Ford 2. zapored: Mednarodni motor leta

Aktualno

Fordov izjemni trivaljni 1,0-litrski bencinski motor, ki je osupljivo varčen in obenem nadvse živahen, je danes že drugo leto zapored prejel naziv “Mednarodni motor leta”.

Fordov izjemni trivaljni 1,0-litrski bencinski motor, ki je osupljivo varčen in obenem nadvse živahen, je danes že drugo leto zapored prejel naziv “Mednarodni motor leta”. 

1,0-litrski EcoBoost, ki združuje neposredno vbrizgavanje goriva, turbopolnilnik in variabilno krmiljenje ventilov za zmanjšanje porabe goriva brez žrtvovanja zmogljivosti, je osvojil najvišji rezultat v zgodovini podeljevanja naziva. Na letni podelitvi nagrad revije Engine Technology International je motor zmagal tudi v kategoriji “Najboljši motor s prostornino manj kot en liter”.

Trivaljni litrski EcoBoost je neke vrste revolucija, saj je trenutno med sebi enakimi najboljši po zmogljivostih.

Trivaljni litrski EcoBoost je neke vrste revolucija, saj je trenutno med sebi enakimi najboljši po zmogljivostih.

Ford je potrdil načrte o podvojitvi proizvodnje te različice v svoji tovarni motorjev v Kölnu. Tako bo zaradi povečanega povpraševanja od sredine avgusta vsak dan izdelal več kot 1000 motorjev. 

“Ko je tehnologija tako zrela, kot v primeru motorja z notranjim zgorevanjem, je zelo težko doseči revolucionaren preboj, a prav to je s tem motorjem uspelo naši ekipi,” je povedal Joe Bakaj, Fordov podpredsednik za globalne pogonske sklope. “Za volanom se boste nejeverno spraševali, ali je majhen trivaljni motor res lahko tako zmogljiv in varčen.”

Žirija 87 strokovno podkovanih novinarjev iz medijev, ki avtomobilsko panogo predstavljajo v 35 državah po vsem svetu, je pri motorjih ocenjevala voznost, zmogljivost, varčnost, prefinjenost in uspešno uporabo naprednih tehnologij. Ford je eden od treh proizvajalcev, ki so v 15-letni zgodovini podeljevanja priznanj zmagali dvakrat. Fordov 1,0-litrski EcoBoost je prejel tudi nagrado International Paul Pietsch Award 2013 za tehnološke inovacije, ki jo podeljuje nemška revija Auto Motor und Sport, priznanje Best Cars Awards, pokal Dewar Trophy Kraljevega avtomobilskega kluba v Veliki Britaniji in priznanje Breakthrough Award revije Popular Mechanics v ZDA.

1,0-litrski motor EcoBoost so zasnovali v Fordovih raziskovalnih in razvojnih središčih v Aachnu in Merkenichu v Nemčiji ter Duntonu v Veliki Britaniji, izdelujejo pa ga v Kölnu in Craiovi v Romuniji.

Dean Slavnich, podpredsednik 15. podelitve priznanj Mednarodni motor leta in urednik revije Engine Technology International, je povedal: “Mali EcoBoost – Fordov prvi trivaljnik – je motor, ki ga je skorajda nemogoče premagati. Navdušuje z varčnostjo pri vsakdanji uporabi, kompakten turbopolnilnik pa omogoča, da motor z lahkoto poganja tudi večja vozila, kot je Grand C-MAX.”

1,0-litrski motor EcoBoost je trenutno na voljo z manjšimi modeli, kot sta Fiesta in B-MAX, ter paleto kompaktnih vozil, ki jo sestavljajo Focus, C-MAX in Grand C-MAX. V bližnji prihodnosti bo poganjal tudi večje modele, vključno z novim Mondeom. Izbrali ga bodo lahko celo kupci gospodarskih vozil Transit Connect in Transit Courier ter različic za prevoz oseb Tourneo Connect in Tourneo Courier. 

Modeli s tem motorjem bodo kmalu na voljo po vsem svetu. Zdaj ga lahko izberejo kupci novega EcoSporta v Indiji in na Kitajskem, v drugi polovici leta pa bo poganjal Fiesto v Severni Ameriki.

Motor je tako majhen, da bi ga lahko odložili v predal za prtljago nad sedežem v letalu, v Evropi pa zagotavlja najvarčnejšo porabo goriva v razredih, v katere so uvrščeni Fiesta, Focus, C-MAX in Grand C-MAX.

Fordovi tovarni motorjev v Kölnu in Craiovi sta izpopolnjeni v skladu z zahtevami za proizvodnjo 1,0-litrskega EcoBoosta, uvedli pa so tudi napredne tehnike izdelave, ki potrebno količino hladilnega sredstva za strojno izdelavo aluminijastih delov za motor zmanjšajo na samo pet mililitrov za posamezno komponento – v primerjavi s prej potrebnima dvema litroma ima proizvodnja znatno manjši okoljski odtis.

Uvedli so tudi tehnologijo “hladnega preizkušanja”, ki omogoča preverjanje motorjev brez zagona – tako so porabo goriva in izpuste CO2 v postopku zmanjšali za šest odstotkov. Vsa preostala potrebna energija za delovanje obrata v Kölnu prihaja iz obnovljivih virov, med katerimi so tudi tri hidroelektrarne na Norveškem in Švedskem.

Ford Evropa načrtuje potrojitev letne proizvodnje vozil, opremljenih z varčnimi bencinskimi motorji EcoBoost – s 141.000 v letu 2011 na približno 480.000 do leta 2015. Po pričakovanjih družbe bo več kot 300.000 teh vozil opremljenih z 1,0-litrskim EcoBoostom. V prvem trimesečju leta 2013 je bilo na Fordovih tradicionalnih evropskih trgih z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost opremljenih 42 odstotkov vseh naročenih B-MAX-ov, 30 odstotkov Focusov in 24 odstotkov Fiest.