Fakulteta za računalništvo in informatiko dobila novo polnilnico za električna vozila

Novosti

V Organizaciji Fakultete za računalništvo in informatiko UL in družbe Schneider Electric so 10. 12. 2015 odprli novo polnilnico za električna vozila EVlink. Polnilnica za električna vozila je neposreden prispevek družbe Schneider Electric projektu eMobilnost, s katerimi podpirajo razvoj elektro mobilnosti, v skladu z direktivami Evropske unije ter lokalnimi in državnimi pobudami za ohranjanje okolja. […]

V Organizaciji Fakultete za računalništvo in informatiko UL in družbe Schneider Electric so 10. 12. 2015 odprli novo polnilnico za električna vozila EVlink.

Polnilnica za električna vozila je neposreden prispevek družbe Schneider Electric projektu eMobilnost, s katerimi podpirajo razvoj elektro mobilnosti, v skladu z direktivami Evropske unije ter lokalnimi in državnimi pobudami za ohranjanje okolja.

Zahvaljujoč najnovejšim tehnološkim rešitvam in razponu moči do 50 kW, so EVlink polnilnice enostavne za postavitev in uporabo, skladne so z vsemi vrstami električnih vozil in omogočajo tudi do desetkrat hitrejše polnjenje, kot preko običajne gospodinjske vtičnice.

V Sloveniji je trenutno več kot 1.800 električnih vozil in 200 javnih polnilnic, okoli 50 odstotkov voznikov osebnih vozil, pa dnevno potuje manj kot 50 kilometrov. To pomeni, da ima e-mobilnost v Sloveniji velik potencial.

minimalisticna-polnilnicaZ minimalističnim izgledom in odpornostjo na zunanje vplive se ta polnilnica diskretno vklopi v vsak prostor ter omogoča hitro in enostavno rešitev za vse voznike električnih vozil.

“S Fakulteto za računalništvo in informatiko sodelujemo na primerih konkretnih rešitev na področjih energetske učinkovitosti, prihrankov električne energije i e-mobilnosti. Na ta način želimo sodelovati pri modernizaciji javnega in zasebnega prevoza ter istočasno prispevati k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida, povečanju energetske učinkovitosti ter ohranjanju okolja in zmanjševanju hrupa,“ je povedal Srečko Bezjak, direktor Schneider Electric Slovenija.

»Kako uspešni bomo kot družba pri spoprijemanju z izzivi velikih energetskih potreb in pri uvajanju alternativnih tehnologij v prihodnosti, je tesno povezano z razvojem in izrabo računalniških zmogljivosti,“ je ob današnji otvoritvi polnilnice poudaril dekan Fakultete za računalništvo in informatiko, prof. dr. Nikolaj Zimic.

Ob tem je še izpostavil, da je ključna vloga Fakultete za računalništvo in informatiko pri tem ta, da z raziskovalnim delom išče in razvija nove možnosti ter jih ažurno prenaša tako v gospodarstvo kot v pedagoški proces. Dekan je prepričan, da le visoko izobraženi diplomanti lahko vrhunska računalniška in informacijska znanja uspešno prenašajo v industrijo in vodijo nadaljnji razvoj zelenih tehnologij.