Ford napovedal novi rešitvi za stranke z voznimi parki – telematiko in podatkovne storitve

Aktualno, Novosti

Ford je objavil, da bo v začetku naslednjega leta evropskim strankam z voznimi parki zagotovil dve rešitvi za povezana vozila.

V posebnem oddelku Ford Commercial Solutions – FCS (Fordove gospodarske rešitve) razvijajo široko paleto rešitev za povezana vozila, ki bodo strankam z voznimi parki pomagale preprosto in priročno upravljati svoja vozila, da bo njihovo poslovanje lahko učinkovitejše.

Fordova telematika bo upraviteljem voznih parkov z aplikacijo Ford Telematics omogočila vpogled v podatke povezanih Fordovih vozil v njihovih voznih parkih. Spletni portal s pomočjo informacij, ki jih pridobiva iz vozil, poskrbi za vpogled, ki pomaga izboljšati učinkovitost ‘flote’ in večjo varnost voznikov, obenem pa lastnikom voznih parkov, upraviteljem in zaposlenim zagotavlja skoraj sproten pregled voznega parka in vpogled v njegovo delovanje.

Ford ugotavlja, da želijo v nekaterih večjih voznih parkih za razvoj prilagojenih rešitev v skladu s svojimi potrebami uporabljati lastne sisteme ali sisteme, ki so jih razvili drugi ponudniki. Zato so pri Fordu zasnovali Fordove podatkovne storitve (Ford Data Services), ki velikim voznim parkom, ponudnikom storitev telematike in upraviteljem voznih parkov omogočajo neposreden dostop do dragocenih podatkov vozila na ravni proizvajalca.

Program Ford Data Services s pomočjo v Fordovo vozilo vgrajenega modema pošilja podatke vozila neposredno v oblak brez dodatne strojne opreme drugih izdelovalcev, upravljanja ali izgubljenega časa zaradi vgradnje. Iz oblaka se podatki vozila preusmerijo v interni IT-sistem voznega parka ali k ponudniku programske rešitve.

Fordova telematika in Fordove podatkovne storitve sta prva izdelka novega oddelka FCS v Evropi, ki deluje v okviru Fordove pametne mobilnosti (Ford Smart Mobility). Gradita na Fordovem novem ekosistemu povezanih vozil – ta združuje tehnologijo za povezljivost Fordovih vozil, Fordov oblak za mobilnost pri prevozih in Fordove rešitve s področja mobilnosti –, kar jima omogoča izkoriščanje prednosti stalnega izboljševanja Fordovih vozil, strokovnega znanja vključno z obdelavo podatkov in dostopa do najsodobnejših podatkovnih signalov.

Nove rešitve temeljijo na vpogledu lastnikov in upraviteljev voznih parkov v različnih panogah ter zaposlenih v njih. Z umestitvijo strank v središče razvojnega postopka Ford lastnikom voznih parkov pomaga, da porabijo manj časa za upravljanje svojih vozil in več časa za upravljanje svojega poslovanja.

Ford je že napovedal, da bo do leta 2020 zagotovil povezljivost v celotni paleti svojih evropskih modelov. Fordova telematika in Fordove podatkovne storitve bodo v Evropi na voljo spomladi leta 2019 in sicer najprej v Veliki Britaniji in Nemčiji, nato pa še v drugih državah. Obe storitvi bosta združljivi z najnovejšo paleto Fordovih osebnih in gospodarskih vozil, nova naprava za priklop (plug-in device – PID) pa bo omogočila tudi uporabo s starejšimi vozili brez modema.