Evropski zmagovalci natečaja Mlad Ustvarjalen Chevrolet

Aktualno, Zanimivosti

Chevrolet je ob praznovanju stoletnice družbe k sodelovanju pozval študente uporabnih umetnosti iz 22 držav.Letos je na natečaju sodelovalo rekordnih 552 projektov s 155 fakultet. Projekti so bili razdeljeni na pet področij uporabnih umetnosti: modo, glasbo…

8476C6C4-A92A-11E0-879B-728565B94067Chevrolet je ob praznovanju stoletnice družbe k sodelovanju pozval študente uporabnih umetnosti iz 22 držav.Letos je na natečaju sodelovalo rekordnih 552 projektov s 155 fakultet. Projekti so bili razdeljeni na pet področij uporabnih umetnosti: modo, glasbo, fotografijo, video in upodabljajoče umetnosti.

 

»Letošnje leto ima za Chevrolet poseben pomen, saj praznujemo stoletnico.Občudujem sposobnost študentov, da na podlagi naših navodil ustvarijo tako navdihujoče izdelke. Njihovo čustveno razumevanje stoletnice družbe, njenega slavnostnega pomena ter tradicije in dediščine znamke na eni strani ter prihodnosti na drugi me je iskreno presenetilo,« je povedal Wayne Brannon, predsednik in direktor družbe Chevrolet Europe.

Udeleženci na področju mode so morali navdih iskati v letu 1911 in slog tistega časa prilagoditi sedanjosti. Zmagal je projekt Lubice Mildeove s fakultete FA STU iz Bratislave na Slovaškem, ki je na zanimiv način interpretirala »majhno črno obleko«, ki jo lahko najbolje opišemo kot skupek elementov iz drugega desetletja prejšnjega stoletja, na primer pliséja, v-izreza in nabranih, nesimetričnih rokavov. »Obleka je hkrati zelo moderna in bi lahko bila del sodobne kolekcije,« je povedal član žirije za modo Igor Todorovic.

Študenti glasbe so morali ustvariti edinstveno rojstnodnevno skladbo za Chevrolet. Zmagala je skladba tria s fakultete IED iz Rima v Italiji.Član žirije za glasbo Sven Schäferkord je skladbo opisal kot »sodobno, poskočno pesem z dobro strukturo, ki skladno z navodili slavi Chevroletovo stoletnico.«

Tekmovalci na področju fotografije so morali stoletno zgodovino znamke dokumentirati z eno samo fotografijo.Zmagala je fotografija Juliane Křížove in Jakuba Vlčka s češke fakultete Univerzita Tomáše Bati, ki je v eni čudoviti sliki zajela preteklost, sedanjost in prihodnost. »Če jo pogledate od bližje, lahko v vsakem kotičku najdete zgodbo.Fotografija združuje čudovito igro svetlobe in odlično kompozicijo,« je povedala članice fotografske žirije Kerstin Zu Pan.

Natečaj za video je zahteval, da sodelujoči ustvarijo zanimivo vabilo na prireditve v čast 100. obletnice družbe Chevrolet. Žirija je letos podelila dve prvi nagradi. »Projekta se med seboj tako razlikujeta, da ju ni bilo mogoče primerjati.Oba sta se nam zdela na svoj način odlična,« je pojasnil član žirije za video Samuel Prat. Videoposnetek petih študentov s fakultete Ecole Emile Cohl  iz Lyona v Franciji je skladno z navodili predstavil Chevroletovo ponudbo modelov in k dediščini znamke pristopil na zelo dinamičen in privlačen način – z animirano vožnjo skozi čas na poti do lune in nazaj. Drugi prvonagrajeni projekt pa je ustvarila skupina treh študentov češke fakultete AA&RF FUD UJEP. Posneli so svež, mlad in ustvarjalen video, ki se osredotoča na univerzalno vrednoto tesnega prijateljstva med mladimi in izkušnjo čudovitega izleta v naravo.

Nalogo oblikovanja privlačnega plakata v kategoriji upodabljajočih umetnosti je najbolje opravila Sofia Stergiopoulou s fakultete OMIRAS v Grčiji. Združila je skice oblik znamenitih Chevroletovih avtomobilov z jasnim sporočilom obletnice in sodobno interpretacijo znamke, ki se ponaša s stoletno zgodovino oblikovanja in inovacij. »Zelo je estetski in popolnoma skladen z navodili,« je povedal član žirije za upodabljajoče umetnosti Will Hudson. »Plakat poleg znamenite dediščine oblikovanja prikazuje tudi prihodnost znamke, saj vključuje Chevroletov električni avtomobil Volt,« je še dodal.

»Natečaj Young Creative Chevrolet prinaša novosti in sveže ideje. Zelo težko smo izbrali najboljše projekte, saj so bili vsi na zelo visoki ravni,« je povedal član žirije Tiberio Timperi, predstavnik medijev za področje življenjskega sloga.

