Ford izvaja prve preizkuse avtonomnih vozil v snegu

Top, Zanimivosti

Ford izvaja preizkuse avtonomnih vozil v zasneženem okolju, kar naj bi bila novost v avtomobilski panogi. Drugi veliki proizvajalci in tehnološka podjetja so tehnologije avtonomnih vozil preizkušala samo v suhem vremenu z obilico sonca, Ford pa se zaveda, da za avtonomno vožnjo ne bodo vedno na voljo idealne razmere. “Da se avto sam pelje v […]

Ford izvaja preizkuse avtonomnih vozil v zasneženem okolju, kar naj bi bila novost v avtomobilski panogi.

Drugi veliki proizvajalci in tehnološka podjetja so tehnologije avtonomnih vozil preizkušala samo v suhem vremenu z obilico sonca, Ford pa se zaveda, da za avtonomno vožnjo ne bodo vedno na voljo idealne razmere.

Da se avto sam pelje v popolnem vremenu, je eno,” pravi Jim McBride, Fordov tehnični vodja za področje avtonomnih vozil. “Nekaj povsem drugega pa je, če tipala vozila ne ‘vidijo’ ceste, ker je prekrita s snegom. Vreme je le redkokdaj popolno in zato testiramo avtonomna vozila tudi v zimskih pogojih – približno 70 odstotkov prebivalcev ZDA živi na območjih, kjer se redno srečujejo s snegom.”

Fordovo zimsko testiranje poteka v Michiganu, vključno s poligonom Mcity – skoraj 13 hektarov veliki simulaciji dejanskega urbanega okolja na Univerzi v Michiganu.

https://www.youtube.com/watch?v=vShi-xx6ze8&feature=youtu.be

Povsem avtonomna vožnja se ne more zanašati na sistem GPS, ki je natančen le do nekaj metrov, to ne zadošča za lokalizacijo ali identifikacijo položaja vozila. Ključnega pomena je, da avtonomno vozilo pozna svoj natančen položaj, ne le v mestu ali na ulici, temveč tudi glede dejanskega voznega pasu, odstopanje za nekaj centimetrov predstavlja veliko razliko.

Sistem LiDAR je veliko natančnejši od sistema GPS, položaj limuzine Fusion Hybrid na voznem pasu določi na centimeter natančno. LiDAR oddaja kratke pulze laserske svetlobe, da z njimi več milijonkrat v sekundi natančno zazna okolico in določi razdaljo do predmetov ter vozilu v realnem času omogoči ustvarjanje 3D-slike (visoke ločljivosti) vsega, kar ga obdaja.

V idealnem vremenu je LiDAR najučinkovitejši način zagotavljanja informacij in metapodatkov (podatkov o podatkih) o okolici, saj zaznava bližnje predmete in uporablja namige za določanje najboljše poti. A na zasneženih cestah ali v gostem prometu LiDAR in druga tipala, na primer kamere, ne uspejo zaznati ceste. Isto velja v primeru, da je leča tipala prekrita s snegom ali umazanijo.

Te ugotovitve Fordu in tehnološkim strokovnjakom Univerze v Michiganu niso vzele poguma in začeli so sodelovati pri zagotavljanju rešitve, ki bi avtonomnemu vozilu omogočala ‘vid’ tudi na zasneženih cestah.

Zagotavljanje avtonomije v snegu

Za navigiranje po zasneženih cestah so Fordova avtonomna vozila opremljena s 3D-zemljevidi visoke ločljivosti, z vsemi informacijami o cesti in njeni okolici, vključno s cestnimi oznakami, prometnimi znaki, geografijo, krajevnimi značilnostmi in topografijo.

Avtonomno vozilo ustvari zemljevide med vožnjo v nezahtevnih vremenskih pogojih, tehnologije pa samodejno beležijo značilnosti, kot so prometni znaki, drevesa in zgradbe. Če vozilo ne vidi tal, zaznava značilnosti nad površjem in določi svoj položaj na zemljevidu, nato pa s pomočjo zemljevida uspešno nadaljuje z vožnjo tudi v zahtevnih pogojih.

V začetku januarja 2016 je Ford napovedal svoj naslednji korak, svojo floto povsem avtonomnih razvojnih vozil bo potrojil, tako da bodo na cestah in poligonih v Kaliforniji, Arizoni in Michiganu preizkušali 30 vozil. Fordova flota avtonomnih vozil je največja med vsemi proizvajalci. Temelj tretje generacije avtonomnih vozil je ostala limuzina Fusion Hybrid, ki pa je zdaj opremljena s prvimi posebej za avtomobilsko panogo zasnovanimi tipali LiDAR s podaljšanim dosegom do 200 metrov, zato so primerna za uporabo v različnih scenarijih vožnje.