Ford pospešuje raziskovanje ogljikovih vlaken

Zanimivosti

Ford je objavil pomembno novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi, ki bo pomembno vplivalo na proizvodnjo prihodnjih modelov. Ford in DowAksa pospešujeta skupne raziskave za razvoj proizvodnih tehnik v velikem obsegu, cilj pa so lažja vozila z manjšo porabo goriva in večjo zmogljivostjo. Podjetji bosta del […]

Ford je objavil pomembno novo sodelovanje pri razvoju inovacij na področju proizvodnje z uporabo ogljikovih vlaken v avtomobilski panogi, ki bo pomembno vplivalo na proizvodnjo prihodnjih modelov.

Ford in DowAksa pospešujeta skupne raziskave za razvoj proizvodnih tehnik v velikem obsegu, cilj pa so lažja vozila z manjšo porabo goriva in večjo zmogljivostjo.

Podjetji bosta del novega Inštituta za inovacije pri proizvodnji naprednih kompozitnih materialov, ki ga je ustanovila ameriška vlada. Inštitut je vključen v večje državno omrežje za inovacije pri proizvodnji, ki ga podpira Ministrstvo za energijo ZDA.

carbon_fibre_hood-vlakna

Poslanstvo inštituta in cilj Fordovega sodelovanja s podjetjem DowAksa, v tem skupnem podjetju sta v razmerju 50:50 udeleženi Dow Chemical Company in Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., je odpraviti visoke stroške in omejeno razpoložljivost ogljikovih vlaken ter razviti obstojen postopek proizvodnje v velikem obsegu.

Ford in Dow Chemical sta začela sodelovati leta 2012 pri razvoju cenejših kompozitov z ogljikovimi vlakni v velikem obsegu. Prav tako je leta 2012 evropski Fordov Center za raziskave in inovacije v Aachnu v Nemčiji z raziskovalnim projektom Hightech.NRW preučeval nove proizvodne postopke za skrajšanje časov ciklov sestavnih delov iz ogljikovih vlaken.

Inženirji v Aachnu so s kolegi v ZDA tesno sodelovali pri vrsti projektov, povezanih z naprednimi materiali in ogljikovimi vlakni, vključno s skupnim raziskovanjem korozije in analizo s korozijo povezanih poškodb stičnih točk s kovinami pri uporabi z ogljikovimi vlakni ojačanih plastičnih delov v karoserijah iz različnih materialov.

Kompozitne materiale z ogljikovimi vlakni že desetletja uporabljajo v letalstvu in pri dirkalnikih, saj zagotavljajo veliko čvrstost ob ekstremno majhni masi. S čvrstostjo povezane lastnosti je možno prikrojiti posameznemu sestavnemu delu, ta je lahko glede na posamezno uporabo kar se da tog ali prožen.

Ford je prejšnji mesec predstavil povsem nov superšportni model Ford GT, ki je pretežno izdelan iz lahkih materialov, vključno z ogljikovimi vlakni in aluminijem. To mu omogoča izjemno pospeševanje in vodenje ob varčnejši porabi goriva. S široko uporabo strukturnih elementov iz ogljikovih vlaken bo imel GT med avtomobili s serijsko proizvodnjo eno najboljših razmerij med močjo in maso.

All-NewFordGT

Med trenutnimi izdelki, ki že uporabljajo filozofijo zmanjšanja mase, je tudi Fiesta, izdelana tudi iz izjemno čvrstega in lahkega borovega jekla. Povsem novi Ford F-150 za modelno leto 2015 uporablja čvrsto aluminijevo zlitino, s katero so skupno maso vozila zmanjšali za do 300 kilogramov, to pa je glede na motor in konfiguracijo pogona ob največji nosilnosti in dovoljenih vlečnih obremenitvah v tem razredu omogočilo za do 29 odstotkov večjo učinkovitost pri porabi goriva v kombiniranem ciklu.

Fordov konceptni lahki Fusion je v skoraj vsak sistem vozila uvedel lahke materiale, kot so aluminij, izjemno čvrsto jeklo, magnezij, kompoziti in ogljikova vlakna, ter tako maso vozila zmanjšal na Fiestino, lažji je za skoraj 25 odstotkov. Spoznanja ob tem konceptnem modelu predstavljajo odskočno desko za uvajanje tehnologij za zmanjšanje teže v veliko obsežnejšo proizvodnjo.

15F150XL_05_HR

Ford in DowAksa sodelujeta tudi pri prizadevanjih za zmanjšanje energije, ki je potrebna za proizvodnjo sestavnih delov iz ogljikovih vlaken, zmanjšanje stroškov surovin in razvoju postopkov recikliranja.