Vsi evropski zmagovalci bodo prejeli denarne nagrade in sodelovali pri ekskluzivni delovni izkušnji, saj bodo to poletje lahko sodelovali s priznanimi umetniki in strokovnjaki. Dosedanji načrti vključujejo: videoprojekt s Samuelom Pratom na filmskem festivalu Off-Courts v Trouvillu v Franciji, spremljanje fotografa na enem od naslednjih snemanj za Chevrolet in obisk oblikovalskega studia in kreativnega svetovalnega podjetja »It’s nice that« v Londonu, ki ga vodi član žirije Will Hudson.

Zmagovalci evropskega natečaja bodo nagrade prejeli na jesenski gala prireditvi v Londonu.

Zmagovalci natečaja YCC 2011

Družba Chevrolet Europe s ponosom objavlja popoln seznam dobitnikov nagrad s področja uporabnih umetnosti na natečaju Young Creative Chevrolet (YCC). Med finalisti evropskega natečaja YCC 2011 je bilo 58 zmagovalcev državnih natečajev YCC 2011 s 155 fakultet za uporabno umetnost iz 22 držav.

Spodaj je seznam zmagovalcev evropskega natečaja YCC 2011 po kategorijah, ki vključuje mesta in fakultete, s katerih prihajajo.

MODA

  1. Lubica Mildeová; Slovaška; FA STU BRATISLAVA
  2. Ida Klamborn; Švedska; Borås Textilhögskola
  3. Tobias F. Müller; Nemčija; Mediadesign Hochschule München

FOTOGRAFIJA

  1. Juliana Křížová in Jakub Vlček; Češka; Univerzita Tomáše Bati
  2. Marie Luise Jaeger, Natalja Knauer, Daniel Koller in Friedrich Paul Spielhagen; Germany; Mediadesign Hochschule Berlin
  3. Matija Munjiža Petrović; Srbija; Akademija umetnosti

GLASBA

  1. Michele Baldi, Roberto Attanisio in Jacopo Bruschini; Italija; IED Roma
  2. Gregor Brechmann; Germany; Popakademie Baden-Württemberg
  3. Cristian Corduneanu; Romania; Universitatea Media Bucuresti

VIDEO

  1. Ludovic Versace, Pierre Valdivielso, Clément Dufour, Arthur Sotto in Xavier Lebu; Francija; Ecole Emile Cohl de Lyon
  2. Tomáš Hercog, Petr Bača in Jan Berghauer; Češka; AA&RF FUD UJEP (Atelier of applied and advertisemental photography, Faculty of arts and design, J.E. Purkynế University v mestu Ústí nad Labem).
  3. Stefano Drago; Italija; IAAD Torino

UPODABLJAJOČE UMETNOSTI

  1. Sofia Stergiopoulou; Grčija; OMIROS
  2. Laura Hobson; VB; Burton College
  3. Ana Raminhos, José Barreiro; Portugalska; Escola Secundária de Cacilhas-Tejo

Nagrajene projekte si lahko ogledate/poslušate tukaj.

Ugledno evropsko žirijo je presenetila kakovost prijavljenih projektov

Žirija evropskega natečaja YCC 2011 je prijave ocenjevala od 1. do 3. julija v Portu na Portugalskem. Žirijo evropskega natečaja YCC 2011 so sestavljali priznani strokovnjaki s področja umetnosti in kreativnih panog ter Chevroletovi predstavniki (po abecednem redu):

Več informacij o članih žirije evropskega natečaja YCC 2011 najdete tukaj.

O natečaju »Young Creative Chevrolet« (Mlad, ustvarjalen, Chevrolet)

Opis: Evropski natečaj za študente uporabne umetnosti »Young Creative Chevrolet« vsako leto od 2007 organizira družba Chevrolet Europe na različnih področjih umetnosti (2011:moda, glasba, fotografija, video in upodabljajoče umetnosti). S tem projektom želi Chevrolet Europe podpreti ustvarjalnost in pomagati mladim umetnikom.Cilj natečaja je tudi utrditi osnovne vrednote njihove blagovne znamke.

Potek natečaja: V vsaki sodelujoči državi žirija (strokovnjaki na svojem področju) v posamezni kategoriji podeli tri nagrade. Vsi prvonagrajeni na državni ravni sodelujejo v evropskem natečaju, pri katerem mednarodna žirija na koncu izbere najboljše tri projekte v vsaki kategoriji.

Nagrade: Poleg denarnih nagrad (1. mesto: 1.200 EUR, 2. mesto: 1.000 EUR, 3. mesto: 600 EUR) dobijo evropski zmagovalci tudi možnost delovnih izkušenj s strokovnjaki na njihovem področju (spoznavanje iz prve roke).

Priljubljenost: Natečaj se je s prvotnih 32 sodelujočih fakultet iz 8 držav leta 2007 razširil na skupno 22 držav in 155 fakultet v letu 2011.

Za več informacij o natečaju YCC obiščite spletno stran www.youngcreativechevrolet.euali www.facebook.com/youngcreativechevrolet. Več o slovenskem delu natečaja pa si lahko preberete tu v nadaljevanju