Ford SYNC AppLink

Aktualno, Zanimivosti

V Evropo prihaja Ford SYNC AppLink – sistem, ki vozniku zagotavlja vrhunsko mobilno glasbeno zakladnico z glasovnim upravljanjem glasbenih aplikacij na pametnih telefonih –, Fordov program za razvijalce (Ford Developer Program) pa lahko zagotovi več možnosti za razvedrilo kot kadarkoli doslej. SYNC AppLink, ki ga Ford predstavlja na midemu, vodilni konferenci glasbene panoge v Cannesu […]

V Evropo prihaja Ford SYNC AppLink – sistem, ki vozniku zagotavlja vrhunsko mobilno glasbeno zakladnico z glasovnim upravljanjem glasbenih aplikacij na pametnih telefonih –, Fordov program za razvijalce (Ford Developer Program) pa lahko zagotovi več možnosti za razvedrilo kot kadarkoli doslej.

SYNC AppLink, ki ga Ford predstavlja na midemu, vodilni konferenci glasbene panoge v Cannesu v Franciji, voznikom med vožnjo omogoča poslušanje najljubše radijske postaje in skladb, ki se v vozilo prenesejo z voznikovega pametnega telefona, – pri tem pa voznik ohrani roke na volanu in pogled na cesti. AppLink bo v Evropi na voljo v drugem delu tega leta.

Uporabniki sistema Ford SYNC AppLink v Severni Ameriki že imajo dostop do več pretočnih storitev, kot jih ponuja kateri koli drugi izdelovalec avtomobilom. Med čedalje obsežnejšim izborom storitev, ki so na voljo v ZDA, so tudi Amazon Cloud Player, iHeartRadio, TuneIn Radio, Pandora, Rhapsody, MOG, Aha, Slacker in Greater Media. Ford bo v bližnji prihodnosti najavil tudi prve aplikacije za evropski trg.

ford B-MAX child proof 2013Ford je pred kratkim objavil prvi odprti program za razvijalce aplikacij za mobilnike in sistem AppLink. Ford Developer Program, ki so ga predstavili na salonu izdelkov uporabne elektronike CES 2013 v Las Vegasu, razvijalcem omogoča ustvarjanje lastnih aplikacij za storitve na povezanih pametnih telefonih z glasovnim upravljanjem sistema SYNC. Ta pristop bo evropski skupnosti razvijalcev aplikacij omogočil zagotavljanje dostopa do pestre palete storitev za predvajanje glasbe in razvedrilo ter vsebine za Fordove voznike.

“Avto že dolgo ni več le sredstvo za pomik od točke A do točke B in uporabniki hočejo enak dostop do razširjenih povezav in možnosti za razvedrilo v avtu, kot so jim na voljo izven avta,” je povedal Paul Mascarenas, glavni Fordov tehnični inženir in podpredsednik za raziskovanje in inovacije. “SYNC AppLink bo voznikom po vsem svetu omogočil maksimalen potencial najljubših glasbenih storitev ter jim tudi med vožnjo ponudil širok razpon glasbe in internetnih radijskih postaj.”

Mascarenas bo na debati strokovnjakov na midemovem Vizionarskem ponedeljku (Visionary Monday) predstavil temo “Povezanemu življenju naproti” in tako bo Ford prvi izdelovalec avtomobilov, ki bo poskrbel za govor na tem dogodku.

Ford SYNC, sistem povezav v vozilu z glasovnim upravljanjem, je po uvedbi v Severni Ameriki, kjer je s to tehnologijo opremljenih več kot pet milijonov Fordovih vozil, od lanskega leta na voljo tudi v Evropi. Več kot milijon vozil v Ameriki je opremljenih s funkcijo AppLink. 

Ford je lani najavil, da bo sistem uvedel po vsem svetu in tako olajšal uporabo milijardi uporabnikov pametnih telefonov po vsem svetu – ta številka naj bi se do leta 2015 podvojila! Pretočno predvajanje glasbe z interneta uporabnikom omogoča takojšnji dostop do najnovejših posnetkov in obsežnih glasbenih zakladnic različnih izvajalcev, ne da bi morala biti glasba shranjena na napravi.

Po podatkih podjetja Rhapsody, ki je partner programa Ford AppLink, je bila polovica posnetkov, predvajanih prek njihove storitve v letu 2012, priklicana z mobilnih naprav, kar je skoraj dvakrat več v primerjavi s 27 odstotki leta 2011. Poleg tega je 56 odstotkov naročnikov storitve Rhapsody poslušalo glasbo na mobilnih napravah (leta 2011 je ta delež znašal 38 odstotkov), 42 odstotkov vseh naročnikov pa je storitev uporabljalo izključno z mobilnimi napravami.

BPI, ki zastopa britansko industrijo posnete glasbe, navaja, da so glasbeni navdušenci samo v Veliki Britaniji v letu 2012 posnetke s pretokom predvajali več kot 3,7-milijardkrat. Po napovedih svetovalnega podjetja Strategy Analytics je pretočno predvajanje digitalne glasbe najhitreje rastoči del panoge v letu 2012, prihodki pa so se povečali za 40 odstotkov in so skoraj petkrat večji od prihodkov pri prenosu. 

Do leta 2015 bo s sistemom povezav v vozilu SYNC opremljenih 3,5 milijona vozil v Evropi in 13 milijonov po vsem svetu. SYNC je v Evropi trenutno na voljo s Fordovimi modeli Fiesta, B-MAX, Kuga, Focus ST, Transit in Transit Custom.