Ford uvaja nov 1,5-litrski EcoBoost

Aktualno

Ford je napovedal, da bo paleti pogonskih sklopov dodal nov 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost. 1,5-litrski motor je ključen strateški element, saj bo Ford z njim odgovoril na veliko globalno povpraševanje po štirivaljnih motorjih EcoBoost. S prihodom najnovejšega varčnega motorja bo Ford zagotovil letno proizvodnjo kar 1,6 milijona motorjev EcoBoost. Do konca leta 2013 bodo motorje […]

Ford je napovedal, da bo paleti pogonskih sklopov dodal nov 1,5-litrski bencinski motor EcoBoost. 1,5-litrski motor je ključen strateški element, saj bo Ford z njim odgovoril na veliko globalno povpraševanje po štirivaljnih motorjih EcoBoost.

S prihodom najnovejšega varčnega motorja bo Ford zagotovil letno proizvodnjo kar 1,6 milijona motorjev EcoBoost. Do konca leta 2013 bodo motorje EcoBoost izdelovali v šestih tovarnah v Evropi, Aziji in Severni Ameriki, njihovo število pa bo trikrat večje kot leta 2010.

ford focus st 2013

Ali ga bo imel tudi Focus?

Proizvodnja štirivaljnega 1,5-litrskega motorja EcoBoost – petega člana družine EcoBoost – se je začela v Fordovem obratu v Kraiovi, v Romuniji. Lokacije drugih obratov bomo objavili pozneje. Novi motor bo najprej vgrajen v povsem novi Ford Mondeo na Kitajskem, kjer se bo javnosti prvič predstavil na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Letos sledi še vgradnja v limuzinsko različico Fusiona v Severni Ameriki in nato v novega Mondea v Evropi. Tehnologije EcoBoost so ključni element Fordove agresivne strategije zmanjšanja porabe goriva in izpustov CO2, saj na obeh področjih omogočajo prihranke za kar do 20 odstotkov. Tudi 1,5-litrski motor bo izkoristil prednosti turbinskega polnilnika, neposrednega vbrizgavanja goriva in variabilnega krmiljenja ventilov, zasnovan pa je tako, da bo ob še varčnejši porabi goriva navduševal z izjemno prefinjenostjo motorja, tihim delovanjem in zmogljivostjo.

Obenem bo najnovejši EcoBoost strateško pomemben na globalnih trgih, kjer veljajo davčne olajšave za nakup vozil z 1,5 litrskim ali manjšim motorjem.   

1,5-litrski motor EcoBoost z novim ohišjem motorja iz aluminija in dvojno odmično gredjo bo vseboval kar nekaj inovativnih lastnosti, ki jih je uvedel nagrajeni 1,0-litrski EcoBoost, vključno z integriranim izpušnim zbiralnikom. Novi motor bo ob zmanjšanju porabe goriva in izpustov CO2 predvidoma razvil podobno moč in navor kot Fordov trenutni 1,6-litrski EcoBoost.

Novi 1,5-litrski EcoBoost bo kot prvi Fordov motor opremljen z računalniško krmiljeno sklopko jermena za pogon vodne črpalke, ki zagotavlja še varčnejšo porabo s skrajšanjem časa ogrevanja. Za učinkovito dovajanje zraka v motor je dodan vodni hladilnik polnilnega zraka.

Ford je od uvedbe nove tehnologije s 3,5-litrskim motorjem V6 EcoBoost leta 2009 prodal več kot 600.000 vozil z motorji EcoBoost. Leta 2010 so paleti dodali 2,0-litrski EcoBoost, leta 2011 je sledil 1,6-litrski EcoBoost, lani pa je navdušil 1,0-litrski EcoBoost, ki je prejel priznanje kot “Mednarodni motor leta 2012”.

Do konca letošnjega leta bo skoraj 80 odstotkov vseh modelov v Fordovi globalni ponudbi na voljo s tehnologijo EcoBoost za varčno porabo goriva.