Focus z večjo izbiro do okolja prijaznih kombinacij

Aktualno

Ford Focus je zdaj še bolj privlačen za okoljsko zavedne kupce, saj je na voljo z dvema dodatnima pogonskima sklopoma z manjšim ogljičnim odtisom. Uvedba samodejnega menjalnika PowerShift s tehnologijo dvojne suhe sklopke in izvedbe Flexifuel,…

Ford Focus je zdaj še bolj privlačen za okoljsko zavedne kupce, saj je na voljo z dvema dodatnima pogonskima sklopoma z manjšim ogljičnim odtisom.

 
D4CD6B74-7BDE-11E0-9B9C-316265B94067Uvedba samodejnega menjalnika PowerShift s tehnologijo dvojne suhe sklopke in izvedbe Flexifuel, ki deluje z gorivom E85 z bioetanolom, nudi kupcem Focusa dve privlačni novi zeleni alternativi.
 
“Zmanjšanje izpustov CO2 in porabe goriva sta bili glavni prioriteti pri Fordu Focusu in ta dva nova modela Fordovim strankam zagotavljata večjo izbiro do okolja prijaznih možnosti,” je povedal Roelant de Waard, podpredsednik za trženje, prodajo in storitve pri Fordu Evropa. “Naša naložba v najnovejše tehnologije pogonskih sklopov – od najsodobnejših dizlov do osupljivih novih bencinskih motorjev Ford EcoBoost – dopolnjuje paleto naših izdelkov z novo zmogljivostjo.  Uvedba naprednega menjalnika PowerShift in modelov E85 Flexifuel nudi Focusovim voznikom nov način za zmanjšanje ogljičnega odtisa.”
 
Učinkovit samodejni menjalnik PowerShift
 
Focus z 1,6-litrskim bencinskim motorjem Duratec Ti-VCT z močjo 125 KM je zdaj na voljo tudi z učinkovitim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom PowerShift z dvojno suho sklopko.
 
To je prva uporaba naprednega menjalnika PowerShift s suho sklopko v paleti Fordovih evropskih izdelkov in nadomešča običajni štiristopenjski samodejni menjalnik s pretvornikom navora, ki je bil na voljo s prejšnjim Focusom z bencinskim motorjem. Ultra-učinkoviti menjalnik PowerShift zagotavlja znatno zmanjšanje porabe goriva in izpustov CO2, obenem pa navdušuje z odzivnejšo in bolj prefinjeno vožnjo.
 
V primerjavi s prejšnjim Focusom z 1,6-litrskim motorjem s 100 KM in samodejnim menjalnikom so izpusti CO2 novega Focusa 1.6 z menjalnikom PowerShift manjši za 19 odstotkov in znašajo 149 g/km, poraba goriva pa se je zmanjšala na 6,4 litra na 100 km.  Obenem je pospešek od 0 do 100 km/h še hitrejši: namesto 13,6 znaša samo 11,7 sekunde.
 
“Zaradi učinkovitosti in odzivnosti najnovejšega menjalnika PowerShift bo novi Focus s samodejnim menjalnikom še bolj privlačen,” je povedal Graham Hoare, izvršni direktor razvoja pogonskih sklopov pri Fordu Evropa.
 
“Menjalnik je znatno učinkovitejši od samodejnih menjalnikov z običajnim pretvornikom navora, kar se odraža v manjši porabi goriva in manjših izpustih CO2, zato so te vrednosti zelo blizu vrednostim porabe in emisij pri vozilih z ročnim menjalnikom,” je dodal Hoare.
 
Tehnologija dvojne suhe sklopke
 
Novi menjalnik uporablja enako dovršeno zasnovo dvojne sklopke kot menjalnik PowerShift, ki je že na voljo v evropskih Fordovih vozilih z močnejšimi dizelskimi motorji in bencinskimi motorji EcoBoost.
 
Menjalniki PowerShift temeljijo na tehnologiji učinkovitih ročnih menjalnikov, zato odpadejo velika teža in kompleksnost pretvornika navora, planetnih zobnikov in črpalk tekočine, s katerimi delujejo običajni samodejni menjalniki. Dve notranji sklopki z elektronskim upravljanjem prestavljata hitro in uglajeno ter zagotavljata neprekinjen prenos navora na kolesa.
 
V skladu s potrebami manjših in manj zmogljivih modelov uporablja novi menjalnik suhi sklopki za prenos pogona, kar ga razlikuje od obstoječega menjalnika PowerShift, ki višjo stopnjo navora zagotavlja s pomočjo mokre sklopke.
 
Tehnologija suhe sklopke zmanjša težo menjalnika in poveča njegovo učinkovitost, manjšo porabo goriva in zmanjšanje izpustov CO2 pa zagotavljata tudi preprostejši sistem hlajenja ter elektromehansko krmiljenje sklopk in prestavljanja, ki porabi manj energije.
 
Glede zmogljivosti si novi menjalnik deli vse prednosti z zasnovo dvojne sklopke menjalnika PowerShift in učinkovitost, optimalna prestavna razmerja in užitek pri vožnji z ročnim menjalnikom združuje z uglajenostjo in preprosto uporabo običajnega samodejnega menjalnika.
 
