Ford z litrskim motorjem prehitel superšportnike

Avtomobilizem, Šport

Fordov majhni 1,0-litrski motor EcoBoost ima zasluge, da je dirkalnik za cestne dirke skupine Formula Ford dosegel enega najboljših časov na slavni progi Nordschleife nemškega dirkališča Nürburgring. Različica enosedežnega dirkalnika skupine Formula Ford…

Fordov majhni 1,0-litrski motor EcoBoost ima zasluge, da je dirkalnik za cestne dirke skupine Formula Ford dosegel enega najboljših časov na slavni progi Nordschleife nemškega dirkališča Nürburgring.
 

19D2ED22-F6C5-11E1-94F3-0E0966B94067Različica najnovejšega enosedežnega dirkalnika skupine Formula Ford, ki jo je dovoljeno uporabljati na običajnih cestah, je krog prevozila v 7 minutah in 22 sekundah ter tako zabeležila enajsti najboljši čas dirkališča – s tem odličnim rezultatom je za sabo pustila številne superšportnike.

“Zaradi tega majhnega motorja si je marsikdo nejeverno pomel oči,” je povedal dirkač in specialist za to progo Nick Tandy, 28, ki je sedel za volanom dirkalnika. Fordovi inženirji so se kar nekaj mesecev ukvarjali z zamenjavo 1,6-litrskega motorja EcoBoost s 180 KM, ki sicer poganja Formulo Ford, s posebej prilagojeno različico (205 KM) novega Fordovega globalnega 1,0-litrskega bencinskega motorja, ki je pred kratkim osvojil naziv “Mednarodni motor leta”.  

Projektna ekipa je spremenila tudi vozilo, da bi ustrezalo vsem zahtevam za uporabo v prometu, in ga opremila s kolesnimi pokrovi, sprednjimi in zadnjimi lučmi ter smerniki, aerodinamično oblikovanimi zunanjimi ogledali in hupo. Avto deluje s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in uporablja pnevmatike, ki so dovoljene za uporabo v prometu.

Neuradno je bila največja dosežena hitrost vozila 255,5 km/h, pospešek 0–100 km/h pa je znašal manj kot štiri sekunde. Dirkalnik je prevozil 20,832 km dolgo progo Nordschleife s povprečno hitrostjo 169 km/h.

Dirkalnik skupine Formula Ford z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost je dosegel boljši čas od številnih izjemnih športnih avtomobilov, med katerimi so tudi Lamborghini Aventador LP700-4 s 700 KM, Ferrari Enzo s 660 KM in Pagani Zonda s 602 KM. Noben drug avto s trivaljnim ali celo štirivaljnim motorjem ni legendarne proge prevozil hitreje.

Tovarniška testiranja so pokazala, da je lahko Formula Ford z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost tudi izjemno varčna, saj je pri hitrosti 56 km/h porabila samo 2,4 l/100 km, pri hitrosti 120 km/h pa 5 l/100 km.

Dirkalnik Formule Ford z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost sicer ni naprodaj, a je med kupci v Evropi izjemno uspešen tudi Ford Focus s tem motorjem. Približno 30 odstotkov novih Focusov, prodanih v zadnjih mesecih, je bilo opremljenih z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost.

V Focusu različica 1,0-litrskega motorja EcoBoost s 100 KM porabi 4,8 l/100 km, različica s 125 KM pa 5 l/100 km. S tem motorjem bodo lahko opremljeni tudi povsem novi Ford B-MAX, C-MAX in preoblikovana nova Ford Fiesta, ki bo na voljo v drugi polovici leta 2012.