Ford Focus Karavan 1.6 TDCi Titanium

Ford, Testi, Top

Ford Focus bo že jeseni na voljo v pomlajeni različici, ki bo zgladila gube in avtomobil bolj približala sodobni podobi Forda. Tik pred prenovo smo preizkusili še karavansko različico z izjemno varčnim agregatom 1.6 TDCi in bogato opremo titanium v elegantno zlati barvi. Ford Focus je nastal ravno v času, ko oblikovalci pri Fordu niso […]

Veliko opreme in prostora. Elegantna zlata barva mu zelo pristoji.

Ford Focus bo že jeseni na voljo v pomlajeni različici, ki bo zgladila gube in avtomobil bolj približala sodobni podobi Forda. Tik pred prenovo smo preizkusili še karavansko različico z izjemno varčnim agregatom 1.6 TDCi in bogato opremo titanium v elegantno zlati barvi.

Ford Focus je tik pred prenovo zelo racionalen nakup.

Ford Focus je tik pred prenovo zelo racionalen nakup.

Ford Focus je nastal ravno v času, ko oblikovalci pri Fordu niso želeli, da bi avtomobil preveč izstopal iz množice. Oblika je še vedno mladostna. V Evropi Focusa izdelajo vsakih 90 sekund, kar letno nanese na 1,5 milijona vozil. Prodajne številke potrjujejo, da je potrebno avtomobil načrtovati tako, da je skozi celotno obdobje prodaje dovolj atraktiven.

Visoko v blatnike potegnjena žarometa sta postala že pravi zaščitni znak Forda. Zadek z razpotegnjenimi lučmi je postal celo predmet kopiranja konkurentov. Bočna linija je dvigajoča  in v kombinaciji z aluminijastimi strešnimi nosilci deluje agresivneje.

Prenove notranjosti se najbolj veselimo.

Prenove notranjosti se najbolj veselimo.

Kdor prvič sede v notranjost Forda bo sprva izjemno presenečen nad številom stikal v notranjosti. Multimedijski sistem znamke Sony ima namreč veliko gumbov in uporabnik se lahko hitro zmede. Fordovi oblikovalci so za prenovljeno generacijo pripravili odločno čistko in dajemo jim povsem prav. Voznik na sedežu hitro najde udobno namestitev, v kar mu je pomoč tudi opora za hrbtenico. Sedenje za volanom je podobno tistemu v Mondeu, le mogoče se sedi malce višje. Oba prednja sedeža sta v paketu opreme Titanium nastavljiva po višini. Volan je podobno kot armaturna plošča opremljen z množico stikal. Samosvoja je tudi postavitev ročne zavore, ki je nameščena levo od menjalnika. Je pa le ta opremljena z usnjem in lično narejenimi šivi. Menjalnik je postavljen precej desno in voznik lahko ob prestavljanju v najvišje prestave hitro z roko zadane sopotnika. Zadaj je zadovoljivo dovolj prostora, vsekakor se bodo tam najbolje počutili otroci. Prtljažni prostor ni največji v svojem razredu, je pa zato lepo oblikovan ter obložen s kvalitetnimi materiali, kot sicer tudi celotna notranjost vozila.

Veliko opreme in prostora. Elegantna zlata barva mu zelo pristoji.

Veliko opreme in prostora. Elegantna zlata barva mu zelo pristoji.

Voznika bodo hitro navdušili ksenonski žarometi. Ti bodo uporabni za vse, ki se veliko prevažate ponoči. Za ljubitelje mestnih parkirišč smo preizkusili tudi asistent za parkiranje. Avtomatsko parkiranje je zadnja leta postalo pravi hit in prav je tako. Bočno parkiranje je namreč tako postalo izjemno hitro in enostavno opravilo. In v hitrosti mu težko konkurirajo tudi najbolj spretni.

Paket opreme Titanium je zagotovo nekaj, kar si želi vsak lastnik Forda. Bogata oprema namreč vključuje pametni ključ, sistem za prostoročno telefoniranje, tempomat, notranjost je osvetljena ambientalno in tipalo za dež. Testni Focus je bil opremljen še z ogrevanim prednjim steklom, kar bo še posebej všeč voznikom, ki parkirajo na prostem in jim pozmi ne bo več treba strgati vetrobranskega stekla. Tudi ogrevana sedeža bosta odlična sopotnika pozimi.

1,6-litrski turbodizelski agregat postreže s 77kW moči. Avtomobil vsekakor ni športnik, je pa za družinskega uporabnika več kot odličen. Po zaslugi izboljšane elektronike in odličnega navora bo avtomobil voznika nagrajeval z nizko povprečno porabo. Ta je okrog 5 litrov in pol ob kombinirani vožnji, na avtocesti se spusti tudi pod 5 litrov, kar je za prek 4,5 metra dolg družinski avtomobil izvrsten rezultat. Naravnanost k okolju je pomembna tudi zato, ker avtomobil že ustreza normam, ki so predpisane za leto 2020.

Veliko opreme in prostora. Elegantna zlata barva mu zelo pristoji.

Motor navduši z varčnostjo.

Fordove akcijske cene s popusti 4.000 evrov napovedujejo, da zaloge Focusov pred prenovo hitro kopnijo. Za akcijsko ceno 24.325 evrov tako dobite prostoren družinski karavan, ki vas bo navduševal s porabo, udobjem in bogato opremo. Tistih nekaj napak bo kaj kmalu odpravila prenova.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford Focus Karavan 1.6 TDCi Titanium si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:

Motor / menjalnik: 1.6 turbodizelski (77kw / 105 KM, 270 Nm) / 6-stopenjski ročni menjalnik
Poraba: 5,1 / 3,1 / 4,2 (CO2: 99 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 193 km/h / 13,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 4556 / 1823 / 1505 mm
Medosna razdalja: 2648 mm
Teža: 1310 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 490 – 1516 l

Osnovna cena (1.0 EcoBoost, Ambiente): 13.720 EUR
Osnovna cena testnega modela: 25.130 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.325 EUR