Prilagodljivi načini vožnje in inteligentne funkcije
 
Novi menjalnik PowerShift nudi Fordovim uporabnikom možnost izbire med povsem samodejnim načinom – ta lahko deluje s standardno nastavitvijo ali z odzivnejšo športno shemo prestavljanja – ter hitrim in uglajenim ročnim prestavljanjem s prestavnim gumbom na izbirni ročici.
 
Menjalnik je bil skrbno optimiziran za zagotavljanje najkakovostnejšega prestavljanja, občutka pospeševanja in splošne vozne dinamike ter vključuje vrsto inteligentnih funkcij, ki povečajo udobje pri vožnji in dodatno zmanjšajo porabo goriva.  Med temi funkcijami so:
 
• Pomoč pri speljevanju na strmini – Z ohranjanjem zavornega tlaka prepreči pomik vozila nazaj, dokler motor ne zagotovi dovolj navora za vožnjo navkreber, kar poveča voznikovo samozavest in varnost vožnje.
• Vozni način z majhno hitrostjo – Zagotavlja značilno funkcijo ‘lezenja’, ki jo vozniki pričakujejo pri samodejnem menjalniku, in jim pri manevrih z majhno hitrostjo omogoča nadzor vozila z zavoro.
• Prosti tek v nevtralnem položaju – Omogoča sprostitev sklopk pri motorju v prostem teku ali med upočasnjevanjem, kar zmanjša trenje in porabo goriva ter prispeva k nižji ravni hrupnosti in vibracij.
• Mikro zdrs sklopke – Pomaga zmanjšati porabo goriva z omogočanjem manjšega števila vrtljajev motorja brez neželene hrupnosti in vibracij. Minimalen zdrs sklopke pomaga ublažiti vibracije motorja pri nizkem številu vrtljajev in omogoča bolj uglajeno prestavljanje.
 
Ford Focus 1.6 Ti-VCT z menjalnikom PowerShift bo na večini evropskih trgov na voljo od konca poletja 2011.
 
Model Flexifuel nudi možnost manjšega ogljičnega odtisa
 
Ford Focus je zdaj na voljo tudi v edinstveni različici Flexifuel, s katero lahko uporabniki izkoristijo prednosti do okolja prijaznega goriva E85, ki vsebuje bioetanol.
 
Ford je bil prvi proizvajalec avtomobilov v Evropi, ki je ponudil serijska osebna vozila s tehnologijo Flexifuel in Focus Flexifuel je bil na Švedskem predstavljen že leta 2001. Na veliko evropskih trgih je zdaj na voljo celotna paleta Fordovih modelov Flexifuel. 
 
Ker je bioetanol energetski vir, pridobljen iz obnovljive biomase, omogoča uporaba goriva E85 znatno zmanjšanje skupnih izpustov CO2 v celotnem življenjskem krogu vozila – in to brez odpovedi zmogljivosti ali užitkom pri vožnji.
 
S spremenjeno različico 1,6-litrskega bencinskega motorja Duratec Ti-VCT novi Focus Flexifuel z močjo 120 KM nadomešča 1,8-litrski model, ki je bil na voljo v prejšnji paleti Focusov.
 
“Ford je v avtomobilski panogi prevzel vodilno vlogo s ponudbo vozil s tehnologijo Flexifuel in najnovejši Focus nadaljuje to tradicijo,” je povedal Graham Hoare.  “Fordovi modeli Flexifuel omogočajo uporabnikom privlačen način, da znatno zmanjšajo svoj ogljični odtis.”
 
Tehnologija Ford Flexifuel
 
Različico Flexifuel novega Focusa lahko poganja gorivo E85 z bioetanolom, običajen neosvinčeni bencin ali mešanica obeh goriv, zato lahko uporabnik napolni vozilo z gorivom, ki je na voljo.
 
Motor uporablja najsodobnejši krmilni modul, ki zaznava vrsto ali mešanico goriva, in delovanje samodejno prilagodi na optimalne nastavitve za trenutne pogoje.
 
Zaradi prilagoditve na posebne značilnosti goriva E85 je bil 1,6-litrski motor Ti-VCT izdatno spremenjen z nadgrajenim sistemom za gorivo in prilagojenimi šobami za vbrizgavanje goriva, ojačenimi ventili in ležišči ventilov ter spremenjenim izpušnim sistemom in katalizatorjem.
 
Motor Flexifuel s 120 KM zagotavlja skoraj povsem enako zmogljivost kot običajna različica z močjo 125 KM, le da znašajo izpusti CO2 modela Flexifuel (pri uporabi goriva E85) 132 g/km v primerjavi s 136 g/km pri motorju s 125 KM.
 
Za lažje zaganjanje motorja pri temperaturah pod -10 °C je vgrajen grelnik ohišja motorja.
 
Proizvodnja Forda Focusa Flexifuel se bo začela letos poleti.  Največji evropski trg bo Švedska, kjer je skupna prodaja Focusa Flexifuel od leta 2008 do 2010 presegla 10.000 vozil. Model bo naprodaj tudi na trgih, kjer je na voljo gorivo E85, med drugim na Finskem, v Franciji, Nemčiji, na Irskem, Nizozemskem, Poljskem in v Španiji.