Ford začenja proizvodnjo nove Fieste ST

Aktualno

Ford je v svojem obratu v Kölnu zagnal proizvodnjo nove Fieste ST – prve serijske Fieste, ki do 100 km/h pospeši v manj kot sedmih sekundah. Novo Fiesto ST je razvil oddelek Ford Team RS, evropski del Fordove skupine za globalna športna vozila (Global Performance Vehicle). Poganja jo 1,6-litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 134 […]

Ford je v svojem obratu v Kölnu zagnal proizvodnjo nove Fieste ST – prve serijske Fieste, ki do 100 km/h pospeši v manj kot sedmih sekundah.

Novo Fiesto ST je razvil oddelek Ford Team RS, evropski del Fordove skupine za globalna športna vozila (Global Performance Vehicle). Poganja jo 1,6-litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 134 kW (182 KM) in navorom 240 Nm, ki jo požene od 0 do 100 km/h v 6,9 sekunde, poraba pa kljub temu ne presega 5,9 l/100 km pri izpustih CO2 138 g/km po tovarniških podatkih. Največja hitrost znaša 220 km/h.

ford fiesta ST 2013

Ford je z novim krmiljenjem, vzmetenjem, zavornimi komponentami, sestavo in nastavitvijo poskrbel za dodatno prefinjenost v razredu B cenjenega podvozja Fieste ST. Izboljšana različica Fordovega sistema za nadzor vektorjev navora in elektronski sistem za stabilnost vozila poskrbita za pomemben prispevek k navdušujoči in varni izkušnji vožnje.

Nova športna Fiesta ST je ponosna naslednica legendarnih Fiestinih različic XR2, XR2i, RS1800, RS Turbo in ST prve generacije. Za hitrejši pospešek poskrbi Fordov turbomotor EcoBoost z dvojnim neodvisnim krmiljenjem ventilov, s katerim je končna hitrost Fieste celo večja kot pri modelu 2002 Ford Focus ST170. Druga generacija Fieste ST bo na voljo tudi v Severni Ameriki in tihomorskem delu Azije.

Novi model za Evropo je opremljen z edinstveno novo trapezoidno masko pred hladilnikom s satovjem in izrazitim zadnjim difuzorjem. Del kontrastne notranjosti so tudi športni sedeži Recaro, ki so prvič vključeni že v standardni paket opreme.

Nova Fiesta ST je opremljena tudi s funkcijo MyKey, ki staršem omogoča vzpodbujanje varne vožnje in omejitev izpostavljenosti mladih voznikov tveganjem za volanom. Prav tako je na voljo tudi Fordov sistem povezav v vozilu z glasovnim upravljanjem SYNC s funkcijo za pomoč v sili, ki potnike v primeru nezgode neposredno poveže s klicnim centrom lokalne reševalne službe.