Ford Tourneo Custom L2 H1 2.2 TDCi Limited

Ford, Testi

Že precej vode je preteklo pod savskim mostom odkar sem nazadnje testiral kakšen kombi. Škoda. Takšnih testov se namreč vedno veselim.

Že precej vode je preteklo pod savskim mostom odkar sem nazadnje testiral kakšen kombi. Škoda. Takšnih testov se namreč vedno veselim, saj je velike avtomobile vedno zabavno voziti… Vse dokler ne prispeš v ozko mestno ulico.

Tokratni testni primerek, Ford Tourneo Custom Limited 300 L2 H1, vsekakor ni idealno vozilo za družinsko uporabo v ozkih mestnih ulicah, razen če je sila. Vsekakor pa je idealen za potovanja, prevoze otrok na izlete, v šolo in tudi za poslovno uporabo. Oznaka L2 pri testnem Tourneu Custom je pomenila, da gre za daljšo različico. Vsekakor je na mestu, da si omislite pri takšnem vozilu “parking” senzorje spredaj in zadaj, kar omogoča res veliko lažje parkiranje.

Ford Tourneo Custom L2 H1, 2.2TDCi Limited 2013

FSGhh

Usnjena notranjost, občutek okoli voznika, kot da sedite v osebnem vozilu in veliko prostora. To je Tourneo.

V notranjosti bodo tisti, ki ne poznajo Tournea, verjetno zelo prijetno presenečeni. Tourneo je namreč celotno armaturno ploščo povzel po Fiesti. Oblikovno je tako še všečnejši, prijaznejši na pogled, bolj domač in manj “delavski.” Ta avto je res idealen za veliko družino. Saj kot podaljšana različica, ki ima tri vrste sedežev omogoča prevoz manjšega vrtca, če karikiramo. Torej poleg voznika je na voljo posamičnih sedežev še za osem potnikov ter na koncu ogromen prtljažnik. Vsekakor primerno za dve družini, da se odpravita na sedaj aktualno smučanje. Upoštevati velja, da se je potrebno le privaditi “plezanja” do prednjih sedežev. Dostop zadaj, do druge vrste, s pomočjo dvojih drsnih vrat ni težaven. Zahvaljujoč preprostemu zlaganju sedežev se hitro dostopi tudi do tretje vrste.

Pod motornim pokrovom testnega primerka se je skrival 2,2-litrski turbodizelski TDCi. Najprej se boste seveda vprašali, če je lahko varčen s 114 kW moči in teže dobrih dveh ton? Vsekakor, če boste uporabljali gumb ECO, ki se z vsakim zagonom motorja samodejno vklopi. Z njim bo poraba znašala okoli osem litrov porabe, a pozor – maksimalna hitrost v tem načinu znaša zgolj 110 km/h. To je dobro vedeti še preden se usedete za volan in želite na avtocesti koga prehiteti. Samo delovanje motorja je poskočno, sploh brez uporabe programa ECO, a se poraba lahko potem dvigne v kombiniranem ciklu na nekje okoli deset litrov na sto prevoženih kilometrov. Pri tem so prestave dobro razporejene, menjalnik deluje natančno. Bolj prožna bi lahko bila zgolj druga prestava.

1-20131112_105709

Dobra lastnost Tournea Custom L2 H1 je tudi udobnost, ki si zasluži svoj odstavek. Z dolgo medosno razdaljo lepo požira neravnine. Z visokim sedenjem pa ima voznik dober pregled pred seboj, se počuti varneje in hkrati manj trpi hrbtenica. Opozoriti velja zgolj pri vožnji po mestu, okoli avtomobilov na parkiriščih in na križiščih, da oster zavoj “vzamete” malce širše, saj vas bo sicer presenetila dolžina vozila in boste ali popraskali bok vozila, zapeljali z zadnjo gumo čez robnik ali kaj drugega, hujšega.

To, več kot dvo-tonsko vozilo, stane že v osnovi 26 tisoč evrov, vendar ponuja za ta denar bogato osnovno serijsko opremo. Omenil sem že, da so bili vsi sedeži usnjeni. Poleg tega se Tourneo Custom na področju varnosti ponaša z elektronskim stabilizacijskim sistemom (ESP) z ABS, s sistemom proti zdrsu pogonskih koles TCS, pomočjo pri speljevanju v klanec HLA, s pomočjo pri zaviranju v sili EBA ter sistemom za preprečevanje prevračanja ROM. Opremljen je še s šestimi zračnimi blazinami, prednjimi meglenkami, s statičnimi lučkami za osvetlitev zavoja pri počasnem zavijanju ter samodejnim vklopom utripanja opozorilnih luči ob naglem zaviranju.

Za udobje in priročnost poskrbi klimatska naprava s protiprašnim filtrom in klimatska naprava za potniški del, 8-smerno nastavljiv in ogrevan voznikov in enojen sovoznikov sedež sedež, sedeži za tri potnike v 2. in 3. vrsti z ISOFIX pritrdišči (2 pritrdišči v drugi in 1 v tretji vrsti), nastavljiv naklon naslonov zadnjih sedežev ter zunanja naslona za roko v drugi vrsti, dodatno zatemnjena stekla za B-stebričkom, tempomat, start/stop sistem, potovalni računalnik, funkcija zakasnjenega ugašanja luči Follow me home, razširjeni paket za boljšo vidljivost (ogrevano vetrobransko steklo, tipalo nivoja tekočine za pranje vetrobranskega stekla, električno nastavljivi, poklopni in ogrevani vzvratni ogledali z vgrajenima smernikoma, prednja brisalca s tipalom za dež, reostat) ter napredni radio AM/FM radio s CD/MP3 predvajalnikom s 3,5″ matričnim prikazovalnikom. Le ta je povezan z USB vtičnico in SYNC sistemom (Bluetooth® sistem za prostoročno telefoniranje in pretakanje zvoka na avdio sistem, glasovno upravljanje in funkcija za klic v sili).

Skratka da povzamemo, v Tourneu Custom, se boste počutili udobno in domače, pa tudi če niste ljubitelj kombijev. Vsekakor priporočljiv ogled tistim, ki pogosto potujete v manjši skupini.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Tourneo Custom si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 2.2 TDCI turbodizelski (114 kW/155 KM, 350 Nm) / 6. st. ročni
Zmogljivosti maks.: 157 km/h
Poraba (ECE) / izpust: 7,6 /6,2 / 6,7 l/100 km / 177 CO2 g/km
Dolžina / širina / višina: 5339 / 1986 (z ogledali 2290) / 2022 mm
Medosna razdalja: 3300 mm
Teža: 2189 kg
Nosilnost: 811 kg
Dovoljenja sk. masa: 3000 kg
Posoda za gorivo: 80 l
Št. sedežev: 1+8
Prostornina prtljažnika: 992 – 3621 l

Osnovna cena (L1, 2.2 TDCi 74 kW, Trend): 26.040 EUR
Osnovna cena testnega modela: 28.470 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 33.005 EUR (upoštevane so akcijske cene na dan 7.11.2013)
(dodatna oprema: 560 EUR – kovinska barva, 40 EUR – paket za kadilce, 655 EUR – integrirani poklopni strešni nosilci,” 930 EUR – paket 37: 8-smerno električno nastavljiv voznikov sedež, električno nastavljiva ledvena opora za voznika, ogrevan dvojni sovoznikov sedež (ogrevan samo desni sedež), usnjene sedežne prevleke (tudi sedeži v potniški kabini))