Ford C-max 1.0 EcoBoost Titanium

Ford, Testi

Ofenziva litrskega bencinskega EcoBoost motorja se nadaljuje. Po testu v Ford Focusu, Fiesti in B-maxu sem ga tokrat preizkusil še v malem družinskem enoprostorcu C-maxu.

Ofenziva litrskega bencinskega EcoBoost motorja se nadaljuje. Po testu v Ford Focusu, Fiesti in B-maxu sem ga tokrat preizkusil še v malem družinskem enoprostorcu C-maxu.

Kinetično oblikovan 5-sedežni C-max sem sicer preizkusil že z močnejšim 1,6-litrskim EcoBoostom in tudi dizelskim pogonskim agregatom.

ford c-max 2013 test

O notranjosti in uporabnosti le te tokrat ne bom izgubljal besed, saj sem že o tem veliko napisal v prejšnjih testih. Nenazadnje je okolje okoli voznika podobno tudi v Grand C-maxu, ki smo ga že tudi imeli na testu, sicer ‘davnega’ leta 2011. Napredna tehnologija, odzivnost in izboljšana trajnost materialov prispevajo k še večjemu zaupanju v to družinsko večnamensko vozilo.

ford c-max ecoboost notranjost 2013 ford c-max ecoboost test 2013

C-max z litrskim EcoBoost motorjem je lahko ekonomičen, če si voznik to prizadeva.

C-max z litrskim EcoBoost motorjem je lahko ekonomičen, če si voznik to prizadeva.

Pa tudi o motorju je bilo že veliko zapisanega, a tokrat je bil prvič na testu v tem modelu. Naj spomnim, da me je litrski EcoBoost zaradi porabe najmanj navdušil v Focusu, medtem ko sem bil zadovoljen z njim v B-maxu in Fiesti. Tudi v C-maxu se je turbinski, 92 kW močan, bencinski pogonski agregat dobro odrezal. O navoru pri že nizkih obratih je škoda izgubljati besed, saj je to pri tem avtomobilu s tem motorjem že samoumnevno. Lepo vleče. Moči je več kot dovolj za avtocestne hitrosti vse tja do 130 km/h. Prestavna razmerja natančnega 6-stopenjskega ročnega menjalnika so dobro razporejena. Do te hitrosti je tudi povprečna poraba zadovoljiva, v kolikor pospešujete umirjeno, tekoče, brez hitrih pritiskov na stopalko za plin. Povprečno porabo v tem avtomobilu brez težav v kombiniranem ciklu spravite na približno 5,5-6,0 l/100 km. A pri tem je potrebno upoštevati, da ne pospešujete ostro, avtocestne hitrosti segajo do 120 km/h in v mestu pravilno zavirate in predvidevate preklope luči na semaforjih in temu primerno zaustavljate vozilo. Povprečna poraba se je sicer pri meni na testu gibala, ko nisem bil pozoren na pospeševanje, okoli 6,4 l/100 km. Od tega je bilo približno 40 odstotkov mestne vožnje, ostalo relacija, večinoma avtocesta s povprečno hitrostjo na meji dovoljenega – torej 130 km/h.

ford c-max test 2013

17" platišča iz  lahke zlitine s pnevmatikami 215/50 R17 so del dodatne opreme, kot tudi zatemnjena stekla.

17″ platišča iz lahke zlitine s pnevmatikami 215/50 R17 so del dodatne opreme, kot tudi zatemnjena stekla.

Osnovni Ambiente s sicer atmosferskim 1,6-litrskim bencinskim motorjem vas bo stal približno sedem tisočakov manj, kot naš testni primerek. Kje se skriva razlika? To, da ima moderen motor, ki ponuja več kot dovolj moči in navora se že ve. Razlika pa je seveda tudi v bogati opremi, saj v Titanium serijski opremi med drugim dobite številne priboljške. Za varnost je dobro poskrbljeno sicer že v osnovnem paketu, a tu je recimo še sistem za pomoč pri speljevanju v klanec ter sistem za zagon vozila brez ključa Ford Power. Uporabni so tudi brisalci s senzorjem za dež. Dvopodročno klimatsko napravo s samodejno regulacijo temperature bodo veseli vsi, ki so občutljivi na toploto oziroma hladno ozračje v vozilu. Priročen je tudi sistem za zaznavanje prazne pnevmatike – katerega sicer upam, da vam ga ne bo potrebno nikoli preizkusititi. V prtljažniku se skriva še 12V vtičnica.

Z lista dodatne opreme se je testni C-max ponašal še s številnimi priboljški, ki so nanizani ob zaključku testa. Omeniti velja radio Sony s SYNC sistemom z devetimi zvočniki in vse pomembnejšo USB vtičnico s pomočjo katere lahko polnite tudi svoj pametni mobilni telefon v kolikor imate s seboj kabel. Meni osebno ljub pa je še sistem za aktivno pomoč pri parkiranju, ki natančno pomaga parkirati bočno s samostojnim manevriranjem volanskega obroča tudi v precej ozke prostore.

Litrski EcoBoost si je v C-maxu mogoče omisliti tudi že s samo 74 kW moči in opremo Ambiente. Takšen vas bo stal 14.140 evrov. Neka bolj razumna izbira za tiste, ki preživite precej časa na cesti, delate več kilometrov in imate željo po bencinskem motorju je močnejša različica z 92 kW moči in srednjim nivojem opreme Trend, ki vas bo stala 15.630 evrov, če upoštevamo akcijsko ceno.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Ford C-max s sodobnim bencinskim 1.0 EcoBoost motorjem si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.0 EcoBoost turbobencinski (92 kW/125 KM, 170 Nm) / 6. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 6,3 / 4,5 / 5,1 l (CO2: 117 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 187 km/h / 11,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4380 / 2067 / 1626 mm
Medosna razdalja: 2648 mm
Teža: 1391 kg
Posoda za gorivo: 55 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 471–1723 l

Osnovna cena vozila (1.6 VCT, Ambiente) 13.780 EUR (akcijska cena)
Osnovna cena testnega modela: 21.480 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 24.120 EUR (upoštevajoč prihranek – 3.600 EUR znaša cena 20.520 EUR)
(dodatna oprema: 490 EUR – kovinska barva, 605 EUR – Titanium Plus paket, 380 EUR – radio Sony CD/MP3 s SYNC sistemom, 365 EUR – zimski paket, 800 EUR – paket za pomoč vozniku 2)