Ford Mondeo Wagon 1.6 Ecoboost Titanium

Ford, Testi

Na testu smo imeli vozilo Ford Mondeo Wagon z 1,6-litrskim bencinskim pogonskim agregatom EcoBoost ter ročnim menjalnikom in opremo Titanium. Vsa vprašanja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili na našem forumu.

Evropejec, ne Američan!

 
Ford Mondeo je pravi evropejski avtomobil zaradi česar se odlično in brez težav primerja s konkurenco, kot je Volkswagen Passat, Renault Laguna ali Opel Insignia. Pozabiti pa ne smemo v D segmentu omeniti še na pomembne igralce iz Azije, kot sta Hyundai i40 ali Toyota Avensis. Mondeo je izdelan še na platformi, ki je bila razvita skupaj z Volvom in zato še toliko bolj prilagojena evropskemu kupcu.
 
BB3C04DC-7407-11E1-97C6-D43D65B94067Marca 2011 je bil Mondeo prenovljen, limuzinska kot tudi karavanska različica Wagon, ki smo imeli na testu. Bistvenih vizualnih razlik ni opaziti, avto v skladu s Fordovo oblikovno filozofijo nadaljuje smernice. Nekoliko je le bolj zadržan kot manjši modeli, kar je za pričakovati, saj stavi na “resnejšo” kliantelo, kot so družine že z dvema otrokoma ali poslovneže. Vsekakor pa Fordovi koncepti na avtomobilskih salonih nakazujejo, da bo nova generacija Mondea agresivnejša na pogled.
 
V notranjosti se voznik hitro udomači, kljub temu, da je električno nastavljiv voznikov sedež le po višini, medtem ko je potrebno druge premike opraviti ročno s potegi ročic. A položaj za volanom je odličen, zahvaljujoč odličnima prednjima sedežema z veliko bočne opore in kvalitetnih materialov – usnje in alkantara. Pohvaliti je potrebno, da v bogati opremi, ki jo je bil deležen naš Wagon, prednja sedeža obsegata še možnost večstopenjskega ogrevanja in hlajenja. V dosegu voznikovih rok so vse bistvene komande. Celotna izdelava notranjosti pa je na zavidljivem nivoju, armaturna plošča je iz na otip mehkega materiala. Dodani kovinski materiali in nekateri gumbi pa le še izboljšujejo že tako splošno odličen vtis.
 
Dobro se bodo počutili tudi potniki na zadnji sedežni klopi. Za lažjo ponazoritev, upamo si trditi, da bi se tudi poslanske zadnjice povsem zadovoljno prevažale v Mondeu, pa naj bo karavan ali limuzinska različica. V sredinskem naslonu zadnje klopi pa je skrita opora za komolca s plitvim predalom in stojalom za dva kozarčka, kar pričara že pravi limuzinski pridih višjega ranga. Potniki zadaj si lahko nastavijo še prezračevanje ter priklopijo polnilec na 12-voltno vtičnico. Kaj več še potrebujete?
 
DF62DF44-7406-11E1-8A6C-D43D65B94067
 
Uporabnost Mondea se nadaljuje zadaj v prtljažniku, ki pa je v osnovni postavitvi manjši od karavanskega Passata za približno 60 litrov in 4 v primerjavi z vozilom Hyundai i40. Kljub temu je prtljažnik uporaben in je precej večji od tistega pri Laguni Grandtour. V prid Mondeu pa moramo pripisati nizek nakladalni rob prtljažnika.
 
V testnem Mondeu Wagon smo imeli pod motornim pokrovom vgrajen turbo-bencinski EcoBoost, ki je zelo prožen pogonski agregat. Zadovoljil bo vse, ki si občasno poželijo malce poskočnejši avtomobil. Najnovejša Fordova tehnologija omogoča, da lahko voznik ob pazljivi desni nogi doseže povprečno porabo v kombiniranem ciklu okoli osem litrov na sto prevoženih kilometrov. Vsako malce močnejše pospeševanje pa se hitro kaznuje z višjo porabo. Dovolj navora ima ta Mondeo že v nizkih vrtljajih, kar omogoča hitro speljevanje izpred zelene luči na semaforju ali pospeševanje na regionalnih cestah. Ob tem voznik lahko popolnoma zaupa podvozju, ki je v stilu preostalih Fordov odlično nastavljeno.
 
Cenovno pozicioniranje Mondea postavi v povprečje. Za ta denar, dobrih 32 tisočakov, dobite odličen avtomobil z opremo Titanium, ki ponuja še ogromno varnostnih pripomočkov. Konkurenca je lahko ugodnejša, a manj prostorna in manj napredna. Lahko je dražja, a niti ne bistveno bolje opremljena. Težko je izbrati idealen racionalen nakup v tem segmentu vozil, saj prav vsaka znamka ponuja svoje prednosti. Ford Mondeo tu prednjači s podvozjem, poskočnim motorjem in izbiro kvalitetnih materialov.
 

C1B80066-68FB-11E1-8EFE-B74F66B94067

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Ford Mondeo Wagon z 1,6-litrskim turbo bencinskim pogonskim agregatom EcoBoost ter ročnim menjalnikom in opremo Titanium. Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v temi: Ford Mondeo Wagon 1.6 Ecoboost Titanium.

Vprašanje uporabnika carodcara: Koliko stane takšen Mondeo z avtomatskim menjalnkom kot ga ima S-max?
Odgovor: Žal ni mogoče naročiti Mondea skupaj z 1.6 EcoBoostom in Powershiftovim samodejnim menjalnikom. Mondeo s tem motorjem je dobavljiv le s 6.-stopenjskim ročnim menjalnikom. V kolikor pa naročite 2.0 EcoBoost motor v Mondeu s 149 kW moči pa je ta menjalnik že serijsko vgrajen. Pri ostalih opcijah, denimo dizlu 2.0 TDCi s 103 kW pa je razlika za doplačilo za omenjeni menjalnik 2.000 evrov. Test S-maxa s tem menjalnikom lahko preberete tu.
 
3D1F4D5E-68FC-11E1-8EFE-B74F66B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.6 EcoBoost turbobencinski (118 kW/160 KM, 240 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 9,1 / 5,5 / 6,8 l (CO2: 158 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 210 km/h / 9,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4837 / 1886 / 1512 mm
Medosna razdalja: 2850 mm
Teža: 1501 kg
Posoda za gorivo: 70 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 549-1740 l
 
Osnovna cena (1.6 Ti-VCT, 88 kW, Ambiente): 22.600,00 EUR
Osnovna cena testnega modela: 27.900,00 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 32.570,00 EUR