Fiat šesto leto z najnižjo vrednostjo emisij

Aktualno

V letu 2012 je bil Fiat že šesto leto zapored znamka z najnižjo povprečno vrednostjo emisij CO2 v Evropi: 119,8 g/km. Rekord je uradno potrdila družba JATO Dynamics, svetovno vodilno podjetje za svetovanje in raziskave na področju avtomobilizma. Gre za pomemben dosežek in dokaz Fiatovih nenehnih prizadevanj za trajnostno mobilnost: v zadnjih šestih letih je […]

V letu 2012 je bil Fiat že šesto leto zapored znamka z najnižjo povprečno vrednostjo emisij CO2 v Evropi: 119,8 g/km. Rekord je uradno potrdila družba JATO Dynamics, svetovno vodilno podjetje za svetovanje in raziskave na področju avtomobilizma.

Fiat - Ženeva 2013

Fiat še vedno vlaga v aplikacijo eco:Drive, ki z vozniku prilagojenimi nasveti pomaga izboljšati njegov način vožnje.

Gre za pomemben dosežek in dokaz Fiatovih nenehnih prizadevanj za trajnostno mobilnost: v zadnjih šestih letih je Fiat zmanjšal povprečno vrednost emisij CO2 za približno 13%, iz 137,3 na 119,8 g/km. Ta rezultat je bistveno nižji od vrednosti 130 g/km, ki jo je kot cilj za leto 2015 določila Evropska unija.

Fiat je v zadnjih letih predstavil in uvedel mnoge napredne tehnološke novosti. Med njimi je tudi novi motor 0.9 TwinAir Turbo Natural Power (zemeljski plin/ bencin) z 59 kW (80 KM). Gre za dvovaljnik, ki združuje ekološke prednosti uporabe zemeljskega plina (CNG) z močjo in užitkom v vožnji, ki ga ponuja tehnologija TwinAir. Nova Fiat Panda je bila prvo vozilo, opremljeno s tem inovativnim motorjem, ki zagotavlja nizke vrednosti emisij CO2 (86 g/km) – gre za vrednosti, ki so med najnižjimi na trgu. 

Skupina Fiat je že več kot 15 let vodilni evropski proizvajalec tovarniško izdelanih (OEM) vozil na zemeljski plin. Ponuja najbolj bogato okolju prijazno paleto vozil s kombiniranim pogonom (zemeljski plin/ bencin), ki ustreza najrazličnejšim uporabnikom, tako v zasebnem življenju kot za poslovno uporabo. O leta 1997 do 2012 je Fiat prodal več kot 500.000 osebnih in lahkih dostavnih vozil iz palete Natural Power.

Poleg novih motorjev, Fiat verjame, da lahko k manjšemu vpliv prometa na okolje veliko prispevajo tudi vozniki, s svojim slogom vožnje. Fiat zato še naprej vlaga v aplikacijo eco:Drive, ki z vozniku prilagojenimi nasveti pomaga izboljšati njegov način vožnje, s tem pa zmanjša emisije ter porabo goriva, sistem pa omogoča tudi ovrednotenje doseženih ekonomskih prednosti. V letu 2012 je bila pripravljena tudi mobilna aplikacija eco:Drive, s katero voznik na svojem pametnem telefonu dobi takojšnjo povratno informacijo. V novem Fiatu 500L zadnja generacija eco:Drive Live na radiu z zaslonom na dotik omogoča spremljanje sloga vožnje v realnem času .

Približno 90.000 uporabnikov aplikacije eco:Drive “prihrani” 5.000 ton emisij CO2 na leto.