

Odgovor: Tako je. Grand C-max ima drsna vrata, medtem ko jih manjši C-max in večji S-max nimata.

Vprašanje uporabnika sedeži: A ima sedem sedežev? Kako so uporabni?
Odgovor: Ford Grand C-max kakršnega smo imeli na testu je imel sedem sedežev, ki so uporabni ravno toliko kot v ostalih vozilih te velikosti. Dostop do tretje vrste je malce otežen in ne ravno priporočljiv višjeraslim (nad 190 cm) ali starejšim osebam. Vsekakor pa se bodo dokaj dobro na zadnjima sedežema počutili otroci. Bolj nas je na testu zmotilo, da se zadnja sedeža ne pospravita v ravno dno. Lahko pa se naroči Grand C-maxa z le petimi sedeži.

Vprašanje uporabnika AlexBa: Kakšna je poraba pri tem avtomobilu? Kakšna je v primerjavi z navadnim C-maxom?
Odgovor: Povprečna poraba je na testu v mešanem ciklu znašala povprečno osem litrov na sto prevoženih kilometrov. Prepeljanih je bilo cca 60% relacije, ostalo mestna vožnja. V primerjavi s C-maxom, ki smo ga imeli mi na testu, je bila poraba torej praktično identična. Upoštevati pa velja, da je imel Grand C-max nekoliko močnejši pogonski agregat z isto prostornino, a bil hkrati tudi za dobrih sto kilogramov težji.
 
803BCB3E-2C99-11E1-85F5-898366B94067

_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 EcoBoost turbobencinski (134 kW/182 KM, 240 Nm) / 6. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 9,2 / 5,5 / 6.9 l (CO2: 154 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 215 km/h / 8.9 sekund
Dolžina / širina / višina: 4520 / 1858 / 1684 mm
Medosna razdalja: 2788 mm
Teža: 1496 kg
Posoda za gorivo: 60 l
Št. sedežev: 7
Prostornina prtljažnika: 439-1742 l
 
Cena osnovnega modela (1.6 VCT, Ambiente): 18.300,00 EUR 
Osnovna cena testnega modela: 24.445,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 28.490,00 EUR

(dodatna oprema: navigacijski paket 1 (radio s 6 zvočniki in z volanskimi kontrolami, 5-palčni TFT zaslon, Bluetooth sistem za prostoročno telefoniranje in glasovno upravljanje, USB, kamera za vzratno vožnjo, SD kartica s kartografijo zahodne Evrope), kovinska barva, titanium X paket 1 (17-palčna alu platišča, dodatno zatemnjena stekla, bi-ksenonski žarometi s sistemom za pranje žarometov), paket za pomoč vozniku 3 (sistem za opozarjanje na mrtvi kot, el. poklopni vzratni ogledali, el. pomična stekla spredaj in zadaj s funkcijo skupnega odpiranja in zapiranja, senzorji za pomoč pri parkiranju), družinski paket (el. odpiranje prtljažnih vrat, ročno izvlečna senčnika v zadnjih vratih, sredinska konzola z naslonom za roko in prostorom za shranjevanje), sistem za odklepanje in zagon vozila brez ključa)