Ford je osvojil prvo zmago na dirki v Sebringu

Avtomobilizem, Šport

Ford je v soboto prvič po letu 1969 zmagal na sloviti dirki 12 ur Sebringa v ZDA, saj se je 3,5-litrski motor EcoBoost z dvojnim turbopolnilnikom najbolje izkazal v najtesnejšem izidu te dirke doslej.

12-Hours-of-Sebring-1

Ford je v soboto prvič po letu 1969 zmagal na sloviti dirki 12 ur Sebringa v ZDA, saj se je 3,5-litrski motor EcoBoost z dvojnim turbopolnilnikom najbolje izkazal v najtesnejšem izidu te dirke doslej.

Scott Pruett, Memo Rojas in Marino Franchitti so z dirkalnikom Ford EcoBoost Riley po 291 krogih dirkanja zmagali s prednostjo samo 4,682 sekunde, ta uspeh pa je kronal premierni nastop ekipe Chip Ganassi Racing na klasični dirki na Floridi. Druga dirka prvenstva TUDOR United SportsCar Championship je bila izjemno dramatična. Prišlo je do kar 30 zamenjav vodstva, zmage pa ni bilo mogoče napovedati vse do zadnjega kroga.

Po nenehnem napredovanju je Franchitti za dokončni obračun prevzel volan na petem mestu. Po postanku za dolivanje goriva in zamenjavo pnevmatik se je tekmecem pridružil na osmem mestu, do konca dirke pa je ostalo le še 51 minut. A zaradi trčenja je na progo že enajstič zapeljal varnostni avto, zato so morali tekmeci za zadnji postanek počakati, da se boksi ponovno odprejo. Ko se je to zgodilo, se je Franchitti pognal na čelo in v zadnjih 23 minutah vse do ciljne črte ohranil vodstvo pred Ryanom Dalzielom. Samo šest krogov pred koncem je zabeležil tudi najhitrejši krog svojega dirkalnika na tej dirki.

12-Hours-of-Sebring-1

Drugi ekipni dirkalnik Ford EcoBoost Riley s posadko Scott Dixon, Tony Kanaan in Sage Karam je dirko končal na šestem mestu.

Jamie Allison, vodja oddelka Ford Racing, se je razveselil zmage in povedal: “Najlepše pri tej zmagi je, da smo jo osvojili z dirkalnikom na osnovi proizvodne različice motorja Ford EcoBoost. Ta dejansko prihaja iz našega serijskega modela.

Ta Fordov pogonski agregat V6 z direktnim vbrizgavanjem so prvič uporabili januarja na dirki 24 ur Daytone, s tekmeci pa se bo spopadel na vseh 12 dirkah novega prvenstva v letu 2014. Letošnja zmaga je sicer Fordov četrti uspeh na dirki v Sebringu, ki poleg 24-urnih dirk v Le Mansu in Daytoni šteje za neuradno trojno krono vzdržljivostnih avtomobilskih dirk.

Ford je s slovitim modelom GT40 na tej dirki zmagal leta 1966 in 1967, ko je ciljno črto prevozil z največjo prednostjo v zgodovini Sebringa – 12 krogov. Tretjo zmago je ta dirkalnik dosegel leta 1969.